• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ελαιοκομία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ελαιοκομία
  • Κόστος παραγωγής ελαιολάδου: παράγοντες επίδρασης και τρόποι μείωσης

Κόστος παραγωγής ελαιολάδου: παράγοντες επίδρασης και τρόποι μείωσης

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ελαιοκομία
  • Ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
παραγωγή_ελαιολάδου

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ερωτήματα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι η αύξηση της αξίας του ελαιολάδου ανά μονάδα κιλού. Ο συνήθης τρόπος που ένα χρηματιστηριακό προϊόν όπως το ελαιόλαδο, αποκτά προστιθέμενη αξία είναι η διαφοροποίησή του από τις εγγενείς ιδιότητές του μέχρι το μάρκετινγκ προώθησης.

Η επίτευξη υψηλής εμπορικής αξίας δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση απαιτώντας  χρόνο, χρήμα και κατάλληλη προετοιμασία. Ένα από τα προαπαιτούμενα είναι ο περιορισμός του κόστους παραγωγής στον ελαιώνα, ζήτημα που συνιστά «πληγή» για το μέσο ελαιοπαραγωγό που αγνοεί βασικές έννοιες οικονομικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας.

Ας δούμε λοιπόν, βασιζόμενοι σε πραγματικές μετρήσεις σε ελληνικούς ελαιώνες, τι δείχνουν οι αριθμοί και ποιες είναι οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες ώστε να αυξήσουμε εντέλει το περιθώριο κέρδους, ακόμα κι αν η τιμή παραγωγού παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.  Άλλωστε μία σωστή πιστεύω άποψη είναι ότι το κέρδος περνάει εκ των έσω.

Σύμφωνα με μετρήσεις σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και ελαιώνων, το κόστος παραγωγής μετρημένο σε κόστος ανά λίτρο (και όχι ανά στρέμμα) επιμερίζεται στους παρακάτω παράγοντες, με σειρά βαρύτητας:

  • Συγκομιδή (περίπου 50% του συνόλου)
  • Έκθλιψη στο ελαιουργείο
  • Κλάδεμα
  • Λίπανση
  • Διαχείριση εδάφους
  • Φυτοπροστασία

Με μια γρήγορη ματιά επιβεβαιώνεται ότι η συλλογή αποτελεί παράγοντα υψηλής δαπάνης, αλλά καταρρίπτεται ο μύθος ότι η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως να αναλυθεί η σημασία εκάστου παράγοντα, γεγονός που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση κατάλληλων πρακτικών περιορισμού των εξόδων της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Η εξέταση των κατάλληλων καλλιεργητικών χειρισμών πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό το πρίσμα του τελικού στόχου: την αύξηση της απόδοσης και άρα με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα την αύξηση του ελαιοκομικού εισοδήματος. Μεταφράζοντας τον όρο αύξηση απόδοσης ορίζουμε τον αριθμό των καρπών και το ποσοστό ελαιοπεριεκτικότητας ανά στρέμμα.

Αύξηση αριθμού των καρπών είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω της αποτελεσματικής καταπολέμησης των παθογόνων και ζιζανίων χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα, στη σωστή ποσότητα, στον κατάλληλο χρόνο και με την πρέπουσα μέθοδο. Περισσότεροι καρποί θα παραχθούν με το ορθολογικό πότισμα και λίπανση. Παράλληλα η ελαιοπεριεκτικότητα θα ανέβει όταν κλαδέψω σωστά και εκθέσω τα εναπομείναντα φύλλα στον ήλιο.

” “

Ετικέτα:ελαιοκομία, ελαιόλαδο, ελιά, ποιότητα ελαιολάδου

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

(Αρνητικά) Χαρακτηριστικά παραδοσιακού έλληνα αγρότη
19 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Συμβολαιακή γεωργία: χαρακτηριστικά και ελληνική πραγματικότητα
19 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
1 Φεβρουαρίου, 2022
ελιά_παρενιαυτοφορία
Ελιά: πως να μειώσετε την παρενιαυτοφορία
19 Φεβρουαρίου, 2020
κλάδεμα_ελιάς
Κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς: κανόνες για υψηλή παραγωγή
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα