Καλησπέρα.Θα ήθελα να μου πείτε όταν έχουμε ενα χωράφι που δεν εχει καλλιεργηθεί ποτέ,ποιός ειναι ο τρόπος επεξεργασίας του εδάφους..πχ. πρέπει πρώτα να οργωθεί απο τρακτέρ,μετα να καθαριστεί απο τις πέτρες και μετά να φρεζαριστεί;Μιλάμε για καλλιέργεια λαχανικών…
Καλημέρα. Το καθάρισμα από τις πέτρες πρέπει να προηγηθεί ώστε να μην ζημιώσουν τα μηχανήματα. Η επιλογή φρέζας και οργώματος έχει να κάνει με το βάθος και τον τρόπο κατεργασίας. Γενικά δεν θέλουμε μεγάλα βάθη (όργωμα). Από την άλλη η φρέζα είναι πιο επιφανειακή μέθοδος αλλά επίσης δημιουργεί προβλήματα στο έδαφος και διασπορά πολυετών ζιζανίων. Αν το χωράφι έχει πολλά χρόνια να “πειραχτεί” και είναι σκληρό προτιμήστε ένα όργωμα για την αρχή. Αν είναι αφράτο και για αργότερα επιλέξτε καλλιεργητή, αν τώρα δεν υπάρχει το εργαλείο επιλέξτε τη φρέζα. Γενικά η επιλογή τρόπου κατεργασίας πρέπει να γίνεται με προσοχή και κριτήρια, κάνω αναφορές στο σεμινάριο 🙂
2 Comments
Καλησπέρα.Θα ήθελα να μου πείτε όταν έχουμε ενα χωράφι που δεν εχει καλλιεργηθεί ποτέ,ποιός ειναι ο τρόπος επεξεργασίας του εδάφους..πχ. πρέπει πρώτα να οργωθεί απο τρακτέρ,μετα να καθαριστεί απο τις πέτρες και μετά να φρεζαριστεί;Μιλάμε για καλλιέργεια λαχανικών…
Καλημέρα. Το καθάρισμα από τις πέτρες πρέπει να προηγηθεί ώστε να μην ζημιώσουν τα μηχανήματα. Η επιλογή φρέζας και οργώματος έχει να κάνει με το βάθος και τον τρόπο κατεργασίας. Γενικά δεν θέλουμε μεγάλα βάθη (όργωμα). Από την άλλη η φρέζα είναι πιο επιφανειακή μέθοδος αλλά επίσης δημιουργεί προβλήματα στο έδαφος και διασπορά πολυετών ζιζανίων. Αν το χωράφι έχει πολλά χρόνια να “πειραχτεί” και είναι σκληρό προτιμήστε ένα όργωμα για την αρχή. Αν είναι αφράτο και για αργότερα επιλέξτε καλλιεργητή, αν τώρα δεν υπάρχει το εργαλείο επιλέξτε τη φρέζα. Γενικά η επιλογή τρόπου κατεργασίας πρέπει να γίνεται με προσοχή και κριτήρια, κάνω αναφορές στο σεμινάριο 🙂