Εισαγωγικά
Φίλες και φίλοι καλωσορίσατε 🙂
Το παρόν σεμινάριο το είχα στο μυαλό μου εδώ και αρκετά χρόνια. Έχοντας ήδη αναλάβει αρκετά έργα και ταυτόχρονα μη όντας σίγουρος για τις γνώσεις που θα μπορούσα να σας μεταφέρω αποτελεσματικά, το ανέβαλα συνεχώς. Όταν ολοκλήρωσα τις προηγούμενες υποχρεώσεις μου, άρχισα να ξεσκονίζω τις βασικές πανεπιστημιακές μου γνώσεις για το τυρί και τη γαλακτοκομία. Η βασική μου επαφή ήταν κάποια μαθήματα παραγωγής φέτας και άσπρου τυριού, καθώς και ένα υποτυπώδες εργαστηριακό υπόβαθρο.
Άρχισα λοιπόν μια ενδελεχή προετοιμασία ώστε να κάνω κτήμα μου τις απαραίτητες γνώσεις και να τις μεταφέρω αποτελεσματικά. Ο στόχος μου ήταν να δημιουργηθεί ένα σεμινάριο που θα είναι βατό για τον μέσο άνθρωπο ο οποίος θέλει να κατανοήσει τη διαδικασία παραγωγής τυριού στο σπίτι του, αλλά παράλληλα δεν θα χάσει σε ποιότητα γνώσεων. Με πιο απλά λόγια, δεν είναι καλή επιλογή να αρχίσω να μιλάω για περίπλοκες επιστημονικές έννοιες, από την άλλη όμως δεν είναι επιστημονικά σώφρον να παραθέσω ελλιπή στοιχεία στους συμμετέχοντες.
Στο πλαίσιο της δικής μου προετοιμασίας, προσπάθησα να βρω την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ εμπορικής και επιστημονικής ορθότητας. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από εσάς και ελπίζω να ανταμείψει τις προσδοκίες σας!
Στις επόμενες διαλέξεις ακολουθούν βίντεο, ενώ στο τέλος κάθε κεφαλαίου θα βρείτε τις αντίστοιχες σημειώσεις σε μορφή pdf. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να γράψετε στα σχόλια που βρίσκονται κάτω από κάθε διάλεξη, ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες σας και ταυτόχρονα να βοηθήσετε την υπόλοιπη κοινότητα του agronomist.gr.
Σας εύχομαι καλή και δημιουργική εκμάθηση!” “