Οι ζωονόσοι τα τελευταία χρόνια
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ζωονόσος επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων αρκεί να διαβάσετε την παρακάτω ιστορική αναδρομή από το 1986 μέχρι το 2009 που κάθε δέκα χρόνια περίπου εμφανίζεται και ένα νέο πλήγμα όπως στις μέρες μας.
Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών πρωτοδιαγνώστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1986 και έγινε γνωστή στο κοινό ως η νόσος των τρελών αγελάδων. Πιστεύεται ότι η νόσος μεταδόθηκε από τα πρόβατα στις αγελάδες μέσω των ζωοτροφών που δίνονταν στις αγελάδες, των οποίων ως η πρώτη ύλη χρησιμοποιούνταν πτώματα μολυσμένων πρόβατων. Εν συνεχεία οι άνθρωποι που κατανάλωσαν το κρέας από τις μολυσμένες αγελάδες μολύνθηκαν και αυτοί με μια νέα μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας τύπου Creutzfeldt- Jakob, ασθένεια που είναι συνήθως θανατηφόρα.
Ο ιός της γρίπης των πουλερικών αποτελεί ένα σημαντικό εχθρό στη ζωική παραγωγής καθώς μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να προσβάλλει και να σκοτώσει πάπιες, γαλοπούλες και κοτόπουλα. Το 1997 υπήρξαν περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων καθώς ο ιός μεταδίδεται από τα μολυσμένα πουλιά στον άνθρωπο διαμέσου των εκκριμάτων και των περιττωμάτων τους, όταν αυτά στεγνώνουν και κονιορτοποιούνται, εισπνέονται από τον άνθρωπο και τότε μολύνεται.
Η γρίπη των χοίρων αποτελούσε μέχρι το 2009 μια μορφή γρίπης που προσέβαλλε αρχικά τους χοίρους, αλλά από το 2009 μια μετάλλαξη στον ιό της γρίπης τον έκανε ικανό να μεταφερθεί στον άνθρωπο και προκαλώντας την γνωστή πανδημία γρίπης των χοίρων. Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία, τα οποία να παρουσιάζουν πως οι άνθρωποι, που τρώνε κρέας του χοίρου είναι ευάλωτοι από τη γρίπη των χοίρων, παρόλα αυτά θα πρέπει να τηρείται η γενική οδηγία που πρέπει να ακολουθείται για το ψήσιμο του κρέατος σε θερμοκρασίες 70ºC, διότι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφεται ο ιός της γρίπης των χοίρων όπως και άλλοι ιοί ή βακτηρίδια.
Σίγουρα οι επόμενες γενιές θα προσθέσουν και στα άρθρα τους τον κορονοϊο, που θα χαρακτηριστεί στην μνήμη πολλών όπως ο περονόσπορος της πατάτας στους Ιρλανδούς το 1845, που μπορεί να μην ήταν ζωονόσος αλλά ένας ωομύκητας που έμεινε στην ιστορία γνωστός ως “Λιμός της Ιρλανδίας”.” “