• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ασφάλεια Τροφίμων

  • Αρχική
  • Blog
  • Ασφάλεια Τροφίμων
  • Τα συστήματα διαχείρισης στον γεωργικό και διατροφικό τομέα

Τα συστήματα διαχείρισης στον γεωργικό και διατροφικό τομέα

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ασφάλεια Τροφίμων, Γεωργία
  • Ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
συστήματα_διαχείρισης_γεωργια

Η  υιοθέτηση ενός Συστήματος Διαχείρισης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τον σύμβουλο που είναι υπεύθυνος να το σχεδιάσει και υλοποιήσει.

Η δυσκολίες πηγάζουν από πολλές και διαφορετικές παραμέτρους που σχετίζονται με τη φύση και μέγεθος της δραστηριότητας, τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια που σχετίζονται στενά με το κόστος ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης, το επίπεδο κατάρτισης όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και διάφορους αστάθμητους παράγοντες.

Για να μην σας αφήσω με την απορία, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω για κάθε παράμετρο ένα παράδειγμα.

Φύση και μέγεθος της δραστηριότητας

Η επιχείρηση η οποί καλείται να αναπτύξει και τρέξει το σύστημα διαχείρισης μπορεί να έχει ως αντικείμενο την καλλιέργεια ελιάς, την παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών ή ακόμα και την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Προφανώς, το επίπεδο δυσκολίας αλλάζει όταν πρέπει να υλοποιηθεί ένα σύστημα διαχείρισης για ένα αντικείμενο σε σχέση με ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Επίσης, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να σχεδιάζω σύστημα ποιότητας για ελιά σε σχέση με αμπέλι.

Διαθέσιμα χρονικά περιθώρια

Για να είμαστε σωστοί στην εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης απαιτείται ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της εγκαθίδρυσής του. Αυτό το χρονικό διάστημα ορίζεται στα γνωστά συστήματα, όπως για παράδειγμα εκείνο των βιολογικών προϊόντων (ναι σύστημα διαχείρισης είναι κι αυτό 😉 ).  Στην πράξη, οι επιχειρηματίες επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση αυτού του διαστήματος ώστε να περιορίσουν το κόστος ανάπτυξής τους, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν.

Επίπεδο κατάρτισης

Πολύ βασικό συστατικό (το πιο σημαντικό) για την επιτυχία των συστημάτων διαχείρισης είναι η κατάρτιση! Όχι μόνο του συμβούλου ποιότητας αλλά και εκείνων που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Στο παράδειγμα της επιχείρησης με αντικείμενο την καλλιέργεια της ελιάς τέτοια πρόσωπα είναι ο επιχειρηματίας, ο ψεκαστής φαρμάκων, ο συλλέκτης καρπού κοκ.

Αστάθμητοι παράγοντες

Ο πιο γνωστός αστάθμητος παράγοντας στη γεωργική παραγωγή είναι ο καιρός, αλλά όχι ο μόνος. Σε μια δυσμενή κατάσταση, όπως για παράδειγμα υπερβολική υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, το σύστημα διαχείρισης μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ή τον περιορισμό της ασθένειας έχοντας προβλέψει το ενδεχόμενο και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα (π.χ. κλαδέματα, εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων κτλ).

” “

Ετικέτα:πρότυπα ποιότητας, σύμβουλοι ποιότητας, συστήματα διαχείρισης ποιότητας

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Μαλαγουζιά: αμπελογραφικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά
4 Σεπτεμβρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Ο μύθος της θεάς Δήμητρας ως παράδειγμα αφοσίωσης και ελπίδας
26 Οκτωβρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

η_γεωργία_του_παρονομαστή
Η γεωργία του παρονομαστή
10 Δεκεμβρίου, 2020
η_ερμηνεία_της_εδαφολογικής_ανάλυσης
Η ερμηνεία της ανάλυσης εδάφους
9 Ιουνίου, 2020
ΖΩΟΝΟΣΟΙ
Οι ζωονόσοι τα τελευταία χρόνια
29 Μαρτίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα