Εργαστήριο Αστικής Κηπουρικής για ενήλικες
Η μετά Covid εποχή έφερε και την επιστροφή στις δια ζώσης εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 ο Ανδρέας Παπασταύρου, γεωπόνος και ιδρυτής του agronomist.gr παρουσίασε το εργαστήριο της Βιωματικής Αστικής Κηπουρικής, στο πλαίσιο του 1ου Green Weekend που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η πρόβλεψη ήταν να πραγματοποιηθούν 3 ωριαία εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα μάθαιναν, μέσα από μια βιωματική διαδικασία, ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που θα βελτιώσουν τις ικανότητες τους να μεγαλώσουν φυτά στο δύσκολο αστικό περιβάλλον. Πιάνοντας χώμα, ψαλίδι, γλάστρες και φυτά όλοι κατάφεραν να φύγουν από το εργαστήριο με ένα δικό τους αρωματικό φυτό, το οποίο θα τοποθετούσαν στο σπίτι τους.
Η αλήθεια είναι πως το εργαστήρι κηπουρικής αγκαλιάστηκε όχι μόνο από ενήλικες αλλά και από παιδιά κάθε ηλικίας. Και αυτή η επιστροφή στα “ζωντανά” μαθήματα με γέμισε συναισθήματα που είχαν παραμεριστεί τα τελευταία χρόνια: πληρότητα, συνεργασία, επαφή με ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και τη γη. Και μια αισιοδοξία ότι τα παιδιά του σήμερα, της τεχνολογίας, της ταχύτητας, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να βασιστεί η κοινωνία μας. Αρκεί να τα προσέξουμε όσο είναι ακόμα παιδιά 🙂
Παρακάτω παραθέτω ένα δείγμα φωτογραφικού υλικού και τη δισέλιδη εισαγωγική μου τοποθέτηση στο εργαστήριο της Αστικής Κηπουρικής. Οι υπέροχες φωτογραφίες λήφθηκαν από: Νίκος Καρανικόλας, Πελαγία Καρανικόλα, Δανάη Κοκκινάκη.
Η γεωργία είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου με συστηματικό τρόπο για να καλλιεργήσει φυτά ώστε να παράξει τρόφιμα προϊόντα ένδυσης η οποία άλλα προϊόντα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή. Η κηπουρική είναι ένα παρακλάδι της γεωργίας και αναφέρεται στην καλλιέργεια φυτών με κύριο στόχο τον καλλωπισμό του χώρου ή την κάλυψη αναγκών σε μικρή κλίμακα που σχετίζονται με την τροφή.
εισηγηση ανδρεα παπασταυρου, γεωπονου στο πρωτο green weekend, κεντρο πολιτισμου ιδρυμα σταυροσ νιαρχοσ
Η αστική κηπουρική αναφέρεται στην καλλιέργεια φυτών στο περιβάλλον μιας πόλης. Και το περιβάλλον μιας πόλης διαφοροποιείται από το περιβάλλον της υπαίθρου στο γεγονός ότι οι διαθέσιμοι χώροι για καλλιέργεια είναι πιο μικροί και περισσότερο επιβαρυμένοι περιβαλλοντικά.
Οι στόχοι της αστικής καλλιέργειας είναι κατά βάση καλλωπιστικοί, σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι περιβαλλοντικοί (π.χ. αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με προβλήματα ηχορρύπανσης, ρύθμιση κυκλοφορίας κοκ) και σε έναν ακόμα μικρότερο βαθμό η αστική καλλιέργεια στοχεύει στην κάλυψη κάποιων διατροφικών αναγκών. Αυτός ο τελευταίος στόχος έρχεται ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010.
Μια σημαντική κατηγορία φυτών που αξίζει κανείς τον κόπο να εξετάσει είναι τα αρωματικά φυτά (ΑΦΦ). Τα αρωματικά φυτά προσφέρονται τόσο για συστηματική καλλιέργεια σε μεγάλα χωράφια, όσο και για γλαστρικά φυτά ή φυτά κήπου στο περιβάλλον ενός σπιτιού.
Τα ΑΦΦ έχουν την ιδιότητα να παράγουν αιθέρια έλαια μέσα από τους αδένες τους στα φύλλα, τα άνθη ή τους καρπούς τους. Τα αιθέρια έλαια για τα ίδια τα φυτά διαδραματίζουν ρόλο προστατευτικό έναντι ασθενειών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ για τους ανθρώπους αποτελούν μια σημαντική πηγή αξιοποίησης σε πληθώρα δραστηριοτήτων όπως η κοσμετολογία, η αρωματοποιία, η αρωματοθεραπεία και ασφαλώς η μαγειρική.
Σήμερα έχουμε φέρει κάποια είδη ΑΦΦ τα οποία θα περιποιηθείτε εσείς και θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας με το καλό. Η βιωματική διαδικασία που θα ακολουθήσουμε έχει στόχο να σας δείξει μια ροή εργασιών που ακολουθούμε στο σύνολο των φυτών, τονίζοντας πρακτικές που πρέπει ή που δεν πρέπει να κάνουμε.
Τα φυτά είναι απαραίτητο να τα εισάγουμε στην καθημερινότητά μας, πρέπει να σας πω ότι παρόλο που δεν έχουν γλώσσα να μιλήσουν έχουν κι εκείνα απαιτήσεις οι οποίες όμως είναι πάρα πολύ χαμηλές σε αντιστάθμισμα όσων μας προσφέρουν.
Υπάρχουν καλές και κακές καλλιεργητικές πρακτικές. Το καλό και το κακό δεν αναφέρονται μόνο στις επιπτώσεις που έχουν πάνω στο ίδιο το φυτό αλλά και στο περιβάλλον του φυτού. Και ευθύς αμέσως θα αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα τα οποία ίσως μεν γνωρίζετε εξηγώντας γιατί τα κάνουμε.
Διαδικασία φύτευσης-μεταφύτευσης (θα αναλυθεί πως χειρίζομαι ένα φυτό όταν πρέπει να του αλλάξω γλάστρα, διαδικασίες προετοιμασίας και μετέπειτα φροντίδας)
Κλαδέματα-Κορυφολογήματα (πως πρέπει να κλαδέψω τα φυτά για να λαμβάνω συνεχή και ποιοτική παραγωγή)
Σωστοί τρόποι ποτίσματος των φυτών (εργαλεία και τεχνικές)
Διαδικασία λίπανσης φυτών (εποχές, λιπάσματα, τεχνικές)
Θέλεις να με συμβουλευτείς για τον κήπο, το χωράφι ή ότι άλλο σχετίζεται με τη γεωπονία; Κλείσε ένα online ραντεβού μαζί μου στην παρακάτω φόρμα! (η υπηρεσία έχει χρέωση)