• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά

  • Αρχική
  • Blog
  • Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά
  • Η λίπανση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Η λίπανση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά
  • Ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
λίπανση_αρωματικών_φυτών

Η εφαρμογή λιπάσματος σε μία καλλιέργεια συνιστά ενέργεια που επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξή της και φυσικά τη βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης. Η λίπανση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πρέπει να αντιμετωπίζεται με τελείως διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η τομάτα κ.ά.

Αν και είναι γνωστό ότι η προσθήκη λιπασμάτων αυξάνει την απόδοση βιομάζας, πρέπει ο παραγωγός να λαμβάνει ορισμένες παραμέτρους υπόψη του πριν προχωρήσει στην προσθήκη θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος.

  • Η εδαφολογική ανάλυση θα προσδιορίσει τα επίπεδα των διαφόρων θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος.
  • Ο εμπορικός προσανατολισμός θα υποδείξει την απαραίτητη ποσότητα και είδος λιπάσματος που θα εφαρμοστεί τελικά.

Σκοπός είναι να διατηρηθεί η παραγωγικότητα της φυτείας, να διαμορφωθεί η ποιότητα προϊόντος και παράλληλα να είναι οικονομικά αποτελεσματική η λίπανση.

Αυτή η διαφορετικότητα στην προσέγγιση πηγάζει από τη φύση των αιθέριων ελαίων που αποτελούν το κυρίαρχο ζητούμενο στην επιχειρηματική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Τα αιθέρια έλαια είναι χημικές ενώσεις αποτελούμενες από πολλές συνιστώσες και κάθε μία από αυτές συμβάλλει αυτόνομα και συνδυαστικά στις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταβολή στις αναλογίες αυτών των συνιστωσών (συστατικών) οδηγεί σε διαφορετικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου και άρα σε διαφορετικές ποιοτικές προδιαγραφές!

Η μελέτη της επίδρασης διαφόρων καλλιεργητικών πρακτικών στην απόδοση και ποιότητα των προϊόντων που παράγονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ουσιαστικά στοχεύει στη διερεύνηση της συμπεριφοράς των επιμέρους συστατικών σε διαφορετικές συνθήκες-πρακτικές του καλλιεργητή. Με τον ίδιο τρόπο έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σχετικά με την επίδραση ορισμένων μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων στη διαμόρφωση της παραγωγικότητας και ποιότητας των προϊόντων που προέρχονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Η ρίγανη και το κοινό θυμάρι (Thymus vulgare) δεν έδειξαν ιδιαίτερη ανταπόκριση ύστερα από λίπανση με πλήρες λίπασμα ούτε στην απόδοση, ούτε στη σύσταση του αιθέριου ελαίου. Την ίδια αδιαφορία έδειξαν όταν προστέθηκε στο έδαφος μαγνήσιο και ασβέστιο.

Σε άλλη μελέτη φάνηκε ότι η απόδοση του Thymus vulgare επηρεάστηκε από την προσθήκη αζώτου και φωσφόρου χωρίς όμως να δημιουργεί σημαντικές αποκλίσεις στην αναλογία της θυμόλης.

Τρίτη έρευνα παρουσίασε ότι το άζωτο επέδρασε θετικά στην αύξηση της αναλογίας καρβακρόλης-θυμόλης σε αιθέριο έλαιο ρίγανης, γεγονός που υποδεικνύει μια σαφή συσχέτιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών με την αζωτούχο λίπανση.

Συμπερασματικά, ο καλλιεργητής είναι απαραίτητο να προβεί σε όλες εκείνες τις πειραματικές δοκιμές οι οποίες θα του υποδείξουν ποια είναι η κατάλληλη στρατηγική λίπανσης. Η προσαρμοσμένη λίπανση θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ξηράς δρόγης ή του αιθέριου ελαίου, που θα προκύψει από την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

” “

Ετικέτα:αρωματικά φυτά, λίπανση καλλιεργειών, φαρμακευτικά φυτά

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Οφέλη από την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων
18 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Παγετός: συνέπειες για τις καλλιέργειες και αντιμετώπιση-Μέρος 2ο
18 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

δενδρολίβανο_πολλαπλασιασμός
Αγενής πολλαπλασιασμός δενδρολίβανου
20 Φεβρουαρίου, 2020
ζεόλιθος_και_υδατική_καταπόνηση
Ζεόλιθος και υδατική καταπόνηση στα αρωματικά φυτά
19 Φεβρουαρίου, 2020
τσάι_του_βουνού
Τσάι του βουνού: μυστικά καλλιέργειας!
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα