Επιθεωρητής Γεωργικών Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η πιστοποίηση των γεωργικών προϊόντων έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό εργαλείο ανάδειξης της ποιότητας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται αυτά να διακινηθούν σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Το βασικότερο όχημα για την επίτευξη ενός πιστοποιημένου προϊόντος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης στο οποίο εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες που διασφαλίζουν την αξιοπιστία του και αποτελεσματικότητά του.
Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι οι σύμβουλοι διαχείρισης ποιότητας οι οποίοι έχουν ως κύριο ρόλο την ανάπτυξη, εφαρμογή και έλεγχο των διαδικασιών ποιότητας ενός ή περισσότερων πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο αυτό το agronomist.gr παρουσιάζει το σεμινάριο Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στη γεωργική παραγωγή, διάρκειας 18 ωρών.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
- Γεωτεχνικούς ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Υποψήφιους Γεωτεχνικούς
- Συμβούλους ποιότητας
- Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα
- Στελέχη επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Με την αγορά του σεμιναρίου, μπορείτε να το παρακολουθήσετε online, όποτε και όσες φορές θέλετε από το κινητό, τον υπολογιστή ή το tablet σας. Δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός στην παρακολούθηση.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Το παρόν πακέτο κατάρτισης οδηγεί σε απονομή:
- Πιστοποιητικού Παρακολούθησης διάρκειας 18 ωρών.
- Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης διάρκειας 18 ωρών (προαιρετικά-επιπλέον κόστος 35€).
” “
Στοιχεία σεμιναρίου
- Διαλέξεις 193
- Εξετάσεις 1
- Διάρκεια 18 ώρες
- Επίπεδο γνώσεων Ενδιάμεσο
- Γλώσσα Ελληνική
- Εγγεγραμμένοι 244
- Πιστοποιητικό Ναι
- Assessments Ναι
-
Εισαγωγή στα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας
- Τι είναι τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας;
- Τα πρότυπα και οι πιστοποιήσεις στη γεωργία
- Γενικές αρχές που διέπουν τα συστήματα διαχείρισης
- Ο ρόλος των επιθεωρήσεων
- Ο κύκλος του Demming (Plan-Do-Study-Act)
- Σκοπός εφαρμογής των συστημάτων διαχείρισης
- Μέσα αξιολόγησης και βελτίωσης των ΣΔ
- Καθορισμός στόχων μέσω των ΣΔ
- Οι δείκτες μέτρησης απόδοσης στη γεωργία
- Δείκτες παραγωγικότητας
- Δείκτες διαχείρισης
- Δείκτες χρηματοδότησης
- Δείκτες καταγραφών
- Επίτευξη στόχων μέσω των ΣΔ
- Κόστος παραγωγής και ΣΔ
- Οργάνωση παραγωγής μέσω ΣΔ
- Ολική Ποιότητα
- Χρήση εργαλείων ποιότητας_Ι
- Χρήση εργαλείων ποιότητας ΙΙ
- Το κόστος της ποιότητας
- Ορισμός της ποιότητας
- Ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών: βασικές διαφορές
- Σχεδιασμός προϊόντος
- Ποιοτικός έλεγχος
- Διασφάλιση Ποιότητας
- Βελτίωση Ποιότητας
- Διακύμανση στην παραγωγή
- Τα 14 βήματα βελτίωσης της ποιότητας Ι
- Τα 14 βήματα βελτίωσης της ποιότητας ΙΙ
- Εγκαθιστώντας ένα ΣΔ
- Ικανοποίηση πελατών Ι
- Ικανοποίηση πελατών ΙΙ
- Αρμοδιότητες της διοίκησης
- Εργαλεία επικοινωνίας
- Εκπαίδευση και κατάρτιση
- Διαχείριση κινδύνου
- Τεκμηρίωση ΣΔ
- Το εγχειρίδιο ποιότητας Ι
- Το εγχειρίδιο ποιότητας ΙΙ
- Το εγχειρίδιο ποιότητας ΙΙΙ
- Το εγχειρίδιο ποιότητας ΙV
- Ιχνηλασιμότητα I
- Ιχνηλασιμότητα IΙ
- Ιχνηλασιμότητα IΙΙ
- Εσωτερική επιθεώρηση
- Εξωτερική επιθεώρηση
- Επιθεωρήσεις κατά ISO 22000
-
Εισαγωγή στο ISO 22000 & HACCP
- Εισαγωγικά στοιχεία HACCP
- Γιατί να εφαρμόσω HACCP;
- Φυσικοί κίνδυνοι
- Χημικοί κίνδυνοι
- Βιολογικοί κίνδυνοι
- Οι 7 αρχές του HACCP
- Η πρώτη αρχή
- Η δεύτερη αρχή
- Η τρίτη αρχή
- Η τέταρτη αρχή
- Η πέμπτη αρχή
- Η έκτη αρχή
- Η έβδομη αρχή
- Το σχέδιο HACCP
- Σχηματισμός ομάδας
- Περιγραφή προϊόντος
- Καθορισμός προβλεπόμενης χρήσης
- Διάγραμμα ροής
- Επιτόπια επιβεβαίωση διαγράμματος ροής
- Επιτόπια επαλήθευση διαγράμματος ροής
- Εμπόδια κατά την εφαρμογή του HACCP
- Προαπαιτούμενα προγράμματα
- Ορθές παρασκευαστικές πρακτικές
- Έλεγχοι μη συμμόρφωσης-Διορθωτικές ενέργειες
- Έλεγχοι παραγωγής και διαδικασιών
- Μέτρα ελέγχου
- Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα HACCP
- Εισαγωγικά για το ISO 22000
- Η εφαρμογή του ISO 22000
- Πλεονεκτήματα του ISO 22000
- Λεξιλόγιο και όροι ISO 22000
- Εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ)
- Τεκμηρίωση ΣΔΑΤ
- Υπευθυνότητα διοίκησης
- Πολιτική Ασφάλειας Τροφίμων
- Εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία
- Έκτακτες καταστάσεις
- Ανασκόπηση διοίκησης
- Διαχείριση πόρων
- Σχεδιασμός και υλοποίηση ασφαλών προϊόντων
- Διεξαγωγή ανάλυσης επικινδυνότητας
- Καθιέρωση Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων
- Υιοθέτηση Σχεδίου HACCP
- Επικαιροποίηση εγγράφων, ιχνηλασιμότητα και σχέδιο επαλήθευσης
- Έλεγχοι μη συμμόρφωσης-Διορθωτικές ενέργειες
- Επικύρωση ΣΔΑΤ-Επαλήθευση ΣΔΑΤ-Εσωτερική επιθεώρηση-Βελτίωση ΣΔΑΤ-Επικαιροποίηση
- Τεκμηρίωση προτύπου-Έγγραφα
- Είδη & διαδικασία επιθεωρήσεων
- Αντιστοιχίσεις μεταξύ HACCP και ISO 22000
- Το νέο πρότυπο ISO 22000
-
Ολοκληρωμένη Διαχείριση κατά AGRO
- Η δομή του AGRO 1
- Στάδια υλοποίησης AGRO 1
- Οι 7 αρχές HACCP και σύνδεση με το AGRO 1
- Γενική περιγραφή προτύπου AGRO 2
- Διαδικασία πιστοποίησης κατά AGRO 2
- Χαρακτηριστικά προτύπου AGRO 2
- Έντυπα AGRO 2
- Νομικές και άλλες απαιτήσεις AGRO 2-1
- Αρχές λειτουργίας γεωργικής εκμετάλλευσης κατά AGRO 2-1
- Ιχνηλασιμότητα
- Σημεία και χειρισμοί μη συμμόρφωσης
- Επιθεώρηση συστήματος διαχείρισης
- Το περίγραμμα AGRO 2-2 (με έμφαση στην ελαιοκαλλιέργεια)
- Πολλαπλασιαστικό υλικό
- Σχέδιο Διαχείρισης Κλαδέματος Ελιάς
- Διαχείριση δάκου και άλλων παθογόνων
- Σχέδιο διαχείρισης εδάφους
- Σχέδιο διαχείρισης λίπανσης ελαιώνα
- Σχέδιο διαχείρισης άρδευσης
- Σχέδιο διαχείρισης φυτοπροστασίας
- Συγκομιδή και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί
- Διαχείριση ρύπων
- Σταχυολογώντας
-
Το πρότυπο GLOBAL GAP
- Περιγραφή του προτύπου
- Σύγκριση AGRO & GLOBAL GAP
- Διαδικασία πιστοποίησης κατά GLOBAL GAP-Μέρος Ι
- Διαδικασία πιστοποίησης κατά GLOBAL GAP-Μέρος ΙΙ
- Ειδικές έννοιες προτύπου
- Παραδείγματα περιπτώσεων εγγραφής
- Ειδικές συμμορφώσεις για παραγωγούς στο πρότυπο
- Αξιολόγηση παραγωγών επιλογής 1
- Αξιολόγηση παραγωγών επιλογής 2 & επιλογής 1 πολλαπλής τοποθεσίας με Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας
- Πρόγραμμα διεξαγωγής ελέγχου από τον Φορέα Πιστοποίησης
- Χρόνος ελέγχου
- Διεργασίες πιστοποίησης
- Παραδείγματα διεργασιών πιστοποίησης
- Σημεία ελέγχου και συμμόρφωσης
- Απόφαση πιστοποίησης
- Διαθεσιμότητα-Ακύρωση-Προσφυγή-Κύρωση
- Έκδοση πιστοποιητικού
- Πεδία απαιτήσεων προτύπου
- Νομικές απαιτήσεις
- Απαιτήσεις για τοποθεσία παραγωγής
- Διαχείριση και οργάνωση επιχείρησης
- Έλεγχος εγγράφων
- Χειρισμοί παραπόνων πελάτη
- Εσωτερική επιθεώρηση ΣΔΠ
- Εσωτερικοί έλεγχοι παραγωγού και τοποθεσίας παραγωγής
- Μη συμμορφώσεις-Διορθωτικές ενέργειες-Κυρώσεις
- Ιχνηλασιμότητα και διαχωρισμός προϊόντος
- Υπεργολαβίες
- Επέκταση αριθμού παραγωγών/τοποθεσιών στο πιστοποιητικό
- Χρήση λογότυπου GLOBAL GAP
- Σημεία ελέγχου στο πρότυπο
- Κριτήρια Συμμόρφωσης & πεδία πιστοποίησης
- Γενικές αρχές ανάπτυξης εκτίμησης επικινδυνότητας
- Ανάπτυξη επικινδυνότητας διαχείρισης τοποθεσίας
- Ορθές πρακτικές διαχείρισης νερού
- Ορθές πρακτικές διαχείρισης νερού ΙΙ
- Εκπόνηση ανάλυσης επικινδυνότητας για την ποιότητα νερού
- Ποσότητα νερού
- Διαχειριστικό σχέδιο για την ποιότητα του αντλούμενου νερού
- Διαχειριστικό σχέδιο για την ποσότητα του αντλούμενου νερού
- Σημεία Ελέγχου και Κριτήρια Συμμόρφωσης στη διαχείριση του νερού
- Παράμετροι για την ανάλυση επικινδυνότητας από τη χρήση νερού προς το περιβάλλον
- Πηγές επιβάρυνσης νερού άρδευσης
- Διαχείριση άρδευσης/υδρολίπανσης
- Αειφόρος διαχείριση φυτείας και εδάφους
- Διαχείριση απωλειών νερού
- Εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου αξιοποίησης νερού στη φάρμα
- Παροχή νερού άρδευσης και αδειοδότηση
- Παράδειγμα ανάλυσης επικινδυνότητας διαχείρισης νερού
- Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εχθρών
- Οι πυλώνες της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εχθρών
- Βασικές γνώσεις φυτοπροστασίας για τον παραγωγό
- Όρια οικονομικής ζημιάς και παρέμβαση
- Φυτοπροστατευτικά προϊόντα και παραγωγοί
- Κατάρτιση προσωπικού
- Δυνητικά μέτρα πριν την εγκατάσταση της φυτείας-Εκτίμηση επικινδυνότητας
- Δυνητικά μέτρα πριν την εγκατάσταση της φυτείας-Αποτρεπτικά μέτρα
- Δυνητικά μέτρα κατά την εγκατάσταση της φυτείας- Αποτρεπτικά μέτρα- Μέρος Α
- Δυνητικά μέτρα κατά την εγκατάσταση της φυτείας- Αποτρεπτικά μέτρα- Μέρος Β
- Δυνητικά μέτρα κατά την εγκατάσταση της φυτείας- Αποτρεπτικά μέτρα- Μέρος Γ
- Δυνητικά μέτρα κατά την εγκατάσταση της φυτείας – Εργαλεία παρακολούθησης και λήψης απόφασης
- Δυνητικά μέτρα κατά την εγκατάσταση της φυτείας – Μέτρα παρέμβασης
- Δυνητικά μέτρα κατά την εγκατάσταση της φυτείας – Χημική παρέμβαση
- Μετασυλλεκτικά μέτρα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
- Αποθήκευση & Μεταφορά
- Διαχείριση Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων (MRL’s)-Γενικά
- Διαχείριση Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων (MRL’s)-Επίπεδο ελέγχου παραγωγού
- Διαχείριση Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων (MRL’s)-Επίπεδο ελέγχου εκτός γεωργικής εκμετάλλευσης
- Οδηγός εκπόνησης ανάλυσης επικινδυνότητας για δειγματοληψία και ανίχνευση MRL’s – Μέρος Α
- Οδηγός εκπόνησης ανάλυσης επικινδυνότητας για δειγματοληψία και ανίχνευση MRL’s – Μέρος Β
- Μεθοδολογία δειγματοληψίας
- Τύπος ανάλυσης για ανίχνευση δραστικών ουσιών
-
Έντυπο υλικό
-
ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Η εξέταση είναι προαιρετική για εκείνους που επιθυμούν την απόκτηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης. Επιπλέον κόστος 35€. Αναφέρεται μόνο σε ήδη εγγραμμένους στο σεμινάριο. Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να σας στείλουμε τον απαραίτητο κωδικό πρόσβασης.