Σουλτανίνα: αμπελογραφικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά
Μία από τις καλύτερες ποικιλίες επιτραπέζιων και όχι μόνο, σταφυλιών είναι η ελληνική Σουλτανίνα. Το κυριότερο εμπορικό της χαρακτηριστικό είναι η απουσία γιγάρτων (κουκουτσιών), χωρίς να παραβλέπονται οι εξαιρετικές οργανοληπτικές της ιδιότητες. Η απόδοση και ποιότητα της ποικιλίας Σουλτανίνα εξασφαλίζεται όταν ο αμπελουργός γνωρίζει καλά τη συμπεριφορά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις των πρέμνων του.
Η ποικιλία αμπέλου Σουλτανίνα καρποφορεί από άνθη ερμαφρόδιτα και αυτογόνιμα, οπότε δεν χρειάζεται επικονίαση από άλλη ποικιλία αμπελιού. Τα σταφύλια της είναι μεγάλα και σχετικά πυκνά, ενώ το χρώμα της ράγας κυμαίνεται από λευκό ως χρυσίζον. Η σάρκα της ράγας είναι κάπως τραγανή, πολύ γευστική και όπως προαναφέρθηκε χωρίς κουκούτσι.
Ως πρέμνο, η Σουλτανίνα θεωρείται παραγωγική και ζωηρή ποικιλία, παράγοντας 1-2 τσαμπιά ανά καρποφόρο βλαστό. Το αυστηρό κορυφολόγημα που πραγματοποιείται σε κάποιες περιοχές της χώρας (π.χ. Κρήτη) οδηγεί σε δεύτερο κύμα παραγωγής, καθόλου αμελητέο. Το ύψος της απόδοσης της ποικιλίας εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας, την ένταση της φροντίδας, την ηλικία και το σχήμα που δίνουμε στο πρέμνο. Το εύρος των αποδόσεων βρίσκεται ανάμεσα στα 1000 κιλά/στρέμμα για κυπελλοειδή σχήματα και φθάνει τα 4000 κιλά για γραμμοειδή, μαζί με εφαρμογές αυξητικών ουσιών.
Η ποικιλία Σουλτανίνα κλαδεύεται σε σχήμα κύπελλου, γραμμοειδές (π.χ. Royat) και κρεβατίνας. Το σωστό κλάδεμα καρποφορίας είναι μακρό (4-6 μάτια) ή μικτό διότι οι οφθαλμοί της βάσης της κληματίδας είναι συνήθως μη παραγωγικοί, ενώ από το το τρίτο μάτι και πέρα αναμένεται να καρποφορήσει η κληματίδα.
Κλάδεμα διαμόρφωσης και καρποφορίας
Το ιδανικότερο έδαφος για εξαιρετική ποιότητα είναι το μέσης σύστασης, ενώ βαριά και υγρά ή ρηχά και ξηρά εδάφη είναι ακατάλληλα. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν το ποσοστό οργανικής ουσίας (2%-3%) αλλά και το pH (6,5-7,5). Τέλος, η περιεκτικότητα σε ενεργό ασβέστιο καθορίζει και το υποκείμενο που θα χρησιμοποιηθεί.
Σχετικά με το εναέριο περιβάλλον κύρια επίδραση ασκεί η θερμοκρασία. Η Σουλτανίνα είναι ποικιλία που θέλει ήλιο και αυξημένες θερμοκρασίες κατά την άνθηση, ενώ το καλοκαίρι που ωριμάζουν τα σταφύλια πρέπει να είναι χαμηλά η σχετική υγρασία. Καλλιέργεια σε μεγάλα υψόμετρα και χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν ζημιές στα πρέμνα.
Η περίοδος ωρίμασης των σταφυλιών εντοπίζεται από τέλος Ιουλίου μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου η και οψιμότερα ανάλογα την αποσκοπώμενη χρήση, την περιοχή καλλιέργειας, τις καλλιεργητικές φροντίδες, την παραγωγικότητα του αμπελώνα κτλ.
” “Ετικέτα:αμπέλι, αμπελουργία