Η λίπανση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
Η εφαρμογή λιπάσματος σε μία καλλιέργεια συνιστά ενέργεια που επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξή της και φυσικά τη βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης. Η λίπανση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πρέπει να αντιμετωπίζεται με τελείως διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η τομάτα κ.ά.
Αν και είναι γνωστό ότι η προσθήκη λιπασμάτων αυξάνει την απόδοση βιομάζας, πρέπει ο παραγωγός να λαμβάνει ορισμένες παραμέτρους υπόψη του πριν προχωρήσει στην προσθήκη θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος.
- Η εδαφολογική ανάλυση θα προσδιορίσει τα επίπεδα των διαφόρων θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος.
- Ο εμπορικός προσανατολισμός θα υποδείξει την απαραίτητη ποσότητα και είδος λιπάσματος που θα εφαρμοστεί τελικά.
Σκοπός είναι να διατηρηθεί η παραγωγικότητα της φυτείας, να διαμορφωθεί η ποιότητα προϊόντος και παράλληλα να είναι οικονομικά αποτελεσματική η λίπανση.
Αυτή η διαφορετικότητα στην προσέγγιση πηγάζει από τη φύση των αιθέριων ελαίων που αποτελούν το κυρίαρχο ζητούμενο στην επιχειρηματική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Τα αιθέρια έλαια είναι χημικές ενώσεις αποτελούμενες από πολλές συνιστώσες και κάθε μία από αυτές συμβάλλει αυτόνομα και συνδυαστικά στις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταβολή στις αναλογίες αυτών των συνιστωσών (συστατικών) οδηγεί σε διαφορετικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου και άρα σε διαφορετικές ποιοτικές προδιαγραφές!
Η μελέτη της επίδρασης διαφόρων καλλιεργητικών πρακτικών στην απόδοση και ποιότητα των προϊόντων που παράγονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ουσιαστικά στοχεύει στη διερεύνηση της συμπεριφοράς των επιμέρους συστατικών σε διαφορετικές συνθήκες-πρακτικές του καλλιεργητή. Με τον ίδιο τρόπο έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σχετικά με την επίδραση ορισμένων μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων στη διαμόρφωση της παραγωγικότητας και ποιότητας των προϊόντων που προέρχονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
Η ρίγανη και το κοινό θυμάρι (Thymus vulgare) δεν έδειξαν ιδιαίτερη ανταπόκριση ύστερα από λίπανση με πλήρες λίπασμα ούτε στην απόδοση, ούτε στη σύσταση του αιθέριου ελαίου. Την ίδια αδιαφορία έδειξαν όταν προστέθηκε στο έδαφος μαγνήσιο και ασβέστιο.
Σε άλλη μελέτη φάνηκε ότι η απόδοση του Thymus vulgare επηρεάστηκε από την προσθήκη αζώτου και φωσφόρου χωρίς όμως να δημιουργεί σημαντικές αποκλίσεις στην αναλογία της θυμόλης.
Τρίτη έρευνα παρουσίασε ότι το άζωτο επέδρασε θετικά στην αύξηση της αναλογίας καρβακρόλης-θυμόλης σε αιθέριο έλαιο ρίγανης, γεγονός που υποδεικνύει μια σαφή συσχέτιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών με την αζωτούχο λίπανση.
Συμπερασματικά, ο καλλιεργητής είναι απαραίτητο να προβεί σε όλες εκείνες τις πειραματικές δοκιμές οι οποίες θα του υποδείξουν ποια είναι η κατάλληλη στρατηγική λίπανσης. Η προσαρμοσμένη λίπανση θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ξηράς δρόγης ή του αιθέριου ελαίου, που θα προκύψει από την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
” “