Φυτικής Παραγωγής

Εναλλακτικές Καλλιέργειες

  • Αριθμός διαλέξεων:15
  • Διάρκεια:30 ώρες
  • Σημειώσεις: 822 σελίδες
  • Απονομή πιστοποιητικού: Ναι
  • Ημερομηνία διεξαγωγής: On demand
  • Τόπος διεξαγωγής: Διαδικτυακά
  • Κόστος συμμετοχής:120€ 50€! Η προσφορά ισχύει μέχρι 24 Νοεμβρίου 2017!!
  • Εισηγητής: Δρ Ανδρέας Παπασταύρου

Οι εναλλακτικές καλλιέργειες συμπεριλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα φυτών τα οποία είτε καλλιεργούνταν παλαιότερα, είτε έχουν εισαχθεί πρόσφατα από άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η επαναφορά και εισαγωγή νέων καλλιεργειών σημαίνει ικανότητα εκ μέρους του παραγωγού στην καλλιέργεια και οργάνωση της εκμετάλλευσής του.

Κύρια εγγενής αδυναμία της καλλιέργειας νέων, καινοτόμων καλλιεργειών αποτελεί το κενό τεχνογνωσίας για τη διαχείρισή τους από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.

Στόχος του παρόντος σεμιναρίου είναι η διαλεύκανση των πραγματικών δυνατοτήτων, αλλά και των εμποδίων που συναντά η καλλιέργεια εναλλακτικών φυτικών ειδών.

Ζητήματα όπως η προσαρμογή στις μικρο-κλιματικές συνθήκες, η καλλιέργεια στα προβληματικά εδάφη, η οργάνωση της αλυσίδας διαχείρισης και η προβολή των παραγόμενων προϊόντων συζητούνται ενδελεχώς.

Δομή μαθήματος

Κεφάλαιο 1

Γενικά στοιχεία

    • Ποιες είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες;
    • Αειφόρος διαχείριση του εδάφους.
    • Η επίδραση του κλίματος.
    • Εγκατάσταση φυτείας.
    • Λίπανση-Άρδευση φυτειών.
    • Καλλιεργητικές περιποιήσεις.
    • Διαχείριση ζιζανίων.
    • Αντιμετώπιση εχθρών και ζιζανίων.
    • Μετασυλλεκτική διαχείριση.

Κεφάλαιο 2

Η καλλιέργεια των εναλλακτικών φυτών*

      • Μικροί καρποί-Φρούτα του Δάσους (Μύρτιλλο, Σμέουρο, Βατόμουρο, Φραγκοστάφυλο).
      • Αρωματικά και φαρμακευτικά είδη (Ιπποφαές, Στέβια, Αρόνια, Αλόη, Υπερικό).
      • Αρτυματικά Φυτά (Λυκίσκος, Μαϊντανός, Γλυκάνισος, Κορίανδρος).
      • Φυτά βιομάζας-Ενεργειακές καλλιέργειες (Ηλίανθος, Ελαιοκράμβη, Γαϊδουράγκαθο, Αγριαγκινάρα, Γλυκό Σόργο).
      • Παραδοσιακές καλλιέργειες (Λινάρι, Φακή, Φραγκόσυκο, Χαρουπιά, Κρανιά, Ροδιά).

*Για κάθε μία καλλιέργεια αναλύονται οι εδαφοκλιματικές της απαιτήσεις, οι μέθοδοι πολλαπλασιασμού, οι απαραίτητοι καλλιεργητικοί χειρισμοί, η ενδεικνυόμενη αντιμετώπιση των εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων, η διαδικασία και εποχή συλλογής, οι μετασυλλεκτικές χρήσεις.

Κεφάλαιο 3

Προοπτικές προώθησης των εναλλακτικών προϊόντων

        • Η αγορά στην Ελλάδα και παγκόσμια.
        • Ο ρόλος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
        • Μέθοδοι αποτελεσματικής προβολής
        • Τρόποι προώθησης στην αγορά.
        • Βήματα εκπόνησης business plan.

         

        • Παραγωγούς που θέλουν να αλλάξουν τον προσανατολισμό της εκμετάλλευσής τους.
        • Παραγωγούς που επιθυμούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
        • Σε νέους-υποψήφιους αγρότες οι οποίοι αναζητούν μια προσοδοφόρο αγροτική δραστηριότητα.
        • Σε ερασιτέχνες καλλιεργητές, ανήσυχους για καινούρια γνώση.
        • Σε γεωτεχνικούς κάθε παραγωγικής κατεύθυνσης, οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
        Σε ποιους απευθύνεται;

         

        Οφέλη παρακολούθησης
                    • Η κατανόηση των καλλιεργητικών απαιτήσεων των νέων καλλιεργειών.
                    • Η ανάδειξη των δυνατοτήτων και προοπτικών που παρέχει η ενασχόληση με τις εναλλακτικές καλλιέργειες.
                    • Η σύνδεση των δυνατοτήτων με την κατάσταση στην αγορά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των παραγόμενων προϊόντων.

                     

                    Ερωτήσεις και απορίες απαντώνται απευθείας από τον εκπαιδευτή μέσω e-mail ή τηλεφωνικά.

                    ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

                    € 50,00 ΠΛΗΡΩΜΗ

                    ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ PAYPAL

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 03 November 2017 15:17
Ανδρέας Παπασταύρου

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας.

Είναι ο ιδρυτής και βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επιχειρηματική Ελαιοκαλλιέργεια
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Log in