Κυπαρίσσι Λέιλαντ: κηποτεχνικά χαρακτηριστικά, φροντίδες και χρήσεις
Το κυπαρίσσι Λέιλαντ (Cuprocyparis leylandii ή Chamaecyparis leylandii, οικ. Cupressaceae) αποτελεί το αγαπημένο φυτό πολλών σχεδιαστών κήπων. Πολλές φορές η τοποθέτηση ενός φυτού στον κήπο βασίζεται σε παράγοντες άσχετους με τη σημασία και τα χαρακτηριστικά του ίδιου του φυτού. Τέτοιοι παράγοντες, που συνήθως επιβάλλονται από πελάτες ή άγνοια είναι η μόδα, η διαθεσιμότητα στο φυτώριο και συναισθηματικοί λόγοι. Η σωστή όμως επιλογή πρέπει να εδράζεται σε καλή γνώση των χαρακτηριστικών του φυτού, σε σχέση με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί νωρίτερα από τον αρχιτέκτονα τοπίου.
Στο παραπάνω πλαίσιο θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του Λέιλαντ.
Το κυπαρίσσι Λέιλαντ είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αειθαλές υβρίδιο, με περίγραμμα σε σχήμα φλόγας, που φτάνει σε ύψος 35 μέτρων. Τα φύλλα είναι μικρά, σκούρου πράσινου χρώματος που διατάσσονται σε επίπεδα κλαδιά. Επιπλέον, το φύλλωμα ενοχοποιείται για δερματικούς ερεθισμούς, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα.
Η καλλωπιστική αξία του φυτού εδράζεται αποκλειστικά στο πράσινο φύλλωμά του, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στον κήπο.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις
Το λέιλαντ αναπτύσσεται σε εδάφη που στραγγίζουν επαρκώς, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μηχανική σύσταση και οξύτητα. Ως προς την έκθεση στον ήλιο είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε ηλιαζόμενα ή μερικώς σκιαζόμενα σημεία του κήπου, χωρίς να επηρεαστεί η ομαλή ανάπτυξή του.
Καλλιεργητικά στοιχεία
Το φυτό πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα. Το κλάδεμά του πρέπει να περιορίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις στα νεαρά βλαστάρια, ώστε να διατηρηθεί το επιδιωκόμενο σχήμα του φυτού. Αν κλαδέψουμε ξυλώδη μέρη του φυτού αυτά δεν αναμένεται να βλαστήσει εκ νέου. Η περίοδος κλαδέματος είναι από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, με προτιμητέο χρονικό σημείο το τέλος Φεβρουαρίου.
Μέγεθος
Σημαντικά για τον υπολογισμό των αποστάσεων φύτευσης, αλλά και για την τήρηση της αρχής της αναλογίας στο σχεδιασμό του κήπου είναι τα εκτιμώμενα τελικά μεγέθη του φυτού. Σε ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης το τελικό ύψος μπορεί να ξεπεράσει τα 12 μέτρα και να αγγίξει τα 35μ. Το τελικό ύψος επιτυγχάνεται σε χρόνο που κυμαίνεται από 10 έως 20 χρόνια. Αντίστοιχα, το τελικό άνοιγμα του λέιλαντ κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 4 μέτρα.
Εχθροί και ασθένειες
Οι αφίδες και τα κοκκοειδή θεωρούνται οι σημαντικότεροι εντομολογικοί εχθροί, ενώ το έλκος και η φυτόφθορα αποτελούν τις κυριότερες μυκητολογικές προσβολές.
Χρήσεις στην κηποτεχνία
Για φυτικούς φράκτες, εστίαση και ως αρχιτεκτονικό στοιχείο στον κήπο.
Πολλά περισσότερα στο πακέτο κατάρτισης του agronomist.gr Σχολή Αρχιτεκτονικής Τοπίου
” “Ετικέτα:ανθοκομία, αρχιτεκτονική κήπων, κηποτεχνία