Τα συστήματα διαχείρισης στον γεωργικό και διατροφικό τομέα
Η υιοθέτηση ενός Συστήματος Διαχείρισης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τον σύμβουλο που είναι υπεύθυνος να το σχεδιάσει και υλοποιήσει.
Η δυσκολίες πηγάζουν από πολλές και διαφορετικές παραμέτρους που σχετίζονται με τη φύση και μέγεθος της δραστηριότητας, τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια που σχετίζονται στενά με το κόστος ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης, το επίπεδο κατάρτισης όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και διάφορους αστάθμητους παράγοντες.
Για να μην σας αφήσω με την απορία, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω για κάθε παράμετρο ένα παράδειγμα.
Φύση και μέγεθος της δραστηριότητας
Η επιχείρηση η οποί καλείται να αναπτύξει και τρέξει το σύστημα διαχείρισης μπορεί να έχει ως αντικείμενο την καλλιέργεια ελιάς, την παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών ή ακόμα και την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Προφανώς, το επίπεδο δυσκολίας αλλάζει όταν πρέπει να υλοποιηθεί ένα σύστημα διαχείρισης για ένα αντικείμενο σε σχέση με ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Επίσης, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να σχεδιάζω σύστημα ποιότητας για ελιά σε σχέση με αμπέλι.
Διαθέσιμα χρονικά περιθώρια
Για να είμαστε σωστοί στην εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης απαιτείται ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της εγκαθίδρυσής του. Αυτό το χρονικό διάστημα ορίζεται στα γνωστά συστήματα, όπως για παράδειγμα εκείνο των βιολογικών προϊόντων (ναι σύστημα διαχείρισης είναι κι αυτό 😉 ). Στην πράξη, οι επιχειρηματίες επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση αυτού του διαστήματος ώστε να περιορίσουν το κόστος ανάπτυξής τους, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν.
Επίπεδο κατάρτισης
Πολύ βασικό συστατικό (το πιο σημαντικό) για την επιτυχία των συστημάτων διαχείρισης είναι η κατάρτιση! Όχι μόνο του συμβούλου ποιότητας αλλά και εκείνων που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Στο παράδειγμα της επιχείρησης με αντικείμενο την καλλιέργεια της ελιάς τέτοια πρόσωπα είναι ο επιχειρηματίας, ο ψεκαστής φαρμάκων, ο συλλέκτης καρπού κοκ.
Αστάθμητοι παράγοντες
Ο πιο γνωστός αστάθμητος παράγοντας στη γεωργική παραγωγή είναι ο καιρός, αλλά όχι ο μόνος. Σε μια δυσμενή κατάσταση, όπως για παράδειγμα υπερβολική υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, το σύστημα διαχείρισης μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ή τον περιορισμό της ασθένειας έχοντας προβλέψει το ενδεχόμενο και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα (π.χ. κλαδέματα, εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων κτλ).
” “