Γεία σας,
Με ποιο τροπο ένας ιδιώτης, ερασιτέχνης οινοποιός, θα μπορεσει να ψύξει το άσπρο κρασί αμέσως μετα που θα το στύψει; Μιλάμε για ενα βαρέλι 30 -40 λίτρα. Και αφού δεν θα μπορέσει , μαλλον να το ψύξει, τι αλλο μπορεί να κανει αμέσως μετα;
Ευχαριστω πολύ
Καλησπέρα. Το ερώτημα θίγει το ζήτημα της προζυμωτικής μεταχείρισης των λευκών οίνων ώστε να απομακρυνθούν τα στερεά συστατικά από το γλεύκος. Πράγματι είναι μια δύσκολη διαδικασία για ερασιτέχνες οινοποιούς διότι απαιτεί εξοπλισμό φιλτραρίσματος-φυγοκέντρησης που είναι πανάκριβος. Η λύση είναι να εισάγουμε στη δεξαμενή (όχι βαρέλι αλλά ανοξείδωτη που κρυώνει πιο εύκολα) παγωμένα στοιχεία (π.χ. παγωμένο μπουκάλι) ώστε να ρίξουμε τη θερμοκρασία κάτω από τους 10 βαθμούς και κατόπιν να κλείσουμε τη δεξαμενή. Στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες που αναφέρονται στο κεφάλαιο 12. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να πιάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία και γι’ αυτό θέλουμε η όλη εργασία να γίνεται σε υπόγεια και με σταφύλια που δεν έχουν μαζευτεί ζεστά (ξέρω ζητάω πολλά 🙂 )
3 Comments
Γεία σας,
Με ποιο τροπο ένας ιδιώτης, ερασιτέχνης οινοποιός, θα μπορεσει να ψύξει το άσπρο κρασί αμέσως μετα που θα το στύψει; Μιλάμε για ενα βαρέλι 30 -40 λίτρα. Και αφού δεν θα μπορέσει , μαλλον να το ψύξει, τι αλλο μπορεί να κανει αμέσως μετα;
Ευχαριστω πολύ
Καλησπέρα. Το ερώτημα θίγει το ζήτημα της προζυμωτικής μεταχείρισης των λευκών οίνων ώστε να απομακρυνθούν τα στερεά συστατικά από το γλεύκος. Πράγματι είναι μια δύσκολη διαδικασία για ερασιτέχνες οινοποιούς διότι απαιτεί εξοπλισμό φιλτραρίσματος-φυγοκέντρησης που είναι πανάκριβος. Η λύση είναι να εισάγουμε στη δεξαμενή (όχι βαρέλι αλλά ανοξείδωτη που κρυώνει πιο εύκολα) παγωμένα στοιχεία (π.χ. παγωμένο μπουκάλι) ώστε να ρίξουμε τη θερμοκρασία κάτω από τους 10 βαθμούς και κατόπιν να κλείσουμε τη δεξαμενή. Στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες που αναφέρονται στο κεφάλαιο 12. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να πιάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία και γι’ αυτό θέλουμε η όλη εργασία να γίνεται σε υπόγεια και με σταφύλια που δεν έχουν μαζευτεί ζεστά (ξέρω ζητάω πολλά 🙂 )
Κυριε Ανδρέα, Περιμένω απάντηση.