• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Αμπέλι

  • Αρχική
  • Blog
  • Αμπέλι
  • Το κλάδεμα καρποφορίας της αμπέλου: βασικές αρχές

Το κλάδεμα καρποφορίας της αμπέλου: βασικές αρχές

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Αμπέλι
  • Ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
κλάδεμα_αμπέλου

Το κλάδεμα του αμπελιού συνιστά την κορυφαία καλλιεργητική εργασία για τον αμπελουργό, μιας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τελική παραγωγή των πρέμνων. Δυστυχώς, ένα υψηλό ποσοστό των αμπελουργών είτε δεν γνωρίζει, είτε αναθέτει το κλάδεμα εργολαβικά σε ανθρώπους ανεπαρκώς εκπαιδευμένους.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει τη διαχείριση του κλαδέματος καρποφορίας, αλλά και τα βασικά βήματα της διαδικασίας.

Στεκόμενοι μπροστά στο πρέμνο προτείνω καταρχήν να σκεφθείτε ότι είναι προτιμότερο να αφήσετε κάποια ακατάλληλα τμήματα πάνω στο πρέμνο, παρά να αφαιρέσετε σημαντικά. Στην μεν πρώτη περίπτωση τα όποια λάθη είναι δυνατόν να διορθωθούν κατά τις παρεμβάσεις μας το καλοκαίρι (χλωρά κλαδέματα), στη δε δεύτερη δεν υπάρχει επιστροφή.

Πριν πιάσετε το κλαδευτικό ψαλίδι θυμηθείτε επίσης τις παρακάτω βασικές αρχές:

  • Η άμπελος καρποφορεί σε κληματίδες που βρίσκονται σε διετές ξύλο. Από τη φυσιολογία του φυτού γνωρίζουμε ότι ένα τσαμπί σχηματίζεται ύστερα από δύο καλλιεργητικές περιόδους.
  • Το κλάδεμα κατά κανόνα εξαντλεί το πρέμνο και δεν το ανανεώνει! Τα αντιθέτως λεγόμενα περί κλαδέματος που ζωηρεύει το αμπέλι είναι απολύτως εσφαλμένα.
  • Πολλές και λεπτές κληματίδες επίσης εξαντλούν το αμπέλι.
  • Πολλές, μεγάλες τομές κλαδέματος επηρεάζουν αρνητικά τη ζωηρότητα της βλάστησης. Επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής από μύκητες, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Επόμενη σκέψη, πριν την έναρξη του κλαδέματος, είναι ο αριθμός των ματιών που θα αφήσω στο πρέμνο και πως αυτά θα κατανεμηθούν. Βασικές παράμετροι στην απάντηση είναι η ποικιλία και το οικολογικό περιβάλλον του αμπελώνα (συνδυαστικά). Ένας πρακτικός κανόνας (που είναι επισφαλής, λόγω μεταβλητότητας των επιδράσεων του καιρού) είναι ο εξής:

Τα πρώτα τρία μάτια του πρέμνου δίνουν περισσότερους βότρεις, ενώ από το 3ο μέχρι το 8ο-15ο μάτι δίνουν μεγαλύτερους βότρεις.

Πρακτικός κανόνας κλαδέματος αμπέλου


Το κλάδεμα καρποφορίας διακρίνεται σε 3 βασικές κατηγορίες, ανάλογα το μήκος των κληματίδων που θα αφήσουμε (και άρα τον αριθμό των οφθαλμών):

Βραχύ κλάδεμα: είναι γνωστό και ως κεφαλή διότι σε κάθε βραχίονα αφήνω μια κοντή κληματίδα που φέρει 2-3 μάτια.
Μακρό κλάδεμα: είναι γνωστό και ως αμολυτή διότι σε κάθε βραχίονα αφήνω μια μακριά κληματίδα που φέρει 5-8 μάτια.
Μικτό κλάδεμα: σε αυτή την περίπτωση κάθε βραχίονας φέρει μια βραχεία κεφαλή και μια αμολυτή.

Μάθετε τα πάντα για τη γεωργία στο πακέτο κατάρτισης Σχολή Γεωργίας

” “

Ετικέτα:αμπέλι, αμπελουργία, κλάδεμα

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Το σχέδιο φυσαλίδων στην αρχιτεκτονική τοπίου
19 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Η γραμμική καλλιέργεια της ελιάς
19 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

Μαλαγουζιά: αμπελογραφικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά
26 Ιουνίου, 2020

Η μαλαγουζιά ή αλλιώς μαλαουζιά θεωρείται μία από τις εκλεκτότερες ποικιλίες αμπέλου στην Ελλάδα η οποία δίνει οίνους υψηλής ποιότητας είτε αυτούσια, είτε σε συνδυασμό με άλλες εγχώριες ή ξένες ποικιλίες. Η μαλαγουζιά χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και …

ποικιλία_σουλτανίνα
Σουλτανίνα: αμπελογραφικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά
19 Φεβρουαρίου, 2020
κορυφολογημα αμπέλου
Κορυφολόγημα αμπέλου: πότε πρέπει να πραγματοποιείται;
17 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα