Συγκαλλιέργεια φυτών: τα 4 σημεία προσοχής!
Ένα από τα αγαπημένα θέματα των ανθρώπων που ασχολούνται με την κηπουρική είναι η τοποθέτηση φυτών στον κήπο τους κατά την ίδια καλλιεργητική περίοδο. Αυτή η τεχνική ονομάζεται συγκαλλιέργεια και προσφέρει σημαντικά οφέλη στον καλλιεργητή.
Ένα από τα διλήμματα που απασχολούν τον κηπουρό είναι τι φυτά είναι κατάλληλα να συγκαλλιεργηθούν και ποια πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχουν άπειροι δυνατοί συνδυασμοί αλλά και πολλοί ασύμβατοι «γείτονες», γεγονός που δεν διευκολύνει να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος κανόνας.
Η καλύτερη στρατηγική είναι να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές αρχές ταυτόχρονης τοποθέτησης φυτών, την ίδια χρονική περίοδο αλλά και οι περιορισμοί.
Τα 4 σημεία προσοχής!
Πριν αρχίσω να σπέρνω φυτά στον κήπο ή το χωράφι μου πρέπει να λάβω υπόψη μου τέσσερα ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες καλής γειτονίας των φυτών.
Χωροθέτηση: με ποιον τρόπο θα διαταχθούν τα φυτά στο χωράφι; Υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες διάταξης αλλά η βάση των συνδυασμών αρχίζει από τους βασικούς τρόπους χωροθέτησης των φυτών.
- Σε σειρά (γραμμικά) όπου τα φυτά τοποθετούνται σειρά παρά σειρά εναλλάξ.
- Σε λωρίδες όπου κάθε είδος καταλαμβάνει ορισμένο αριθμό γραμμών ώστε η καλλιέργειά του να γίνεται αυτόνομα.
- Μικτή διάταξη όπου δεν υφίσταται συγκεκριμένη διάταξη των φυτών επί του αγρού.
Πυκνότητα φύτευσης: όταν πρόκειται να καλλιεργήσουμε περισσότερα του ενός είδους τότε πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα φυτών ή σπόρων κατά την εγκατάσταση με σκοπό να επιτρέψουμε σε όλες τις καλλιέργειες να παράξουν ικανοποιητικά.
Ημερομηνία ωρίμασης: ουσιαστικά συνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης των φυτών και τον βιολογικό κύκλο τους. Σε γενικές γραμμές πρέπει να προσέξω ώστε να μην συμπίπτουν οι περίοδοι υψηλής ζήτησης σε νερό, θρεπτικά στοιχεία και φωτοσύνθεση.
Αρχιτεκτονική των φυτών: επηρεάζει σημαντικά την πυκνότητα φύτευσης και άρα τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα φυτά. Απλά σκεφτείτε ένα φυτό με τα κλαδιά του να διατάσσονται προς τα πάνω σε σχέση με ένα άλλο που παρουσιάζει οριζόντιο τρόπο ανάπτυξης. Προφανώς στην πρώτη περίπτωση οι αποστάσεις είναι πιο πυκνές διότι η εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός είναι αποτελεσματικότερη. Το ίδιο ισχύει για τον τρόπο ανάπτυξης των ριζών.
Όλες οι παραπάνω αρχές λαμβάνονται υπόψη στη συγκαλλιέργεια των φυτών διότι προκύπτουν στη συνέχεια ζητήματα που έχουν σχέση με ανταγωνιστικά φαινόμενα, προβλήματα από εχθρούς, ζιζάνια και καρποφορίας.
” “Ετικέτα:γεωργία, καλλιέργειες, λίπανση καλλιεργειών