• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ελαιοκομία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ελαιοκομία
  • Βιολογική Διαχείριση του Δάκου

Βιολογική Διαχείριση του Δάκου

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ελαιοκομία
  • Ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
Βιολογική Διαχείριση του Δάκου

Η αντιμετώπιση του σοβαρότερου εχθρού της ελιάς συνιστά μια σημαντική δαπάνη που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής ελαιολάδου, διότι είναι γνωστό ότι οι προσβεβλημένοι καρποί παράγουν υποβαθμισμένο προϊόν.

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες περιορίζεται η ανάγκη για τη χρήση χημικών, δίνοντας καλά αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Άλλωστε η υιοθέτηση ορθών πρακτικών διαχείρισης στον ελαιώνα συμβάλλουν στη βελτίωση του αγρο-οικοσυστήματος και άρα στη βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Προγραμματισμένη φύτευση

Αυτή η τεχνική είναι γνωστή και ως καλλιέργειες-παγίδα, που πρέπει να ομολογήσω ότι έχει δεχθεί αρκετές κριτικές για την αποτελεσματικότητά της.

Ο ελαιοκαλλιεργητής μπορεί να σχεδιάσει την προγραμματισμένη φύτευση με διάφορους τρόπους:

  • Αν στον ελαιώνα επικρατεί ποικιλία μικρόκαρπη και όψιμη τότε φυτεύει μεμονωμένα ελαιόδενδρα μεγαλόκαρπης και πρώιμης ωρίμασης. Σε αυτή την περίπτωση τα ακμαία 1ης γενιάς ωοτοκούν στους καρπούς των πρώιμων ποικιλιών, οπότε στο προνυμφικό στάδιο ο καλλιεργητής ψεκάζει σαφώς σε μικρότερη κλίμακα και παρεμποδίζει την εξέλιξη του πληθυσμού του δάκου.
  • Φύτευση δένδρων που δρουν ελκυστικά για το δάκο, όπως η συκιά από την οποία τρέφεται το έντομο.

Συγκομιδή καρπών

  • Κατά την περίοδο της συγκομιδής είναι σημαντικό να συλλεχθεί το σύνολο των ελαιόκαρπων που υπάρχουν πάνω στο δένδρο, χωρίς να περιμένουμε να πέσει φυσικά ο καρπός διότι όλο αυτό το διάστημα το έντομο αναπαράγεται με έντονο ρυθμό!
  • Στο ίδιο πλαίσιο, αν υπάρχουν πλησίον του ελαιώνα δένδρα αγρελιάς πρέπει οι καρποί της να συλλέγονται επίσης!

Ζιζάνια στον ελαιώνα

  • Συνήθως λέμε ότι τα ζιζάνια είναι ανταγωνιστικά στην καλλιέργειά μας αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Μια καλή ταυτοποίηση των ζιζανίων του ελαιώνα ίσως μας αποκαλύψει ότι υπάρχουν και ζιζάνια-σύμμαχοι στον αγώνα για την αντιμετώπιση του δάκου. Για παράδειγμα το ζιζάνιο Inula viscosa αποτελεί καταφύγιο για το έντομο Myopites stylata το οποίο είναι ξενιστής για το παράσιτο Eupelimus urozonus που συνιστά φυσικό εχθρό του δάκου.

Άρδευση ελαιώνα

  • Το νερό συμβάλλει στην καλή παραγωγή των φυτών αλλά πρέπει πάντοτε να αξιοποιείται ορθολογικά. Αυτό σημαίνει όχι μόνο εξοικονόμηση νερού για περιβαλλοντικούς-οικονομικούς λόγους αλλά και βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής.
  • Είναι γνωστό ότι η αύξηση της υγρασίας στο μικρο-περιβάλλον του δένδρου ευνοεί την ανάπτυξη του δάκου και άρα ο ελαιοκαλλιεργητής πρέπει να εκτιμήσει τη σχέση αύξηση παραγωγής/αύξηση προσβολών από δάκο λόγω άρδευσης. Επιπλέον, το πότισμα επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης και το μέγεθος των καρπών αυξάνοντας τη διαθέσιμη τροφή για το έντομο.

Αν θέλετε να μάθετε σε βάθος την ελαιοκομική τέχνη εγγραφείτε στη Σχολή Ελαιοκομίας

” “

Ετικέτα:δάκος, ελιά, φυτοπροστασία

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Διαχείριση εδάφους ελαιώνα
18 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Επιλέγοντας καλλιέργεια: τα πρώτα βήματα!
18 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
1 Φεβρουαρίου, 2022
παραγωγή_ελαιολάδου
Κόστος παραγωγής ελαιολάδου: παράγοντες επίδρασης και τρόποι μείωσης
19 Φεβρουαρίου, 2020
ελιά_παρενιαυτοφορία
Ελιά: πως να μειώσετε την παρενιαυτοφορία
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα