Αναφέρατε οτι όσο αυξάνει το βάρος του καρπού αυξανεται και η περιεκτικότητα σακχαρων.Η λογικη δε λεει οτι για να αυξάνεται το βάρος του καρπού αυτο που θα αυξάνεται περισσοτερο θα είναι το νερο ;Άρα θα εχουμε μειωση περιεκτικοτητας;
Όταν ένας καρπός αυξάνει έχει ως κύριο ρόλο να διατρέφει και να αναπτυσσόμενα σπέρματα που βρίσκονται εντός του. Κατά την ωρίμανση του όμως ενεργοποιούνται γονίδια που σχετίζονται με τη μετατροπή του αποταμιευτικού αμύλου σε σάκχαρα και οργανικά οξέα, που βελτιώνουν την γεύση, αλλά συνάμα και παραγωγή αιθέριων ελαίων που βελτιώνουν την οσμή.
Το πρότυπο ανάπτυξης των καρπών είναι αύξηση των παραγόντων που το δημιουργούν. Επομένως, αυξάνεται η περιεκτικότητα σε νερό και σάκχαρα αναλογικά. Το ζήτημα είναι να επιτύχουμε σωστή ισορροπία των συστατικών με σωστή καλλιεργητική προσέγγιση, όπως αναλύεται στο σεμινάριο της αμπελουργίας.
3 Comments
Αναφέρατε οτι όσο αυξάνει το βάρος του καρπού αυξανεται και η περιεκτικότητα σακχαρων.Η λογικη δε λεει οτι για να αυξάνεται το βάρος του καρπού αυτο που θα αυξάνεται περισσοτερο θα είναι το νερο ;Άρα θα εχουμε μειωση περιεκτικοτητας;
Όταν ένας καρπός αυξάνει έχει ως κύριο ρόλο να διατρέφει και να αναπτυσσόμενα σπέρματα που βρίσκονται εντός του. Κατά την ωρίμανση του όμως ενεργοποιούνται γονίδια που σχετίζονται με τη μετατροπή του αποταμιευτικού αμύλου σε σάκχαρα και οργανικά οξέα, που βελτιώνουν την γεύση, αλλά συνάμα και παραγωγή αιθέριων ελαίων που βελτιώνουν την οσμή.
Το πρότυπο ανάπτυξης των καρπών είναι αύξηση των παραγόντων που το δημιουργούν. Επομένως, αυξάνεται η περιεκτικότητα σε νερό και σάκχαρα αναλογικά. Το ζήτημα είναι να επιτύχουμε σωστή ισορροπία των συστατικών με σωστή καλλιεργητική προσέγγιση, όπως αναλύεται στο σεμινάριο της αμπελουργίας.