Παράμετροι λίπανσης της κάνναβης
Πολύς λόγος γίνεται για την επαναφορά της καλλιέργειας κάνναβης στη νομιμότητα, αλλά θαρρώ πως είναι λίγα τα σύγχρονα δεδομένα για τις παραμέτρους καλλιέργειάς της.
Η κάνναβη είναι φυτό απαιτητικό επειδή αναπτύσσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη βιομάζα. Οπότε χρειάζεται λίπανση με κοπριά 2-3 τόνους ανά στρέμμα και ανόργανα λιπάσματα 9-14 κιλά Ν, 2-7 κιλά Ρ2Ο5 και 0-7 κιλά Κ2Ο ανά στρέμμα.
Η αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου σχετίζεται με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειας. Σε εύκρατες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, μια καλή αναλογία είναι 2:1:4, ενώ σε πιο ζεστές περιοχές η αναλογία μπορεί να διαμορφωθεί στα 2:1:2.
Επειδή υπάρχουν πολλές αναφορές για τις άριστες ποσότητες λιπασμάτων που επιτυγχάνουν άριστη ποιότητα ινών, αλλά και απόδοση θα πρότεινα στο πλαίσιο όσων σας έχω πει να δοκιμάσετε σε πειραματικά τεμάχια για 2-3 έτη ώστε να καταλάβετε ποια είναι για τη δική σας περίπτωση η βέλτιστη λίπανση. Χρόνο με το χρόνο θα βελτιώνετε τις επιδόσεις σας.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η περιοδικότητα των λιπάνσεων της φυτείας κάνναβης. Συνήθως λέμε κάθε χρόνο λίπανση αλλά στην περίπτωση της κάνναβης υπάρχουν μελέτες που εξέτασαν το ενδεχόμενο διετούς εφαρμογής, συνυπολογίζοντας το κόστος αγοράς, μεταφοράς, εφαρμογής και αποθήκευσης των λιπασμάτων. Βρέθηκε λοιπόν ότι αυτά τα κόστη ήταν μειωμένα κατά 23% και το βασικότερο δεν επηρεάστηκε η ποιότητα των ινών στη διετή εφαρμογή. Αν θέλετε πειραματιστείτε κι εσείς για να δείτε αν πράγματι σας συμφέρει να λιπαίνετε τον αγρό κάθε δύο έτη.
Αν τώρα η κάνναβη καλλιεργείται για τη ρητίνη της (χασίς) τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή αζώτου διότι ποσότητες πάνω από 400 ppm και 100 ppm κατά την άνθηση επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή και ποιότητά της.
Ο τύπος της αζωτούχου λίπανσης επηρεάζει το μήκος των ινών αλλά όχι το πάχος τους, με το αμμωνιακό άζωτο να επιταχύνει τον βιολογικό κύκλο του φυτού και να βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους σε σχέση με τη νιτρική μορφή. Μικτά λιπάσματα (δηλαδή εκείνα που εμπεριέχουν και τις δύο μορφές) προκαλούν ενδιάμεσες επιδράσεις.
Τέλος, η αυξημένη ποσότητα αζώτου επηρεάζει θετικά το σχηματισμό αρσενικών ανθέων σε σχέση με τα θηλυκά, που προφανώς σχετίζεται με τον σχηματισμό ρητινών.” “
Ετικέτα:αρωματικά φυτά, νέες καλλιέργειες, φαρμακευτικά φυτά