• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά

  • Αρχική
  • Blog
  • Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά
  • Τσάι του βουνού: μυστικά καλλιέργειας!

Τσάι του βουνού: μυστικά καλλιέργειας!

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά
  • Ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
τσάι_του_βουνού

Το τσάι του βουνού είναι το φυτό που ονοματολογικά ανήκει στο γένος Sideritis, με καταγεγραμμένα πάνω από 100 διαφορετικά είδη στις παραμεσόγειες χώρες. Ειδικότερα, στον ελλαδικό χώρο οι Παπανικολάου και Κοκκίνη (1984) κατέγραψαν 11 είδη ανάλογα με τη γεωγραφική τους διασπορά. Περιληπτικά, παρατηρήθηκε πυκνή εμφάνιση στην κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα, μικρότερη στην Πελοπόννησο και Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα πληθυσμοί καταγράφηκαν στην Εύβοια. 

Κοινό χαρακτηριστικό και των 11 υποειδών είναι η εμφάνισή τους σε μεγάλα υψόμετρα, από 1000 έως 3000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της  θάλασσας. Αυτή η προσαρμογή ήταν φυσικό να οδηγήσει σε φυσιολογικές και φαινοτυπικές αντιδράσεις των φυτών, με στόχο την ανθεκτικότητά τους στις πραγματικά αντίξοες συνθήκες των βουνών. Ορισμένα χαρακτηριστικά, ευνοϊκά για τον καλλιεργητή, είναι η ανθεκτικότητα στην ξηρασία λόγω ισχυρού-πυκνού ριζικού συστήματος, η αντοχή σε εδάφη άγονα, πετρώδη και ασβεστολιθικά, ανθεκτικότητα στο κρύο και οι χαμηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.

Μια κλισέ έκφραση που χρησιμοποιώ στα σεμινάρια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, είναι ότι η εγγενής δυνατότητα των φυτών να ανθίστανται σε δυσμενές περιβάλλον ανάπτυξης, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποτελεί δικαιολογία μη φροντίδας. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει διαθέσιμο νερό και η εφαρμογή λίπανσης θα ενισχύσει την απόδοση της φυτείας. Αυτό άλλωστε σημαίνει σύγχρονη, εντατική καλλιέργεια θέτοντας φυσικά και κάποια όρια που άπτονται της επιχειρηματικής διαχείρισης (π.χ. με συμφέρει να αυξήσω το κόστος παραγωγής με μία πλήρη άρδευση-λίπανση ή τελικά πετυχαίνω παρόμοια οικονομικά αποτελέσματα με χαμηλότερη ένταση καλλιέργειας;).

Ειδικότερα για το τσάι του βουνού δεν πρέπει να ποτίζεται, ενώ για τη λίπανση θα πρέπει να εφαρμόζεται ύστερα από εδαφολογική ανάλυση. Υψηλά επίπεδα αζώτου οδηγούν σε περιορισμό της εκατοστιαίας αναλογίας σε αιθέριο έλαιο με ταυτόχρονη αύξηση της βιομάζας.

Άρδευση και λίπανση

Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση και συστηματοποίηση στην καλλιέργεια του τσαγιού του βουνού φέρνει και τις αρνητικές παρενέργειες. Σκεφτείτε ότι στο απρόσιτο περιβάλλον του βουνού ελάχιστοι οργανισμοί επιβιώνουν, μεταξύ άλλων έντομα, ασθένειες και ζιζάνια. Μεταφέροντας την καλλιέργεια σε χαμηλότερα υψόμετρα τότε αρχίζει η μάχη με τα ζιζάνια και είναι απαραίτητη η κατεργασία του εδάφους (άρα επιπλέον κόστος). Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η μεταφορά σε χαμηλά υψόμετρα συντομεύει το βιολογικό κύκλο των φυτών και το στάδιο της άνθησης παρατηρείται τον Ιούνιο, αντί του Ιουλίου. Αυτό πιθανόν να οδηγεί και σε αλλαγές στη σύσταση του αιθέριου ελαίου.

Ένας αμφιλεγόμενος όρος είναι η ποιότητα του προϊόντος, που στην περίπτωση των αγροτικών προϊόντων μπορεί να λάβει πολλούς διαφορετικούς ορισμούς ανάλογα με το πρίσμα προσέγγισης. Εστιάζοντας στην παραγωγή τσαγιού του βουνού, δεν υπάρχουν αντικειμενικοί ποιοτικοί δείκτες (κάτι που φυσικά συμβαίνει και σε άλλα ΑΦΦ) αλλά συνήθως μετράμε την ποιότητα με το άρωμα. Άρωμα στο τσάι του βουνού σημαίνει μεταξύ άλλων και αυξημένη παραγωγή σεσκιτερπενίων, κάτι που ζητείται στα ροφήματα. Αν το ζητούμενο είναι η αύξηση, για παράδειγμα της αντιοξειδωτικής δράσης, τότε υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό είναι οι φλαβονοειδείς ενώσεις. Ο ασφαλέστερος τρόπος να παράξουμε ένα εξειδικευμένο προϊόν είναι η αξιοποίηση κατάλληλου φυτικού υλικού και από την ισχνή ελληνική βιβλιογραφία εντόπισα την εξαιρετική έρευνα του Α. Γκόλιαρη για τα διειδικά υβρίδια.

Μάθετε τα πάντα για τη γεωργία στο πακέτο κατάρτισης Σχολή Γεωργίας

” “

Ετικέτα:αρωματικά φυτά, νέες καλλιέργειες, φαρμακευτικά φυτά

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Η γραμμική καλλιέργεια της ελιάς
19 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Φυτά δείκτες της ποιότητας του εδάφους-Μέρος 1ο
19 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

δενδρολίβανο_πολλαπλασιασμός
Αγενής πολλαπλασιασμός δενδρολίβανου
20 Φεβρουαρίου, 2020
ζεόλιθος_και_υδατική_καταπόνηση
Ζεόλιθος και υδατική καταπόνηση στα αρωματικά φυτά
19 Φεβρουαρίου, 2020
lavandula-angustifolia
Καλλιέργεια λεβάντας: μυστικά για διαχείριση ποιότητας προϊόντος και υψηλές αποδόσεις
18 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα