Καλημλερα σας και καλή Ανάσταση, ονομάζομαι Ιωάννης Τασιόπουλος και έχω κάνει εγγραφή στα ενδιαφέροντα σεμινάρια Λαχανικών. Έχω σε αυτή την φάση δυο ερωτήσεις: 1) Η κοπριά πόσο χρόνο κάνει να χωνευθεί ώστε να την χρησιμοποιήσουμε (μπορούμε να την ενσωματόσουμε αμέσως ή να την αφήσουμε υπαίρθρια για κάποιο χρόνο?) 2) Η συγκαλλιέργεια αναφέρεται στο ίδιο έδαφος ενός λαχανικού δίπλα σε άλλο πχ μαρουλιού και κρεμμυδιού. Όμως πχ η ντομάτα με την αγγουριά δεν συγκαλλιεργούνται, ωστόσο σε τι απόσταση μπορούν να φυτευτούν ώστε να μην έχουν πρόβλημα τα δυο αυτά φυτά μεταξύ τους?) Ευχαριστώ
Καλησπέρα σας, Καλή Ανάσταση με υγεία. 1) Ο χρόνος ζύμωσης της κοπριάς εξαρτάται από τη σύστασή της. Σε πολύ γενικές γραμμές όμως σας θέτω ένα διάστημα 1,5-2 μηνών. Το πότε όμως θα είναι πραγματικά έτοιμη καθορίζεται από την κατάσταση που θα δείτε στη στοίβα σας. Η παραμονή από εκεί και πέρα λειτουργεί εις βάρος της ποιότητάς της λόγω απωλειών σε οργανική ουσία. Θα επανέλθω σύντομα με ένα μίνι σεμινάριο περί κοπριάς διότι είναι αρκετά περίπλοκη υπόθεση. 2) Καλό είναι να αποφεύγεται η συγκαλλιέργεια στο ίδιο υπόστρωμα χωρίς εξαιρέσεις διότι μεταξύ άλλων υπάρχει ο κίνδυνος μετατοπίσεων περιοριστικών παραγόντων ανάπτυξης (παθογόνα, χημικές εκκρίσεις κτλ).
2 Comments
Καλημλερα σας και καλή Ανάσταση,
ονομάζομαι Ιωάννης Τασιόπουλος και έχω κάνει εγγραφή στα ενδιαφέροντα σεμινάρια Λαχανικών.
Έχω σε αυτή την φάση δυο ερωτήσεις: 1) Η κοπριά πόσο χρόνο κάνει να χωνευθεί ώστε να την χρησιμοποιήσουμε (μπορούμε να την ενσωματόσουμε αμέσως ή να την αφήσουμε υπαίρθρια για κάποιο χρόνο?)
2) Η συγκαλλιέργεια αναφέρεται στο ίδιο έδαφος ενός λαχανικού δίπλα σε άλλο πχ μαρουλιού και κρεμμυδιού. Όμως πχ η ντομάτα με την αγγουριά δεν συγκαλλιεργούνται, ωστόσο σε τι απόσταση μπορούν να φυτευτούν ώστε να μην έχουν πρόβλημα τα δυο αυτά φυτά μεταξύ τους?)
Ευχαριστώ
Καλησπέρα σας, Καλή Ανάσταση με υγεία.
1) Ο χρόνος ζύμωσης της κοπριάς εξαρτάται από τη σύστασή της. Σε πολύ γενικές γραμμές όμως σας θέτω ένα διάστημα 1,5-2 μηνών. Το πότε όμως θα είναι πραγματικά έτοιμη καθορίζεται από την κατάσταση που θα δείτε στη στοίβα σας. Η παραμονή από εκεί και πέρα λειτουργεί εις βάρος της ποιότητάς της λόγω απωλειών σε οργανική ουσία. Θα επανέλθω σύντομα με ένα μίνι σεμινάριο περί κοπριάς διότι είναι αρκετά περίπλοκη υπόθεση.
2) Καλό είναι να αποφεύγεται η συγκαλλιέργεια στο ίδιο υπόστρωμα χωρίς εξαιρέσεις διότι μεταξύ άλλων υπάρχει ο κίνδυνος μετατοπίσεων περιοριστικών παραγόντων ανάπτυξης (παθογόνα, χημικές εκκρίσεις κτλ).