• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ανθοκομία-Κηποτεχνία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ανθοκομία-Κηποτεχνία
  • Πασχαλιά: γιατί δεν ανθίζει;

Πασχαλιά: γιατί δεν ανθίζει;

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ανθοκομία-Κηποτεχνία
  • Ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια 3 σχόλια
γιατί_δεν_ανθίζει_η_πασχαλιά

Η πασχαλιά (Syringa vulgaris) είναι συνδεδεμένη με τις ημέρες του Πάσχα, διότι η περίοδος άνθησής της συμπίπτει με αυτές τις ημέρες. Είτε ως ανθοδέσμες, είτε ως φυτό του κήπου τα άνθη της πασχαλιάς συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το άρωμα, το χρώμα τους, τη διάταξή τους αλλά και τη διάρκεια ζωής τους.

Η καλλωπιστική αξία των φυτών περιορίζεται όταν τα άνθη δεν εμφανιστούν καθόλου ή είναι λίγα στον αριθμό. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να ανιχνεύσουμε τις αιτίες για τις οποίες συμβαίνει η παρεμπόδιση της ανθοφορίας της πασχαλιάς, ώστε να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Ποιες είναι οι αιτίες μη ή περιορισμένης άνθησης της πασχαλιάς;

Αυστηρό κλάδεμα: γενικά το κλάδεμα στοχεύει στον έλεγχο του ύψους του φυτού, γι’ αυτό καλό είναι να τοποθετείται εξ αρχής στον κήπο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός του. Εφόσον είναι απαραίτητο το κλάδεμα, στα μέσα του χειμώνα αφαιρούμε το 1/2 του μήκους των μεγαλύτερων βλαστών και αφήνουμε 6 έως 12 εύρωστα κλαδιά (αραίωμα). Μια εναλλακτική επιλογή, είναι η αφαίρεση των μαραμένων ανθέων ή /και το κορυφολόγημα σε βάθος 30 εκ. αμέσως μετά το τέλος της άνθησης.

Υπερώριμα άνθη: η πλημμελής φροντίδα και η μη αφαίρεση των ξερών, απανθισμένων λουλουδιών σχετίζεται με περιορισμένη ανθοφορία, όχι μόνο την τρέχουσα περίοδο αλλά και την επόμενη.

Υπερβολική σκίαση: η πασχαλιά είναι φυτό που αναπτύσσεται επιτυχώς σε τοποθεσίες του κήπου ηλιαζόμενες έως μερικώς σκιαζόμενες. Μια ελάχιστη διάρκεια φωτισμού είναι οι 5 ώρες και σε περίπτωση παρατήρησης προβλημάτων ανθοφορίας απαιτείται μετακίνηση του φυτού.

Θρεπτική κατάσταση: υπερβολικό άζωτο ενισχύει την ανάπτυξη βλαστών εις βάρος των ανθέων. Τέτοια προβλήματα παρατηρούνται σε πασχαλιές τοποθετημένες σε χλοοτάπητα, με δεδομένο ότι το γκαζόν απαιτεί μεγάλες ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων. Η προσθήκη φωσφόρου αντισταθμίζει το πρόβλημα.

Ρίζες: αν το ριζικό σύστημα δεν αναπτυχθεί καλά και σε βάθος είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδικασία άνθησης. Υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε «αδράνεια» την ανάπτυξη των ριζών και άρα σε ανεπαρκή απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και ιδίως φωσφόρου.

Ηλικία: γηρασμένα φυτά ανθίζουν πολύ πιο περιορισμένα σε σχέση με νεαρά φυτά. Συνήθως εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό ξυλωδών βλαστών και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται κλάδεμα αναγέννησης, δηλαδή βαθύ κλάδεμα που θα επανεκκινήσει την αναπαραγωγική διαδικασία σε 2-3 έτη.

Πολλές παραφυάδες: η παραγωγή πολλών πλαγίων βλαστών που εκπτύσσονται από τη βάση του φυτού δαπανά μεγάλο μέρος των απαραίτητων αποθησαυριστικών ουσιών για την άνθηση του κεντρικού φυτού. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους, στη λογική του αραιώματος που ήδη αναφέρθηκε παραπάνω.

Παθογόνα/Ασθένειες: αν η πασχαλιά έχει προσβληθεί από έντομα ή μύκητες είναι πιθανόν να αντιδράσει αρνητικά ως προς την παραγωγή ανθοταξιών.

” “

Ετικέτα:ανθοκομία, κηποτεχνία, κηπουρική

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Αντιμετωπίζοντας τους φυλλορύκτες
18 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Αρχιτεκτονική Κήπων: Λειτουργικές χρήσεις των φυτών
18 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

σχέδιο_φύτευσης
Αρχιτεκτονική Κήπων: το σχέδιο φύτευσης
19 Φεβρουαρίου, 2020
μονοπάτια_κήπου
Σχεδιάζοντας μονοπάτια στον κήπο
19 Φεβρουαρίου, 2020
γαρδένια_κιτρίνισμα
Το κιτρίνισμα φύλλων της γαρδένιας
19 Φεβρουαρίου, 2020

    3 Comments

  1. TSITARA
    25 Απριλίου, 2021
    Συνδεθείτε για να απαντήσετε

    Παρακαλώ πολύ μια διευκρίνιση, πως γίνεται το κορυφολόγημα στα υπερώριμα άνθη
    πασχαλιάς αφαιρώντας μόνο το άνθος ή ολόκληρο το κλαδάκι -μπουκέτο που περιλαμβάνει τα άνθη?
    Ευχαριστώ.

    • Ανδρέας Παπασταύρου
      27 Απριλίου, 2021
      Συνδεθείτε για να απαντήσετε

      Καλησπέρα σας. Αφαιρείτε όλο το άνθος μαζί με τον ποδίσκο 🙂

  2. TSITARA
    30 Απριλίου, 2021
    Συνδεθείτε για να απαντήσετε

    Σας ευχαριστώ θερμά! 🙂

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα