• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ελαιοκομία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ελαιοκομία
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ελαιοπεριεκτικότητα της εληάς

Παράγοντες που επηρεάζουν την ελαιοπεριεκτικότητα της εληάς

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ελαιοκομία
  • Ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
ελαιοπεριεκτικότητα_εληάς

Είναι γνωστό ότι το ύψος στρεμματικής απόδοσης ελαιολάδου καθορίζεται κυρίως από την παραγωγή καρπού ανά στρέμμα. Αυτό παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι κάθε παράγοντας που είναι ικανός να αυξήσει ή περιορίσει το δυναμικό του ελαιόδενδρου σε απόδοση, καθορίζει και την ελαιοπεριεκτικότητα των καρπών.

Στην πραγματικότητα όμως το προηγούμενο συμπέρασμα δεν είναι απόλυτα σωστό με δεδομένο ότι τα ελαιόδενδρα έχουν την τάση να παράγουν περισσότερο ελαιόλαδο σε αυξημένες αναλογίες φύλλων:καρπών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι ευθύγραμμη η σχέση ανάμεσα στην απόδοση σε καρπό και σε έλαιο!

Παράλληλα, η ελαιοπεριεκτικότητα καθορίζεται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας αλλά και την ευκολία παραλαβής στο ελαιοτριβείο.

Για δεδομένο αριθμό ελαιόκαρπων, η απόδοση σε ελαιόλαδο εξαρτάται από:

  • Το ελαϊκό περιεχόμενο του καρπού. Αυτό διαμορφώνεται από την ποικιλία, το έτος παραγωγής και τον αριθμό των καρπών.
  • Την ευκολία εξαγωγής του ελαιόλαδου από τον καρπό. Επίσης ποικίλει ανά χρονιά, περιεκτικότητα σε νερό, τον βαθμό ωρίμανσης των καρπών και την ποικιλία.
  • Τη διαδικασία εξαγωγής του ελαιόλαδου. Η υφή της ελαιόπαστας, ο χρόνος και η θερμοκρασία μάλαξης, η αποτελεσματικότητα του μαλακτήρα και ο βαθμός-χρόνος πίεσης της ελαιομάζας είναι οι παράμετροι που διαφοροποιούν την απόδοση της εξαγωγής ελαιόλαδου.

Συμπερασματικά, η παραγωγή του ελαιώνα σε λάδι δεν είναι μόνο αποτέλεσμα αύξησης του αριθμού των καρπών αλλά των καλλιεργητικών επιλογών του παραγωγού. Φυσικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται ο στόχος της επίτευξης υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου, γεγονός που πολλές φορές δεν συνάδει με την εντατικοποίηση της καλλιέργειας.

Το άρθρο βασίστηκε σε πληροφορίες από τον Paul Vossen, University of California

Αν θέλετε να μάθετε σε βάθος την ελαιοκομική τέχνη εγγραφείτε στη Σχολή Ελαιοκομίας

” “

Ετικέτα:ελαιόλαδο, ελιά

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Πρότυπα ποιότητας στη Μυοκτονία-Απεντόμωση
18 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Οφέλη από την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων
18 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
1 Φεβρουαρίου, 2022
παραγωγή_ελαιολάδου
Κόστος παραγωγής ελαιολάδου: παράγοντες επίδρασης και τρόποι μείωσης
19 Φεβρουαρίου, 2020
ελιά_παρενιαυτοφορία
Ελιά: πως να μειώσετε την παρενιαυτοφορία
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα