• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά

  • Αρχική
  • Blog
  • Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά
  • Η κάνναβη: γνωρίστε το φυτό

Η κάνναβη: γνωρίστε το φυτό

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά
  • Ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια

Η κάνναβη (Cannabis sativa) βοτανικά ανήκει στην οικογένεια Cannabaceae, ενώ το υποείδος sativa ως προς τις ιδιότητές του εντάσσεται στην κατηγορία των κλωστικών φυτών. Παράλληλα, οι σπόροι της κάνναβης χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλήθος βιομηχανικών χρήσεων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σημαντικό κριτήριο για την καλλιέργεια κάνναβης με προσανατολισμό την παραγωγή ινών ή λαδιού είναι η περιεκτικότητα στην ουσία τετραϋδροκανναβιδιόλη (THC), η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο του 0,2% στους σπόρους του φυτού.

Τα φυτά της κάνναβης φέρουν είτε αρσενικά, είτε θηλυκά άνθη με τα πρώτα να είναι πρωιμότερης ωρίμανσης προσφέροντας καλύτερη απόδοση και ποιότητα ινών. Από μορφολογική άποψη τα θηλυκά άνθη σχηματίζουν τις γνωστές «φούντες» οι οποίες είναι πλούσιες σε χασίς. Αντίθετα, τα αρσενικά φυτά δεν δημιουργούν φούντα.

Μια άλλη πηγή παραγωγής της ρητίνης χασίς είναι τα φύλλα και ιδιαίτερα τα βράκτια τα οποία περικλείουν τα άνθη. Τα κύρια φύλλα είναι σύνθετα, με φυλλάρια που διατάσσονται ακτινοειδώς ενώ τα βράκτια μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα και άμισχα. Πάνω στα φύλλα φέρονται τρεις τύποι τριχών, εκ των οποίων οι αδενώδεις είναι τα όργανα έκκρισης ρητίνης (χασίς).

Το ριζικό σύστημα της κάνναβης είναι πασσαλώδες με πολλές δευτερεύουσες ρίζες να διατάσσονται πλευρικά στο έδαφος. Η έκταση του ριζικού συστήματος εξαρτάται από τη σύσταση του εδάφους, με ικανότητα στα ελαφρά διείσδυσης μέχρι βάθους 2 μέτρων και πλάτους 80 εκ. Η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, σε συνδυασμό και με χαρακτηριστικά του υπέργειου τμήματος, καθιστά την κάνναβη μια καλλιέργεια που δεν απαιτεί πολύ νερό και ιδιαίτερα ανταγωνιστική έναντι των ζιζανίων.

Ο βλαστός του φυτού είναι δυνατόν να φτάσει τα 6 μέτρα, αλλά ιδανικό ύψος για άριστη ποιότητα ινών θεωρούνται τα 3-3,5 μέτρα χωρίς διακλαδώσεις και κενό στέλεχος διότι βοηθάει στη σύνθλιψη μετά το βρέξιμο.

” “

Ετικέτα:αρωματικά φυτά, φαρμακευτικά φυτά

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Λυκίσκος: τα στάδια ανάπτυξης και οι βασικοί καλλιεργητικοί χειρισμοί
17 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Διαχείριση ελαιόδενδρων μετά από φωτιά
17 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

δενδρολίβανο_πολλαπλασιασμός
Αγενής πολλαπλασιασμός δενδρολίβανου
20 Φεβρουαρίου, 2020
ζεόλιθος_και_υδατική_καταπόνηση
Ζεόλιθος και υδατική καταπόνηση στα αρωματικά φυτά
19 Φεβρουαρίου, 2020
τσάι_του_βουνού
Τσάι του βουνού: μυστικά καλλιέργειας!
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα