• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ελαιοκομία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ελαιοκομία
  • Ελληνικό εναντίον ιταλικού ελαιολάδου!

Ελληνικό εναντίον ιταλικού ελαιολάδου!

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ελαιοκομία
  • Ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
σεμιναριο_ποιότητα_ελαιολάδου

Διάβασα πρόσφατα μια είδηση ότι η αλυσίδα super market COSTCO αφού δοκίμασε το ελληνικό ελαιόλαδο για μία χρονιά στα ράφια της, τελικά το απέσυρε και επανατοποθέτησε το ιταλικό που είχε νωρίτερα στα ράφια της.

Για να είμαι ειλικρινής έκανα αυτό που πολύ κάνουν όταν βλέπουν το τίτλο ενός άρθρου μπροστά τους στο facebook: διάβασα τα σχόλια, πριν καν διαβάσω τι έγραφε το άρθρο. Οι περισσότεροι τα έριχναν στη μαφία και το Βατικανό που δεν προτιμούν τα δικά μας ελαιόλαδα, άλλοι ήταν πιο σκεπτόμενοι και τα έβαλαν με την ελληνική κατάρα. Πριν διαβάσω το άρθρο σκέφτηκα ότι το πρόβλημα για την αλυσίδα θα ήταν η χαμηλότερη, από την αναμενόμενη ποιότητα. Άλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά…

Ωστόσο, σύμφωνα με το στέλεχος της Costco, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος, με πρώτη ύλη το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, απείχαν πολύ από τις αναμενόμενες, ενώ ήταν σαφώς υποδεέστερες από αυτές που επιτυγχάνονταν όταν ως πρώτη ύλη η εταιρεία χρησιμοποιούσε το ιταλικό ελαιόλαδο.

Κι ενώ, όπως σημειώνει ο ίδιος, ως ποιότητα το ελληνικό ελαιόλαδο κάθε άλλο παρά υποδεέστερο ήταν, η επιστροφή της αλυσίδας στο ιταλικό έγινε επειδή “αυτό ήταν που ήθελαν οι πελάτες μας. Εχουν συνηθίσει σε αυτό που έχουν συνηθίσει, ενώ υπάρχει και μια αντίληψη ότι το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι κορυφαίο”.

Διαβάζοντας το άρθρο στάθηκα περισσότερο σε αυτή την παράγραφο όπως την παρουσίασε το έγκριτο agronews.gr

Με απλά λόγια η ποιότητα ήταν ισάξια του ιταλικού αλλά οι καταναλωτές δεν το εκτίμησαν ανάλογα με το ιταλικό λάδι. Και εδώ ερχόμαστε σε αυτό που πάντα λέω στα σεμινάριά μου: η τύχη ενός προϊόντος δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή του ή μόνο από την ποιότητά του αλλά και από τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι ένα ελαιόλαδο που προέρχεται από την ποικιλία Μεγαρείτικη δεν θα αρέσει στο μέσο καταναλωτή, θα αρέσει όμως σε ένα ιδιαίτερο κοινό και εκεί πρέπει να απευθυνθεί ο μικρό-παραγωγός-έμπορος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζω μεν το κοινό-στόχο αλλά και τις απαιτήσεις σε ποσότητα προϊόντος, κάτι πολύ σημαντικό για έναν μικροπαραγωγό. Παράλληλα, η ιδιαιτερότητα αυτή έχει πολλές πιθανότητες να πιάσει και καλύτερη τιμή από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα διότι δέχεται πολύ χαμηλότερη ένταση ανταγωνισμού.

Σε πολύ αδρές γραμμές προτείνω όχι μόνο στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και στους περισσότερους Έλληνες μικρούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων τα εξής: Οργάνωση παραγωγής για μείωση κόστους. Στόχευση αγορών ανάλογα τις δυνατότητες. Προσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας στις ανάγκες της αγοράς. Συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η καλύτερη τιμή δεν έρχεται από μόνη της αλλά μέσα από μεθοδικά και στοχευμένα βήματα!

Αν θέλετε να μάθετε σε βάθος την ελαιοκομική τέχνη εγγραφείτε στη Σχολή Ελαιοκομίας

” “

Ετικέτα:ελαιόλαδο, ποιότητα ελαιολάδου

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Αμειψισπορά: επιστροφή στις ρίζες!
19 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Η εφαρμογή του HACCP στην ασφάλεια τροφίμων
19 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
1 Φεβρουαρίου, 2022
παραγωγή_ελαιολάδου
Κόστος παραγωγής ελαιολάδου: παράγοντες επίδρασης και τρόποι μείωσης
19 Φεβρουαρίου, 2020
ελιά_παρενιαυτοφορία
Ελιά: πως να μειώσετε την παρενιαυτοφορία
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα