Agronomist.gr https://agronomist.gr ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Wed, 16 Nov 2022 11:42:13 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://agronomist.gr/wp-content/uploads/2021/10/cropped-Agronomist-Favicon-32x32.png Agronomist.gr https://agronomist.gr 32 32 Μεταφύτευση Monstera deliciosa https://agronomist.gr/metafyteysi-monstera-deliciosa/ https://agronomist.gr/metafyteysi-monstera-deliciosa/#respond Fri, 04 Nov 2022 14:27:05 +0000 https://agronomist.gr/?p=45249
]]>
https://agronomist.gr/metafyteysi-monstera-deliciosa/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/tq-xHlGazRk Μεταφύτευση μονστέρας nonadult
Εργαστήριο Αστικής Κηπουρικής για ενήλικες https://agronomist.gr/ergastirio-astikis-kipoyrikis-gia-en/ https://agronomist.gr/ergastirio-astikis-kipoyrikis-gia-en/#respond Tue, 18 Oct 2022 13:20:06 +0000 https://agronomist.gr/?p=44726 Η μετά Covid εποχή έφερε και την επιστροφή στις δια ζώσης εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 ο Ανδρέας Παπασταύρου, γεωπόνος και ιδρυτής του agronomist.gr παρουσίασε το εργαστήριο της Βιωματικής Αστικής Κηπουρικής, στο πλαίσιο του 1ου Green Weekend που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η πρόβλεψη ήταν να πραγματοποιηθούν 3 ωριαία εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα μάθαιναν, μέσα από μια βιωματική διαδικασία, ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που θα βελτιώσουν τις ικανότητες τους να μεγαλώσουν φυτά στο δύσκολο αστικό περιβάλλον. Πιάνοντας χώμα, ψαλίδι, γλάστρες και φυτά όλοι κατάφεραν να φύγουν από το εργαστήριο με ένα δικό τους αρωματικό φυτό, το οποίο θα τοποθετούσαν στο σπίτι τους.

Η αλήθεια είναι πως το εργαστήρι κηπουρικής αγκαλιάστηκε όχι μόνο από ενήλικες αλλά και από παιδιά κάθε ηλικίας. Και αυτή η επιστροφή στα “ζωντανά” μαθήματα με γέμισε συναισθήματα που είχαν παραμεριστεί τα τελευταία χρόνια: πληρότητα, συνεργασία, επαφή με ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και τη γη. Και μια αισιοδοξία ότι τα παιδιά του σήμερα, της τεχνολογίας, της ταχύτητας, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να βασιστεί η κοινωνία μας. Αρκεί να τα προσέξουμε όσο είναι ακόμα παιδιά 🙂

Παρακάτω παραθέτω ένα δείγμα φωτογραφικού υλικού και τη δισέλιδη εισαγωγική μου τοποθέτηση στο εργαστήριο της Αστικής Κηπουρικής. Οι υπέροχες φωτογραφίες λήφθηκαν από: Νίκος Καρανικόλας, Πελαγία Καρανικόλα, Δανάη Κοκκινάκη.

Η γεωργία είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου με συστηματικό τρόπο για να καλλιεργήσει φυτά ώστε να παράξει τρόφιμα προϊόντα ένδυσης η οποία άλλα προϊόντα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή. Η κηπουρική είναι ένα παρακλάδι της γεωργίας και αναφέρεται στην καλλιέργεια φυτών με κύριο στόχο τον καλλωπισμό του χώρου ή την κάλυψη αναγκών σε μικρή κλίμακα που σχετίζονται με την τροφή.

Η αστική κηπουρική αναφέρεται στην καλλιέργεια φυτών στο περιβάλλον μιας πόλης. Και το περιβάλλον μιας πόλης διαφοροποιείται από το περιβάλλον της υπαίθρου στο γεγονός ότι οι διαθέσιμοι χώροι για καλλιέργεια είναι πιο μικροί και περισσότερο επιβαρυμένοι περιβαλλοντικά.

Οι στόχοι της αστικής καλλιέργειας είναι κατά βάση καλλωπιστικοί, σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι περιβαλλοντικοί (π.χ. αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με προβλήματα ηχορρύπανσης, ρύθμιση κυκλοφορίας κοκ) και σε έναν ακόμα μικρότερο βαθμό η αστική καλλιέργεια στοχεύει στην κάλυψη κάποιων διατροφικών αναγκών. Αυτός ο τελευταίος στόχος έρχεται ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010.

Μια σημαντική κατηγορία φυτών που αξίζει κανείς τον κόπο να εξετάσει είναι τα αρωματικά φυτά (ΑΦΦ). Τα αρωματικά φυτά προσφέρονται τόσο για συστηματική καλλιέργεια σε μεγάλα χωράφια, όσο και για γλαστρικά φυτά ή φυτά κήπου στο περιβάλλον ενός σπιτιού.

Τα ΑΦΦ έχουν την ιδιότητα να παράγουν αιθέρια έλαια μέσα από τους αδένες τους στα φύλλα, τα άνθη ή τους καρπούς τους. Τα αιθέρια έλαια για τα ίδια τα φυτά διαδραματίζουν ρόλο προστατευτικό έναντι ασθενειών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ για τους ανθρώπους αποτελούν μια σημαντική πηγή αξιοποίησης σε πληθώρα δραστηριοτήτων όπως η κοσμετολογία, η αρωματοποιία, η αρωματοθεραπεία και ασφαλώς η μαγειρική.

Σήμερα έχουμε φέρει κάποια είδη ΑΦΦ τα οποία θα περιποιηθείτε εσείς και θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας με το καλό. Η βιωματική διαδικασία που θα ακολουθήσουμε έχει στόχο να σας δείξει μια ροή εργασιών που ακολουθούμε στο σύνολο των φυτών, τονίζοντας πρακτικές που πρέπει ή που δεν πρέπει να κάνουμε.

Τα φυτά είναι απαραίτητο να τα εισάγουμε στην καθημερινότητά μας, πρέπει να σας πω ότι παρόλο που δεν έχουν γλώσσα να μιλήσουν έχουν κι εκείνα απαιτήσεις οι οποίες όμως είναι πάρα πολύ χαμηλές σε αντιστάθμισμα όσων μας προσφέρουν.

Υπάρχουν καλές και κακές καλλιεργητικές πρακτικές. Το καλό και το κακό δεν αναφέρονται μόνο στις επιπτώσεις που έχουν πάνω στο ίδιο το φυτό αλλά και στο περιβάλλον του φυτού. Και ευθύς αμέσως θα αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα τα οποία ίσως μεν γνωρίζετε εξηγώντας γιατί τα κάνουμε.

Διαδικασία φύτευσης-μεταφύτευσης (θα αναλυθεί πως χειρίζομαι ένα φυτό όταν πρέπει να του αλλάξω γλάστρα, διαδικασίες προετοιμασίας και μετέπειτα φροντίδας)

Κλαδέματα-Κορυφολογήματα (πως πρέπει να κλαδέψω τα φυτά για να λαμβάνω συνεχή και ποιοτική παραγωγή)

Σωστοί τρόποι ποτίσματος των φυτών (εργαλεία και τεχνικές)

Διαδικασία λίπανσης φυτών (εποχές, λιπάσματα, τεχνικές)

εισηγηση ανδρεα παπασταυρου, γεωπονου στο πρωτο green weekend, κεντρο πολιτισμου ιδρυμα σταυροσ νιαρχοσ
]]>
https://agronomist.gr/ergastirio-astikis-kipoyrikis-gia-en/feed/ 0
Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών https://agronomist.gr/episkepsi-ston-agrotiko-synetairismo/ https://agronomist.gr/episkepsi-ston-agrotiko-synetairismo/#respond Mon, 11 Apr 2022 13:19:53 +0000 https://agronomist.gr/?p=38681 Μετά από την πρώτη πετυχημένη επίσκεψη στις 8/3/2022 στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, Αχλάδι και Μονοκαρυά, ο επόμενος σταθμός ενημέρωσης ήταν στις 7/4/2022 στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών αλλά και στο ορεινό χωριό Μηλιές. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές και προσπάθησα να τις καλύψω όλες.

Αυτό που μπορώ να προσθέσω από την προηγούμενη επίσκεψη, είναι ότι μια μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα της Βόρειας Εύβοιας σχεδόν διαλύθηκε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021. Η παραγωγή ρητίνης αποτελούσε ένα σημαντικό εισόδημα για τους παραγωγούς, οι οποίοι πλέον στρέφονται σε άλλες εργατικές δραστηριότητες για να κερδίσουν το εισόδημά τους. Και αυτό που έλαβα ήταν μια απογοήτευση και τάση εγκατάλειψης του αγροτικού τομέα ή έστω των παραδοσιακών καλλιεργειών. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της στροφής των ντόπιων στις
Μηλιές στην καλλιέργεια της συκιάς, αντικαθιστώντας την ελαιοκαλλιέργεια. Τέτοιες σπασμωδικές τάσεις παρατηρούνται σε ανοργάνωτες μορφές αγροτικής δραστηριότητας, στοιχείο που χαρακτηρίζει έντονα απομονωμένα χωριά της Ελλάδας.

Πιστεύω ύστερα από πολλά χρόνια επαφών με τους ανθρώπους της υπαίθρου, ότι η καλύτερη λύση είναι η οργάνωση και καθοδήγηση αυτών. Η αλυσίδα οργάνωσης περιγραμματικά είναι: ενημέρωση->οργάνωση->κατάρτιση->εφαρμογή. Κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας εμπεριέχει πολλές και διαφορετικές συνιστώσες απαιτώντας καλή προετοιμασία και ασφαλώς χρόνο.

