Η Μυτιλόμορφη ψώρα
Γράφει ο Γεώργιος Μήτσης, Γεωπόνος
Τα εσπεριδοειδή αποτελούν αγαπημένο φρούτο πολλών. Πολλοί έχουν συνδέσει τα παιδικά τους χρόνια με το χυμό πορτοκάλι που τους έφτιαχναν οι γονείς τους, άλλοι με τις οδηγίες των γιατρών διότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και κάποιοι όπως εμείς που έχουν παρατηρήσει αυτό το μικρό έντομο που ονομάζεται στενόμακρη ή μυτιλόμορφη ψώρα των εσπεριδοειδών και πρέπει συνεχώς να απαντούν σε ερωτήσεις του ποιοτικού ελέγχου.
Αρχικά όσον αφορά τον αγροτικό τομέα είναι καλό να γνωρίζουν οι καλλιεργητές ότι έχει 3 αλληλοκαλύπτομενες γενεές, διαχειμάζει σε όλα τα στάδια και η παρουσία του ευνοείται όταν το δέντρο έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακλάδευτο, ειδικά εάν υπάρχει και υψηλή σχετική υγρασία.
Η καταπολέμησή του δεν είναι εύκολη και πρέπει να γίνεται παρακολούθηση του πληθυσμού είτε με φερομονικές, είτε με κίτρινες κολλητικές παγίδες. Εν συνέχεια καθότι η μικροσκοπική του εικόνα δεν το εμφανίζει και σαν το πιο όμορφο έντομο που θα ήθελε κάποιος να έχει πάνω στον καρπό του, ας διευκρινιστούν δυο πράγματα:
Πρώτον, δεν τρώγεται όπως στα μήλα ο εξωτερικός φλοιός του καρπού του πορτοκαλιού, άρα δεν πρόκειται να καταναλώσει κάποιος το έντομο.
Δεύτερον, πέραν της απώλειας χυμού διότι το έντομο θέλει να τραφεί και της μείωσης της εμπορικής αξίας του καρπού, στις περιπτώσεις που ο πληθυσμός πάνω στον καρπό δεν είναι υψηλός, μπορεί οποίος επιθυμεί να στύψει και να πιεί τον χυμό του καθώς η παρουσία του υποδηλώνει ότι ίσως δεν έχει επέμβει και παραγωγός με φυτοφάρμακα.
Εν κατακλείδι, η μυτιλόμορφη ψώρα όπως πολλά έντομα, είναι δυνατόν να μειώσει την εμπορική αξία ενός καρπού αλλά δεν σημαίνει ότι αυτός δεν είναι κατάλληλος για κατανάλωση. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι η εκπαίδευση του καταναλωτή πως ότι γυαλίζει δεν είναι πάντα χρυσός.
Ετικέτα:έντομα, εσπεριδοειδή, ποιοτικός έλεγχος