• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ανθοκομία-Κηποτεχνία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ανθοκομία-Κηποτεχνία
  • Σχεδιάζοντας μονοπάτια στον κήπο

Σχεδιάζοντας μονοπάτια στον κήπο

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ανθοκομία-Κηποτεχνία
  • Ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
μονοπάτια_κήπου

Τα μονοπάτια και οι διάδρομοι συνιστούν ένα από τα σημαντικότερα σχεδιαστικά όπλα του σχεδιαστή κήπων. Τα υλικά κατασκευής τους, το σχήμα τους και το μέγεθός τους είναι ικανά να επηρεάσουν τη συνολική φιλοσοφία του κήπου.

Υλικά κατασκευής

Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υλικών επίστρωσης με αποτέλεσμα ο άπειρος σχεδιαστής να δυσκολεύεται στην επιλογή. Υπάρχουν όμως κάποιοι πρακτικοί κανόνες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

  • Επιλέγω υλικά που να ταιριάζουν στην αρχιτεκτονική της περιοχής (στιλ κήπου).
  • Επιλέγω υλικά που να αντέχουν στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής (λειτουργικότητα κήπου).

Σχήμα μονοπατιών

Ο σχεδιαστής κήπων έχει στη διάθεσή του δύο βασικές επιλογές χάραξης μονοπατιών:

  • Το ίσιο και αυστηρά γραμμικό σχήμα, προσδίδοντας ένα πιο επιτηδευμένο ύφος στον κήπο και συντομεύοντας τις αποστάσεις.
  • Τις καμπύλες γραμμές όπου ο επισκέπτης οδηγείται σε σημεία προσοχής, αμβλύνοντας ταυτόχρονα τη γενική εντύπωση.

Μέγεθος περασμάτων

Ένα ουσιώδες ερώτημα που τίθεται κατά τη σχεδίαση του κήπου είναι ο όγκος που πρέπει να καταλάβει ένα ή περισσότερα μονοπάτια. Συνήθως η απάντηση υπαγορεύεται από τον διαθέσιμο χώρο και τη σκοπιμότητα ένταξης του μονοπατιού.

  • Τα μονοπάτια όταν προορίζονται για περίπατο πρέπει να έχουν επαρκή χώρο για δύο άτομα που περπατούν πλάι πλάι. Το μέσο αποδεκτό πλάτος είναι 1-1,2 μέτρα.
  • Όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου και πρέπει να εξυπηρετηθεί απλώς η πρόσβαση, το ελάχιστο πλάτος είναι 45 εκατοστά. Τέλος, μια σχεδιαστική τεχνοτροπία είναι να ανοίγει το μονοπάτι στο σημείο προορισμού (π.χ. είσοδος σπιτιού) και να στενεύει σε ένα σημείο ενδιαφέροντος, ώστε να «αναγκάσει» τους επισκέπτες να σταθούν.
” “

Ετικέτα:αρχιτεκτονική κήπων, κήπος, κηποτεχνία

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Το κιτρίνισμα φύλλων της γαρδένιας
19 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

(Αρνητικά) Χαρακτηριστικά παραδοσιακού έλληνα αγρότη
19 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

σχέδιο_φύτευσης
Αρχιτεκτονική Κήπων: το σχέδιο φύτευσης
19 Φεβρουαρίου, 2020
γαρδένια_κιτρίνισμα
Το κιτρίνισμα φύλλων της γαρδένιας
19 Φεβρουαρίου, 2020
χρώμα_στον_κήπο
Βάλτε χρώμα στον κήπο σας!
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα