Επιλέγοντας καλλιέργεια: τα πρώτα βήματα!
Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των ανθρώπων που σκέφτονται να αρχίσουν καλλιεργητική δραστηριότητα αφορούν στα κριτήρια που θα βασιστούν ώστε να αποφασίσουν την καταλληλότερη καλλιέργεια για το χωράφι τους.
Η τελική επιλογή καλλιέργειας πρέπει να αποτελεί προϊόν συνδυασμένης απόφασης που βασίζεται τόσο σε τεχνικές-καλλιεργητικές παραμέτρους, όσο και σε οικονομικά-προσωπικά στοιχεία.
Η προσωπικότητα του καλλιεργητή πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό παράγοντα λήψης απόφασης διότι κάθε καλλιέργεια έχει τις δικές της απαιτήσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που η επιτυχία ή αποτυχία σχετίζεται με τις δυνατότητες του ίδιου του παραγωγού.
Για παράδειγμα, η εγκατάσταση μιας δενδρώδους-πολυετούς φυτείας σημαίνει υψηλότερο κόστος και ρίσκο σε σχέση με την εγκατάσταση μιας ετήσιας. Φυσικά είναι ανάλογα υψηλότερες οι προσδοκίες κέρδους για τις μόνιμες καλλιέργειες.
Προφανώς δεν είναι όλοι έτοιμοι να αναλάβουν και διαχειριστούν ένα πιο ριψοκίνδυνο επιχειρηματικό σχέδιο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στο παρόν άρθρο θα περιοριστώ στα κριτήρια επιλογής που βασίζονται σε καθαρά τεχνικούς παράγοντες και συνιστούν τη θεμελιωδέστερη διαδικασία λήψης απόφασης για το είδος καλλιέργειας.
Το πρώτο βήμα είναι η ανάλυση του εδάφους. Αυτή η ανάλυση μπορεί να γίνει είτε σε κάποιο δημόσιο εργαστήριο του πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΔΗΜΗΤΡΑ, είτε σε κάποιο ιδιωτικό που πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε για αρχή μια πλήρη ανάλυση του εδαφικού προφίλ, αλλά είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει:
- Μηχανική σύσταση που θα μας δείξει αν το έδαφος είναι βαρύ ή ελαφρύ και επομένως αν κρατάει ή όχι νερό αντίστοιχα.
- Το pH που θα μας υποδείξει την οξύτητα και επομένως θα αποκλείσει κάποιες καλλιέργειες που έχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις.
- Το ποσοστό οργανικής ουσίας που θα με δείξει πόσο γόνιμο είναι το χωράφι. Πάνω από 2% θεωρείται στην ελληνική γεωργική πράξη αρκετά καλό ποσοστό.
- Την περιεκτικότητα στα 3 βασικά μακροθρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φωσφόρο και κάλιο) που θα μας βοηθήσει στην στρατηγική της λίπανσης.
Ετικέτα:εδαφολογική ανάλυση, έδαφος, καλλιέργειες