Blog

Το έδαφος και η φροντίδα του-Νέο βιβλίο

Όταν εκδίδεται ένα νέο βιβλίο πάντα σκέφτομαι ότι κάποια νέα γνώση θα προσθέσει σε όσα μέχρι σήμερα είναι γνωστά. Κάπως έτσι αργά εξελίσσεται και η επιστήμη βοηθώντας τους ανθρώπους να προοδεύσουν.

Όταν έμαθα ότι ο καθηγητής Δαουτόπουλος εξέδωσε το νέο του βιβλίο για το έδαφος έγινα ανυπόμονος να το πάρω στα χέρια μου διότι είμαι βέβαιος ότι έχει να μας επικοινωνήσει πολλά και σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το κεφάλαιο ΕΔΑΦΟΣ.

Μέχρι λοιπόν να παραλάβω το βιβλίο και να σας γράψω περισσότερες πληροφορίες, σας παραθέτω την παρουσίαση του βιβλίου «Το έδαφος και η φροντίδα του»:

Το βιβλίο πρέπει να διαβάσουν πρώτα από όλους όσοι παράγουν φρούτα και λαχανικά για την οικογένειά τους. Έτσι, δεν θα αυξήσετε μόνο την παραγωγή, αλλά θα βελτιώσετε αξιόλογα την ποιότητα της παραγωγής με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, οι οποίοι τα καταναλώνουν.

Φαντάζομαι να αντιληφθήκατε γιατί δεν χρησιμοποιώ τον τίτλο καλλιέργεια του εδάφους, αλλά φροντίδα. Ο κόσμος, αυτός ο μεγάλος και μέγας, όπως λέει και ο ποιητής χρειάζεται τη φροντίδα μας για να μας επιστρέψει πλούσιους τους καρπούς της γης.

Σκέφθηκα και έφερα στη μνήμη μου τις εκατοντάδες των ανθρώπων, τους οποίους έχω συναντήσει ανά την Ελληνική ύπαιθρο να καλλιεργούν τα φρούτα, αλλά κυρίως τα λαχανικά του σπιτιού τους. Κοινό χαρακτηριστικό όλων δεν ήταν η οικονομική ανάγκη, η οποία τους οδήγησε στην εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων, αλλά η αγάπη για τη γη και η απόλαυση των ιδιαίτερων γευστικών χαρακτηριστικών που έχουν όλα τα λαχανικά που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Σκέφθηκα λοιπόν πως όλοι αυτοί χρειάζονται ένα βοήθημα για να κατανοήσουν τις εκπληκτικές λειτουργίες, τις οποίες επιτελεί το έδαφος και από τις οποίες εξαρτάται το παραγωγικό τους αποτέλεσμα. Την ίδια βοήθεια χρειάζονται και οι επαγγελματίες καλλιεργητές, αν έπαψαν να θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και άρχισαν να ψάχνονται με αυτά, τα οποία συμβαίνουν στα πόδια τους.

Βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η μεταφορά γνώσεων και πρακτικών, οι οποίες στηρίζονται στη βιολογική διαχείριση του εδάφους και των φυτών. Παράλληλα, ερχόμαστε να σας γνωρίσουμε και νέες τεχνολογίες και πρακτικές, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τους καρπούς των κόπων σας. Ο ζεόλιθος και οι μυκόρριζες είναι θεία δώρα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαζί με τους Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς, οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι (αντικείμενο του επόμενου βιβλίου μου) και τον βιο-άνθρακα, οι οποίες είναι ανθρώπινες επινοήσεις. Είναι η νέα τεχνολογία που θα φέρει τη να επανάσταση στη γεωργία στα επόμενα έτη.

Τέλος, το βιβλίο παρουσιάζει για πρώτη φορά σε Ελληνικό αναγνωστικό κοινό την τεχνολογία του βιο-άνθρακα (της Terra Preta, της μαύρης γης των ιθαγενών του Αμαζονίου) μαζί με οδηγίες για να παρασκευάσετε το καλύτερο υγρό και στερεό βιολογικό λίπασμα με στόχο την αυτάρκεια σε οργανικά λιπάσματα πλούσια σε μυριάδες ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Μην ξεχνάτε τώρα στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης. Η επένδυση στη νέα και τεκμηριωμένη γνώση είναι η πιο παραγωγική επένδυση στον αγροτικό τομέα.

Όσοι νιώθουν ότι δεν τα γνωρίζουν όλα μπορούν να αποκτήσουν το βιβλίο επικοινωνώντας με τον κο Δαουτόπουλο στα τηλέφωνα 2310673959 και 6976793909.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 09 May 2018 14:17
Ανδρέας Παπασταύρου

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας.

Είναι ο ιδρυτής και βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χαραγή της αμπέλου
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Log in