Οι αποσπασματικές λύσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο παρελθόν (π.χ. οργανώνω αλλά δεν εκπαιδεύω ή εκπαιδεύω αλλά δεν οργανώνω κτλ) δεν φέρνουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και χρειάζεται μια πιο ολιστική προσέγγιση. Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαία η εμπλοκή των γεωτεχνικών. Να μην είμαστε μόνο εφαρμοστές προγραμμάτων αλλά και σχεδιαστές πολιτικής (με την ευρύτερη έννοια του όρου).


Δεν ήταν δυνατή η αποθήκευση της συνδρομής σας. Παρακαλώ προσπαθήστε ξανά.
Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για προσφορές και νέα πρωτότυπα άρθρα.

]]>
https://agronomist.gr/episkepsi-ston-agrotiko-synetairismo/feed/ 0
Συμπεράσματα από την επίσκεψή μου στην πυρόπληκτη Βόρειο Εύβοια https://agronomist.gr/symperasmata-apo-tin-episkepsi-moy-sti/ https://agronomist.gr/symperasmata-apo-tin-episkepsi-moy-sti/#respond Tue, 29 Mar 2022 07:36:35 +0000 https://agronomist.gr/?p=38416 Στις 8 Μαρτίου 2022 είχα την τιμή να επισκεφθώ δύο χωριά στη Βόρειο Εύβοια τα οποία δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού. Ο λόγος της επίσκεψής μου ήταν να μιλήσω σε κατοίκους που υπέστησαν ζημιές τα ελαιόδεντρα τους και να τους ενημερώσω τόσο για τις πρέπουσες ενέργειες διαχείρισης μετά τη φωτιά, αλλά και επί τη ευκαιρία να τους κάνω μια μίνι επιμόρφωση για τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στα χωράφια τους.

Έχω ετοιμάσει μια οργανωμένη παρουσίαση που θα την ενσωματώσω σύντομα στο σεμινάριο της Ελαιοκομίας, το οποίο σας προτείνω να παρακολουθήσετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Προτίμησα στο παρόν email να σας απαριθμήσω αυτά που βίωσα κατά τις επισκέψεις μου, διότι για να είμαι ειλικρινής διαπίστωσα ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να αποκτήσουμε αγροτική παιδεία στην πατρίδα μας. Και σας το γράφει ένας άνθρωπος που έχει γράψει αμέτρητες ώρες εκπαίδευσης, τα τελευταία 30 χρόνια. Και δεν σας κρύβω ότι επέστρεψα στο σπίτι μου με μια γλυκόπικρη αίσθηση. Γλυκιά διότι γνώρισα αγνούς, φιλόξενους ανθρώπους και πικρή για το απόλυτο σκοτάδι που ακόμα επικρατεί στον πρωτογενή τομέα.

Πάμε να δούμε τι αποκόμισα από τις επισκέψεις μου στα χωριά Αχλάδι και Μονοκαρυά:

Οι άνθρωποι περιμένουν την παρουσία του κράτους με τη μορφή ενισχύσεων. Μόλις βγήκε η πρώτη ανακοίνωση της επίσκεψής μου πίστεψαν ότι είμαι εκπρόσωπος κρατικής αρχής και ήταν έτοιμοι για «πόλεμο» στα social media. Καμία σχέση όμως η πραγματικότητα, πρόκειται για εξαιρετικούς ανθρώπους.

Οι νέοι άνθρωποι ερημώνουν τα χωριά και δεν πάνε να ασχοληθούν με τα χωράφια. Στο πρώτο καφενείο, από τους 10 παρόντες (ο covid δεν επέτρεψε μεγαλύτερη παρουσία) μόλις οι 3 ήταν νέοι. Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση και μάζευα τα πράγματά μου με προσέγγισε ένας νεαρός και μου είπε ότι ετοιμάζει μια ομάδα παραγωγών με άλλα δύο νέα παιδιά ώστε να καλλιεργήσουν βιολογικά.

Οι κάτοικοι βίωσαν και βιώνουν μεγάλο πόνο… Επίσης στο τέλος της συνάντησης, με συγκλόνισε ένας κύριος που μου είπε ότι έχασε σπίτι και δουλειά τον Αύγουστο του 2021 λόγω των πυρκαγιών. Είναι αλλιώς να το μαθαίνεις ως είδηση και αλλιώς να το ακούς από κάποιον που ζει αυτό τον πόνο.

Και στα δύο χωριά, όταν ρώτησα αν κάνουν ανάλυση εδάφους προτού εφαρμόσουν λίπασμα μου απάντησαν αρνητικά. Σοκαρίστηκα! Και πως ξέρετε τι λίπασμα θα εφαρμόσετε; Μας το δίνει ο γεωπόνος…Πρέπει κι εμείς οι ιδιώτες γεωπόνοι να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.

Ισχύει ακόμα η πρακτική: επειδή το έκανε ο γείτονας το έκανα κι εγώ. Μου ανέφερε ένας παριστάμενος φίλος ότι κατέστρεψε κάποια δένδρα του λόγω υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου. Τον ρώτησα για ποιο λόγο υπήρχε μεγάλη ποσότητα ασβεστίου στο έδαφος και μου απάντησε ότι το έκανε ο γείτονάς του και σκέφτηκε να το κάνει κι εκείνος. 

Συμπερασματικά, πιστεύω πως γίνεται μεγάλη σπατάλη πόρων χωρίς αιτία, η οποία αυξάνει το κόστος παραγωγής. Και ο μόνος λόγος είναι η ανεπάρκεια αγροτικής παιδείας. Μπορούμε όμως να το αλλάξουμε αυτό. Και τώρα που πλησιάζει ο επισιτιστικός κίνδυνος είναι πιο επιβεβλημένο από ποτέ να μάθουμε να καλλιεργούμε σωστά και οικονομικά.

]]>
https://agronomist.gr/symperasmata-apo-tin-episkepsi-moy-sti/feed/ 0
Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο; https://agronomist.gr/mporo-na-exago-elaiolado/ https://agronomist.gr/mporo-na-exago-elaiolado/#respond Tue, 01 Feb 2022 12:41:27 +0000 https://agronomist.gr/?p=37284 Ακούστε στο podcast τις 4 βασικές προϋποθέσεις για να αρχίσετε να σκέφτεστε την πιθανότητα εξαγωγής ελαιολάδου.

Δεν ήταν δυνατή η αποθήκευση της συνδρομής σας. Παρακαλώ προσπαθήστε ξανά.
Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για προσφορές και νέα πρωτότυπα άρθρα.

]]>
https://agronomist.gr/mporo-na-exago-elaiolado/feed/ 0
Ορθοί φυτοπροστατευτικοί χειρισμοί σε δενδρώνα https://agronomist.gr/orthoi-fytoprostateytikoi-cheirismoi/ https://agronomist.gr/orthoi-fytoprostateytikoi-cheirismoi/#respond Fri, 10 Dec 2021 08:16:00 +0000 https://agronomist.gr/?p=36157 To διαδίκτυο στην σύγχρονη εποχή αποτελεί πηγή πληροφοριών, οι οποίες εάν δεν εφαρμοστούν όμως με ορθότητα, βασικές γνώσεις και εκπαίδευση μπορεί να αποβούν καταστροφικές με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα τόσο για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη ζωή του εκάστοτε που θα τις εφαρμόσει. Συχνό φαινόμενο αποτελεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο η εκδήλωση πυρκαγιών σε οπωρώνες από λάθους χειρισμούς των καλλιεργητών, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν το πράττουν εσκεμμένα, αλλά μη έχοντας λάβει τη σωστή εκπαίδευση και αγνοώντας βασικές αρχές σε διάφορα ζητήματα, βρίσκονται εν συνεχεία αντιμέτωποι με το νόμο και την τοπική κοινωνία, επειδή διάβασαν κάπου ένα άρθρο ή κάποιος κάπου κάποτε σε μια συζήτηση τους ανέφερε μια εφαρμογή για την αντιμετώπιση ενός θέματος, το οποίο αυτός το έλυσε με τεράστια επιτυχία.

Οποιαδήποτε μέθοδος που δεν είναι εγκεκριμένη στα πλαίσια φυτοπροστασίας φέρει μεγάλη επικινδυνότητα τόσο για το χειριστή της όσο και για τα δέντρα, αρκεί να αναλογιστεί και ο καθένας πόσο μεγάλη ενημέρωση γίνεται και για τα μέσα ατομικής προστασίας στις ήδη εγκεκριμένες μεθόδους. Επίσης, συνηθίζεται σε αυτές τις μεθόδους να χρησιμοποιούνται μη εγκεκριμένες χημικές δραστικές ουσίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες συνέπειες, που μπορεί όποιος επιθυμεί να τις αναζητήσει είτε στα αντίστοιχα δελτία δεδομένων ασφαλείας για την εκάστοτε δραστική ουσία.

Ο παραγωγός σε συνεργασία με το γεωπόνο μπορεί να καταγράφει ποιους εντομολογικούς εχθρούς και ασθένειες καλείται να αντιμετωπίσει στην παραγωγή του, διότι υπάρχουν και ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες που μεταφέρουν την γύρη και βοηθούν στην επικονίαση και να μην προβαίνει σε άσκοπες κινήσεις, που μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι και πιο κοστοβόρες από την ορθή οδό σε βάθος χρόνου. Στη συνέχεια της καταγραφής και της ενημέρωσης να ακολουθεί η προμήθεια εγκεκριμένων σκευασμάτων από κατάστημα το οποίο φέρει άδεια από το ΥΠΑΑΤ καθώς σκευάσματα από το διαδίκτυο μπορεί ναι μεν να έχουν μεγαλύτερης περιεκτικότητας δραστικές ουσίες, αλλά δεν είναι στο παρών άρθρο να γίνει λόγος  περί αυτού του ζητήματος.

Τα σκευάσματα (γεωργικά φάρμακα) τα οποία έχουν πάρει έγκριση από το ΥΠΑΑΤ είναι ορθό να χρησιμοποιούνται όπως αναφέρουν οι οδηγίες τους στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις και να αποφεύγονται τόσο οι λανθασμένες (υψηλές) συγκεντρώσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν και χημικά εγκαύματα στα όργανα του δέντρου, αλλά και να προετοιμάζονται κατάλληλα και να χρησιμοποιούνται με τα κατάλληλα μηχανήματα, τα οποία ο χειριστής πρέπει να ελέγχει και να συντηρεί και να εφαρμόζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο που ορίζεται από τις οδηγίες, διότι μπορεί μια δραστική ουσία να μην επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν προορίζεται για ψεκασμό και να είναι καταστροφική ή αναποτελεσματική εάν γίνει με υποκαπνισμό, ειδικά εάν πραγματοποιηθεί και ανάφλεξη και εξάπλωση πυρκαγιάς στην συνέχεια.

Εγκεκριμένοι τρόποι εφαρμογής για την αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων αποτελούν ο ψεκασμός-νεφελοψεκασμός, ο υποκαπνισμός και η επικάλυψη ή έκχυση σε οπές με εγκεκριμένα σκευάσματα σε συγκεκριμένα σημεία, ειδικά όταν γίνεται αναφορά σε ξυλοφάγα έντομα, τα οποία ανοίγουν στοές εντός του κορμού ή μεγάλων κορμών. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις προσβεβλημένων βλαστών ή κλάδων συστήνεται η κοπή τους  και εν συνεχεία η καύση σε ελεγχόμενο χώρο και συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την αποφυγή εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Κλείνοντας, το διαδίκτυο μπορεί ναι μεν να αποτελέσει  σημαντικό σύμμαχο ενός καλλιεργητή, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον επιστημονικό συνεργάτη καθότι στη φύση υπάρχουν κανόνες που δεν πρέπει να αγνοούνται και να λαμβάνονται υπόψιν.

Κάντε δωρεάν εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο και λάβετε e-books, προσφορές σεμιναρίων και χρήσιμες πληροφορίες για τον γεωργικό τομέα:

]]>
https://agronomist.gr/orthoi-fytoprostateytikoi-cheirismoi/feed/ 0
Η Μυτιλόμορφη ψώρα https://agronomist.gr/i-mytilomorfi-psora/ https://agronomist.gr/i-mytilomorfi-psora/#respond Mon, 22 Feb 2021 08:28:37 +0000 https://agronomist.gr/?p=29376 Γράφει ο Γεώργιος Μήτσης, Γεωπόνος

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν αγαπημένο φρούτο πολλών. Πολλοί έχουν συνδέσει τα παιδικά τους χρόνια με το χυμό πορτοκάλι που τους έφτιαχναν οι γονείς τους, άλλοι με τις οδηγίες των γιατρών διότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και κάποιοι όπως εμείς που έχουν παρατηρήσει αυτό το μικρό έντομο που ονομάζεται στενόμακρη ή μυτιλόμορφη ψώρα των εσπεριδοειδών και πρέπει συνεχώς να απαντούν σε ερωτήσεις του ποιοτικού ελέγχου.

Αρχικά όσον αφορά τον αγροτικό τομέα είναι καλό να γνωρίζουν οι καλλιεργητές ότι έχει 3 αλληλοκαλύπτομενες γενεές, διαχειμάζει σε όλα τα στάδια και η παρουσία του ευνοείται όταν το δέντρο έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακλάδευτο, ειδικά εάν υπάρχει και υψηλή σχετική υγρασία.

Η καταπολέμησή του δεν είναι εύκολη και πρέπει να γίνεται παρακολούθηση του πληθυσμού είτε με φερομονικές, είτε με κίτρινες κολλητικές παγίδες. Εν συνέχεια καθότι η μικροσκοπική του εικόνα δεν το εμφανίζει και σαν το πιο όμορφο έντομο που θα ήθελε κάποιος να έχει πάνω στον καρπό του, ας διευκρινιστούν δυο πράγματα:

Πρώτον, δεν τρώγεται όπως στα μήλα ο εξωτερικός φλοιός του καρπού του πορτοκαλιού, άρα δεν πρόκειται να καταναλώσει κάποιος το έντομο.

Δεύτερον, πέραν της απώλειας χυμού διότι το έντομο θέλει να τραφεί και της μείωσης της εμπορικής αξίας του καρπού, στις περιπτώσεις που ο πληθυσμός πάνω στον καρπό δεν είναι υψηλός, μπορεί οποίος επιθυμεί να στύψει και να πιεί τον χυμό του καθώς η παρουσία του υποδηλώνει ότι ίσως δεν έχει επέμβει και παραγωγός με φυτοφάρμακα.

Εν κατακλείδι, η μυτιλόμορφη ψώρα όπως πολλά έντομα, είναι δυνατόν να μειώσει την εμπορική αξία ενός καρπού αλλά δεν σημαίνει ότι αυτός δεν είναι κατάλληλος για κατανάλωση. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι η εκπαίδευση του καταναλωτή πως ότι γυαλίζει δεν είναι πάντα χρυσός.

]]>
https://agronomist.gr/i-mytilomorfi-psora/feed/ 0
Η γεωργία του παρονομαστή https://agronomist.gr/i-gewrgia-tou-paronomasti/ https://agronomist.gr/i-gewrgia-tou-paronomasti/#respond Thu, 10 Dec 2020 15:32:20 +0000 https://agronomist.gr/?p=26997 Οι έλληνες αγρότες και ιδιαίτερα οι παραγωγοί ελαιολάδου έχουν μάθει να εκφράζουν το κέρδος από τη σοδειά τους υπολογίζοντας τα χρήματα που κερδίζουν ανά κιλό. Το παράδοξο είναι ότι δεν έχουν εξοικειωθεί με την αντίστροφη λογική: να υπολογίζουν το κόστος της καλλιέργειάς τους επί της μονάδας του προϊόντος (π.χ. κόστος λιπάσματος ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος). Συνήθως οι «παραδοσιακοί» αγρότες μετρούν πόσο κοστίζει το κιλό του λιπάσματος ή του φυτοφαρμάκου και κάνουν την αναγωγή στο στρέμμα.

Όταν ο παραγωγός δεν ελέγχει την τιμή πώλησης του προϊόντος στην τελική αγορά (δηλαδή όταν πουλάει σε μεσάζοντες, παραμένοντας στο πρωτογενές στάδιο) δεν είναι εύκολο να αυξήσει την τιμή πώλησης των προϊόντων του. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με κυρίαρχο τον ισχυρό ανταγωνισμό και την υψηλή προσφορά από τους υπόλοιπους παραγωγούς.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού υπάρχουν οι εξής δύο λύσεις: είτε να εμπλακεί ο παραγωγός και στα επόμενα στάδια της παραγωγής (μεταποίηση, συσκευασία, προώθηση, πώληση), είτε να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Ένας μύθος, ειδικότερα για καλλιέργειες όπως η ελιά, είναι η ενθάρρυνση του παραγωγού να αποτινάξει από πάνω του τους καταραμένους μεσάζοντες και να ξεκινήσει μόνος του μια εκστρατεία διαφήμισης που θα εκτοξεύσει την τιμή του προϊόντος σε δυσθεώρητα επίπεδα. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο αλλά συνήθως στην πραγματικότητα όλα θέλουν το χρόνο τους.

Αυτό που προτείνω είναι ο παραγωγός να προσπαθήσει μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό να ανακαλύψει αδικαιολόγητες δαπάνες. Πιστέψτε με  ότι θα βρεθούν πολλές. Ένα από τα πολλά παραδείγματα που έχω συναντήσει στις βόλτες μου σε χωράφια δείχνει ότι ένα ακριβό λίπασμα μπορεί να αποδειχθεί πιο φτηνό εάν εκτιμήσουμε τη συμβολή του επί του κιλού παραγόμενου προϊόντος. Γιατί; Διότι καταφέρνει και συγκρατείται καλύτερα σε μια βροχή. Κάτι ανάλογο ισχύει για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Καταληκτικά, ο παραγωγός που αναζητά καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία (αυτό ονομάζουμε διαφοροποίηση) ώστε να κάνει τη διαφορά στην αγορά, πρέπει να αναλογιστεί πρώτα πως θα συμμαζέψει τα έξοδά του και κατόπιν θα έρθει και η προστιθέμενη αξία στο προϊόν του (ούτως ή άλλως παράλληλα θα ωριμάσουν αυτά). Μέχρι τότε με τις τιμές πώλησης να παραμένουν χαμηλά ο παραγωγός που θα έχει περιορίσει το κόστος ανά κιλό προϊόντος θα αντέξει τους όποιους κλυδωνισμούς, μιας και θα έχει ανοίξει την ψαλίδα κέρδους-κόστους.

]]>
https://agronomist.gr/i-gewrgia-tou-paronomasti/feed/ 0
Ο μύθος της θεάς Δήμητρας ως παράδειγμα αφοσίωσης και ελπίδας https://agronomist.gr/o-mythos-tis-theas-dimitras/ https://agronomist.gr/o-mythos-tis-theas-dimitras/#respond Mon, 26 Oct 2020 09:05:26 +0000 https://agronomist.gr/?p=26010 Τη σημερινή ημέρα θα την αφιερώσουμε σ’ ένα μυθικό (;) πρόσωπο που αν, συγγραφική αδεία, παντρέψουμε τη χριστιανική θρησκεία με την αρχαία ελληνική μυθολογία σήμερα θα γιόρταζε την ονομαστική του εορτή. Όπως θα καταλάβατε αναφερόμαστε στη θεά της γεωργίας και προστάτιδα της γης, Δήμητρα.

Η Δήμητρα είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες θεές του αρχαίου ελληνικού πανθέου. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδερφή του Δία, του Ποσειδώνα, του Πλούτωνα, της Ήρας και της Εστίας. Θεά της γονιμότητας και της βλάστησης του εδάφους, προστάτιδα της γης και των προϊόντων της, μάνα των δημητριακών. Η γέννηση της Δήμητρας -όπως και των αδελφών της- ανάγεται στα πρώτα χρόνια της θεογονίας και ακριβέστερα στην εποχή που ο Κρόνος, γιος του Ουρανού, διεκδίκησε και κατέλαβε με τη βία την εξουσία του κόσμου.

Η Δήμητρα ως θεά διέφερε σημαντικά από τις άλλες γυναικείες θεότητες. Έξυπνη κι ελκυστική, είχε από την αρχή απαρνηθεί τη θεϊκή κατοικία. Δεν κατοικούσε ποτέ στον Όλυμπο, αλλά στους ειδικά γι’ αυτήν αφιερωμένους ναούς, κοντά σ’ αυτούς που τη λάτρευαν.

Η θεά της γεωργίας, διακριτική έως απόμακρη, σεμνή και αρκετά συνεσταλμένη, είχε από πολύ νωρίς κερδίσει τη συμπάθεια και την εύνοια των υπόλοιπων Ολυμπίων θεών. Οι δυνατότητες, τα προσόντα και η αξία της είχαν απ’ όλους αναγνωριστεί, ενώ η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της απαιτούσαν ιδιαίτερη προσέγγιση-αντιμετώπιση, ξεχωριστή διάθεση κατανόησης και σεβασμό.

Ο μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης είναι το σύμβολο της πραγματικής αγάπης που νιώθει η μάνα προς το παιδί της, αλλά και της εξάρτησης του ανθρώπου από τη φύση.

Η Περσεφόνη ήταν μια κοπέλα γλυκιά, λαμπερή και προπάντων πολύ όμορφη. Τα ξεχωριστά εμφανισιακά της προσόντα δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Άδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Σεβόμενος μάλιστα τους στενούς συγγενικούς δεσμούς που τον έδεναν με τη Δήμητρα, ήρθε πρώτα σε επαφή με τον Δία προκειμένου να τον συμβουλευτεί κι έπειτα την απήγαγε. Κατά την αρπαγή της, η Περσεφόνη έκλαιγε και με σπαρακτική φωνή προσπαθούσε να κάνει αντιληπτή την απαγωγή της, ήταν όμως πολύ δύσκολο. Η ταχύτητα των αλόγων όπως και η τεράστια απόσταση και το χάος που χώριζαν τους δυο κόσμους δε διευκόλυναν στην αποκάλυψη του περιστατικού. Μόνο στη Δήμητρα κατόρθωσε να φτάσει ο απόηχος της φωνής της κόρης της κι αυτός όχι έγκαιρα.

Η Δήμητρα που μάταια έψαχνε να την βρει, κάποια μέρα μίλησε με τον βασιλιά Ήλιο ο οποίος της εξήγησε τι είχε γίνει, κι αυτή έχοντας θυμώσει παρά πολύ με το Δια που επέτρεψε την αρπαγή της κόρης τους, αντί να γυρίσει στον Όλυμπο, μεταμορφώθηκε σε γριά και άρχισε να περιπλανιέται στις πόλεις. Έτσι έφτασε στην Ελευσίνα όπου ζήτησε να της χτίσουν έναν ναό κάτω από την Ακρόπολη. Αποσύρθηκε στον ναό λοιπόν, έκοψε κάθε επαφή με τον κόσμο και όλη μέρα θρηνούσε για τον χαμό της Κόρης της μέχρι που η γη έπαψε να βλασταίνει και ο αφανισμός των ανθρώπων απειλούσε τον κόσμο. Βλέποντας αυτά, ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Άδη ζητώντας του να επιτρέψει την άνοδο της Κόρης για να ηρεμήσει η Δήμητρα. Ο Άδης την έστειλε αφού πρώτα της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να εξασφαλίσει την επιστροφή της.

Η Κόρη συνάντησε την μητέρα στην Ελευσίνα, όμως μόλις η Δήμητρα αντιλήφθηκε ότι η κόρη της έφαγε τον καρπό κατάλαβε ότι δεν μπορεί να την κρατήσει για πάντα κοντά της. Την λύση έδωσε η Ρέα μέσω της οποίας έγινε συμβιβασμός ανάμεσα στους θεούς και αποφάσισαν ότι η Περσεφόνη θα περνούσε το 1/3 του χρόνου με τον σύζυγο της Άδη και τα 2/3 στον Όλυμπο με την μητέρα της. Έτσι πείστηκε και η Δήμητρα να γυρίσει στον Όλυμπο και μόλις βγήκε από τον ναό που είχε κλειστεί, η γη άνθισε και η Δήμητρα έδειξε στους άρχοντες της πόλης τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να την λατρεύουν… 

Ας πάρουμε λοιπόν ως παράδειγμα τον μύθο και ας αναλογιστούμε την αξία που υπηρετούμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στον αγροτικό τομέα…

Προσαρμογή από διάφορες πηγές

]]>
https://agronomist.gr/o-mythos-tis-theas-dimitras/feed/ 0
Τα συστήματα διαχείρισης στον γεωργικό και διατροφικό τομέα https://agronomist.gr/ta-systimata-diacheirisis-ston-georgi/ https://agronomist.gr/ta-systimata-diacheirisis-ston-georgi/#respond Fri, 04 Sep 2020 09:25:01 +0000 https://agronomist.gr/?p=24471 Η  υιοθέτηση ενός Συστήματος Διαχείρισης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τον σύμβουλο που είναι υπεύθυνος να το σχεδιάσει και υλοποιήσει.

Η δυσκολίες πηγάζουν από πολλές και διαφορετικές παραμέτρους που σχετίζονται με τη φύση και μέγεθος της δραστηριότητας, τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια που σχετίζονται στενά με το κόστος ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης, το επίπεδο κατάρτισης όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και διάφορους αστάθμητους παράγοντες.

Για να μην σας αφήσω με την απορία, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω για κάθε παράμετρο ένα παράδειγμα.

Φύση και μέγεθος της δραστηριότητας

Η επιχείρηση η οποί καλείται να αναπτύξει και τρέξει το σύστημα διαχείρισης μπορεί να έχει ως αντικείμενο την καλλιέργεια ελιάς, την παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών ή ακόμα και την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Προφανώς, το επίπεδο δυσκολίας αλλάζει όταν πρέπει να υλοποιηθεί ένα σύστημα διαχείρισης για ένα αντικείμενο σε σχέση με ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Επίσης, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να σχεδιάζω σύστημα ποιότητας για ελιά σε σχέση με αμπέλι.

Διαθέσιμα χρονικά περιθώρια

Για να είμαστε σωστοί στην εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης απαιτείται ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της εγκαθίδρυσής του. Αυτό το χρονικό διάστημα ορίζεται στα γνωστά συστήματα, όπως για παράδειγμα εκείνο των βιολογικών προϊόντων (ναι σύστημα διαχείρισης είναι κι αυτό 😉 ).  Στην πράξη, οι επιχειρηματίες επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση αυτού του διαστήματος ώστε να περιορίσουν το κόστος ανάπτυξής τους, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν.

Επίπεδο κατάρτισης

Πολύ βασικό συστατικό (το πιο σημαντικό) για την επιτυχία των συστημάτων διαχείρισης είναι η κατάρτιση! Όχι μόνο του συμβούλου ποιότητας αλλά και εκείνων που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Στο παράδειγμα της επιχείρησης με αντικείμενο την καλλιέργεια της ελιάς τέτοια πρόσωπα είναι ο επιχειρηματίας, ο ψεκαστής φαρμάκων, ο συλλέκτης καρπού κοκ.

Αστάθμητοι παράγοντες

Ο πιο γνωστός αστάθμητος παράγοντας στη γεωργική παραγωγή είναι ο καιρός, αλλά όχι ο μόνος. Σε μια δυσμενή κατάσταση, όπως για παράδειγμα υπερβολική υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, το σύστημα διαχείρισης μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ή τον περιορισμό της ασθένειας έχοντας προβλέψει το ενδεχόμενο και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα (π.χ. κλαδέματα, εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων κτλ).

” “]]>
https://agronomist.gr/ta-systimata-diacheirisis-ston-georgi/feed/ 0