• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Αμπέλι

  • Αρχική
  • Blog
  • Αμπέλι
  • Σουλτανίνα: αμπελογραφικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά

Σουλτανίνα: αμπελογραφικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Αμπέλι
  • Ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
ποικιλία_σουλτανίνα

Μία από τις καλύτερες ποικιλίες επιτραπέζιων και όχι μόνο, σταφυλιών είναι η ελληνική Σουλτανίνα. Το κυριότερο εμπορικό της χαρακτηριστικό είναι η απουσία γιγάρτων (κουκουτσιών), χωρίς να παραβλέπονται οι εξαιρετικές οργανοληπτικές της ιδιότητες. Η απόδοση και ποιότητα της ποικιλίας Σουλτανίνα εξασφαλίζεται όταν ο αμπελουργός γνωρίζει καλά τη συμπεριφορά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις των πρέμνων του.

 Η ποικιλία αμπέλου Σουλτανίνα καρποφορεί από άνθη ερμαφρόδιτα και αυτογόνιμα, οπότε δεν χρειάζεται επικονίαση από άλλη ποικιλία αμπελιού. Τα σταφύλια της είναι μεγάλα και σχετικά πυκνά, ενώ το χρώμα της ράγας κυμαίνεται από λευκό ως χρυσίζον. Η σάρκα της ράγας είναι κάπως τραγανή, πολύ γευστική και όπως προαναφέρθηκε χωρίς κουκούτσι.

Ως πρέμνο, η Σουλτανίνα θεωρείται παραγωγική και ζωηρή ποικιλία, παράγοντας 1-2 τσαμπιά ανά καρποφόρο βλαστό. Το αυστηρό κορυφολόγημα που πραγματοποιείται σε κάποιες περιοχές της χώρας (π.χ. Κρήτη) οδηγεί σε δεύτερο κύμα παραγωγής, καθόλου αμελητέο. Το ύψος της απόδοσης της ποικιλίας εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας, την ένταση της φροντίδας, την ηλικία και το σχήμα που δίνουμε στο πρέμνο. Το εύρος των αποδόσεων βρίσκεται ανάμεσα στα 1000 κιλά/στρέμμα για κυπελλοειδή σχήματα και φθάνει τα 4000 κιλά για γραμμοειδή, μαζί με εφαρμογές αυξητικών ουσιών.

Η ποικιλία Σουλτανίνα κλαδεύεται σε σχήμα κύπελλου, γραμμοειδές (π.χ. Royat) και κρεβατίνας. Το σωστό κλάδεμα καρποφορίας είναι μακρό (4-6 μάτια) ή μικτό διότι οι οφθαλμοί της βάσης της κληματίδας είναι συνήθως μη παραγωγικοί, ενώ από το το τρίτο μάτι και πέρα αναμένεται να καρποφορήσει η κληματίδα.

Κλάδεμα διαμόρφωσης και καρποφορίας

Το ιδανικότερο έδαφος για εξαιρετική ποιότητα είναι το μέσης σύστασης, ενώ βαριά και υγρά ή ρηχά και ξηρά εδάφη είναι ακατάλληλα. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν το ποσοστό οργανικής ουσίας (2%-3%) αλλά και το pH (6,5-7,5).  Τέλος, η περιεκτικότητα σε ενεργό ασβέστιο καθορίζει και το υποκείμενο που θα χρησιμοποιηθεί.

Σχετικά με το εναέριο περιβάλλον κύρια επίδραση ασκεί η θερμοκρασία. Η Σουλτανίνα είναι ποικιλία που θέλει ήλιο και αυξημένες θερμοκρασίες κατά την άνθηση, ενώ το καλοκαίρι που ωριμάζουν τα σταφύλια πρέπει να είναι χαμηλά η σχετική υγρασία. Καλλιέργεια σε μεγάλα υψόμετρα και χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν ζημιές στα πρέμνα.

Η περίοδος ωρίμασης των σταφυλιών εντοπίζεται από τέλος Ιουλίου μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου η και οψιμότερα ανάλογα την αποσκοπώμενη χρήση, την περιοχή καλλιέργειας, τις καλλιεργητικές φροντίδες, την παραγωγικότητα του αμπελώνα κτλ.

” “

Ετικέτα:αμπέλι, αμπελουργία

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς: κανόνες για υψηλή παραγωγή
19 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Ελιά: πως να μειώσετε την παρενιαυτοφορία
19 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

Μαλαγουζιά: αμπελογραφικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά
26 Ιουνίου, 2020

Η μαλαγουζιά ή αλλιώς μαλαουζιά θεωρείται μία από τις εκλεκτότερες ποικιλίες αμπέλου στην Ελλάδα η οποία δίνει οίνους υψηλής ποιότητας είτε αυτούσια, είτε σε συνδυασμό με άλλες εγχώριες ή ξένες ποικιλίες. Η μαλαγουζιά χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και …

κλάδεμα_αμπέλου
Το κλάδεμα καρποφορίας της αμπέλου: βασικές αρχές
19 Φεβρουαρίου, 2020
κορυφολογημα αμπέλου
Κορυφολόγημα αμπέλου: πότε πρέπει να πραγματοποιείται;
17 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα