• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Γεωργία

  • Αρχική
  • Blog
  • Γεωργία
  • Μηδενική κατεργασία εδάφους: περιβαλλοντικά φιλική ή ακόμα χειρότερα;

Μηδενική κατεργασία εδάφους: περιβαλλοντικά φιλική ή ακόμα χειρότερα;

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Γεωργία
  • Ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
μηδενική_κατεργασία_εδάφους

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την αναγκαιότητα κινητροδότησης των αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υιοθετήσουν τεχνικές μειωμένης εδαφοκατεργασίας, εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό τρόπο μηχανικής κατεργασίας του εδάφους.

Είναι αλήθεια ότι η μηχανική κατεργασία του εδάφους έχει προσφέρει μεγάλες ευκολίες στον σύγχρονο αγρότη περιορίζοντας δαπάνες σε πόρους κι εργασία. Συνήθως όμως ότι διευκολύνει τον άνθρωπο μετατρέπεται παράλληλα και σε έναν παράγοντα που δημιουργεί προβλήματα. Οπότε και στην περίπτωση της μηχανικής κατεργασίας εδάφους η υπερβολική και αλόγιστη χρήση μηχανημάτων οδήγησε σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση της δομής του εδάφους και τη διατάραξη των οικοσυστημάτων που περιβάλλουν τις αγροτικές γαίες.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης τεχνικών μετριασμού των επιπτώσεων από την παραδοσιακή εδαφοκατεργασία, οι επιστήμονες εισήγαγαν τις μεθόδους ελαχιστοποίησης ενόχλησης του εδάφους, υπό τον γενικό όρο γεωργία συντήρησης.

Στον όρο γεωργία συντήρησης οι δύο πιο γνωστές μέθοδοι είναι η μειωμένη κατεργασία εδάφους (reduced tillage) και η μηδενική κατεργασία ή αλλιώς ακαλλιέργεια εδάφους (no till).

Πολλές φορές δημιουργείται μια σύγχυση ανάμεσα στους δύο προηγούμενους όρους που όμως είναι διαφορετικοί στην ουσία τους. Η μειωμένη εδαφοκατεργασία περιορίζεται στην ελάχιστη χρήση αρότρου (συνήθως 1 εφαρμογή), ενώ η μηδενική δεν περιλαμβάνει καμία παρέμβαση με μηχανικό εξοπλισμό.

Εκτεταμένες καταγραφές έδειξαν ότι αγρότες που υιοθέτησαν την μηδενική κατεργασία εγκαταλείποντας την παραδοσιακή μέθοδο, οδηγήθηκαν τελικά στην εκτεταμένη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων και την εγκατάσταση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ώστε να αντιμετωπίσουν τα ζιζάνια.

Αν το σκεφτεί κανείς, ο γεωργός αφήνει μια μέθοδο για να βελτιώσει το εδαφικό περιβάλλον και δημιουργεί μια νέα κατάσταση με τη χρήση φυτοφαρμάκων και ΓΤΟ, χωρίς να γνωρίζουμε αν τελικά το ισοζύγιο είναι θετικό για το περιβάλλον. Το ερώτημα είναι αν τελικά επιτυγχάνεται το πρασίνισμα της γεωργίας ή δημιουργούμε ένα νέο ζήτημα;

Η μηδενική κατεργασία εδάφους γίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον όταν εφαρμόζονται οι αρχές της γεωργίας συντήρησης και ειδικότερα όταν ισχύουν τα παρακάτω:

  1. Η υιοθέτηση καθόλου κατεργασίας να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι περιστασιακό. Αυτή η συνθήκη επιτρέπει στην χλωρίδα και πανίδα του εδάφους να σταθεροποιηθεί με αποτέλεσμα να μην υφίστανται σημαντικές μεταβολές που θα ζημιώσουν τη δομή του εδάφους.
  1. Το έδαφος πρέπει να είναι μονίμως καλυμμένο με οργανική ύλη και υλικά που θα προστατεύουν αυτό από ήλιο, βροχή, παγωνιά και ανέμους ενώ παράλληλα θα συνιστά ένα υπόστρωμα τροφής για τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό.
  1. Οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται στο έδαφος πρέπει να ποικίλουν υπό το πρίσμα βεβαίως και των απαιτήσεων της αγοράς. Οπότε ο σχεδιασμός συστημάτων αμειψισποράς, η συγκαλλιέργεια και η εφαρμογή διαφορετικών συστημάτων καλλιέργειας είναι αναγκαίες ενέργειες για τον γεωργό που επιθυμεί να εφαρμόσει την μηδενική κατεργασία εδάφους.

Η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής μεθόδου μηδενικής κατεργασίας έρχεται όταν ο γεωργός είναι κατάλληλα καταρτισμένος και απαραίτητα συνειδητοποιημένος.

” “

Ετικέτα:βιολογική γεωργία, έδαφος

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Στέβια: οδηγίες για πετυχημένη καλλιέργεια
18 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Η σημασία της οργανικής ουσίας στο έδαφος
18 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

η_γεωργία_του_παρονομαστή
Η γεωργία του παρονομαστή
10 Δεκεμβρίου, 2020
συστήματα_διαχείρισης_γεωργια
Τα συστήματα διαχείρισης στον γεωργικό και διατροφικό τομέα
4 Σεπτεμβρίου, 2020
η_ερμηνεία_της_εδαφολογικής_ανάλυσης
Η ερμηνεία της ανάλυσης εδάφους
9 Ιουνίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα