• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ανθοκομία-Κηποτεχνία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ανθοκομία-Κηποτεχνία
  • Κυπαρίσσι Λέιλαντ: κηποτεχνικά χαρακτηριστικά, φροντίδες και χρήσεις

Κυπαρίσσι Λέιλαντ: κηποτεχνικά χαρακτηριστικά, φροντίδες και χρήσεις

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ανθοκομία-Κηποτεχνία
  • Ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
CUPRESSUSLEYLANDII

Το κυπαρίσσι Λέιλαντ (Cuprocyparis leylandii ή Chamaecyparis leylandii, οικ. Cupressaceae) αποτελεί το αγαπημένο φυτό πολλών σχεδιαστών κήπων. Πολλές φορές η τοποθέτηση ενός φυτού στον κήπο βασίζεται σε παράγοντες άσχετους με τη σημασία και τα χαρακτηριστικά του ίδιου του φυτού. Τέτοιοι παράγοντες, που συνήθως επιβάλλονται από πελάτες ή άγνοια είναι η μόδα, η διαθεσιμότητα στο φυτώριο και συναισθηματικοί λόγοι. Η σωστή όμως επιλογή πρέπει να εδράζεται σε καλή γνώση των χαρακτηριστικών του φυτού, σε σχέση με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί νωρίτερα από τον αρχιτέκτονα τοπίου.


Στο παραπάνω πλαίσιο θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του Λέιλαντ.

Το κυπαρίσσι Λέιλαντ είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αειθαλές υβρίδιο, με περίγραμμα σε σχήμα φλόγας, που φτάνει σε ύψος 35 μέτρων. Τα φύλλα είναι μικρά, σκούρου πράσινου χρώματος που διατάσσονται σε επίπεδα κλαδιά. Επιπλέον, το φύλλωμα ενοχοποιείται για δερματικούς ερεθισμούς, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα.
Η καλλωπιστική αξία του φυτού εδράζεται αποκλειστικά στο πράσινο φύλλωμά του, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στον κήπο.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις
Το λέιλαντ αναπτύσσεται σε εδάφη που στραγγίζουν επαρκώς, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μηχανική σύσταση και οξύτητα. Ως προς την έκθεση στον ήλιο είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε ηλιαζόμενα ή μερικώς σκιαζόμενα σημεία του κήπου, χωρίς να επηρεαστεί η ομαλή ανάπτυξή του.

Καλλιεργητικά στοιχεία
Το φυτό πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα. Το κλάδεμά του πρέπει να περιορίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις στα νεαρά βλαστάρια, ώστε να διατηρηθεί το επιδιωκόμενο σχήμα του φυτού. Αν κλαδέψουμε ξυλώδη μέρη του φυτού αυτά δεν αναμένεται να βλαστήσει εκ νέου. Η περίοδος κλαδέματος είναι από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, με προτιμητέο χρονικό σημείο το τέλος Φεβρουαρίου.

Μέγεθος
Σημαντικά για τον υπολογισμό των αποστάσεων φύτευσης, αλλά και για την τήρηση της αρχής της αναλογίας στο σχεδιασμό του κήπου είναι τα εκτιμώμενα τελικά μεγέθη του φυτού. Σε ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης το τελικό ύψος μπορεί να ξεπεράσει τα 12 μέτρα και να αγγίξει τα 35μ. Το τελικό ύψος επιτυγχάνεται σε χρόνο που κυμαίνεται από 10 έως 20 χρόνια. Αντίστοιχα, το τελικό άνοιγμα του λέιλαντ κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 4 μέτρα.

Εχθροί και ασθένειες
Οι αφίδες και τα κοκκοειδή θεωρούνται οι σημαντικότεροι εντομολογικοί εχθροί, ενώ το έλκος και η φυτόφθορα αποτελούν τις κυριότερες μυκητολογικές προσβολές.

Χρήσεις στην κηποτεχνία
Για φυτικούς φράκτες, εστίαση και ως αρχιτεκτονικό στοιχείο στον κήπο.

Πολλά περισσότερα στο πακέτο κατάρτισης του agronomist.gr Σχολή Αρχιτεκτονικής Τοπίου

” “

Ετικέτα:ανθοκομία, αρχιτεκτονική κήπων, κηποτεχνία

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Αλληλοπάθεια: η μάχη των φυτών!
18 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Διαχείριση εδάφους ελαιώνα
18 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

σχέδιο_φύτευσης
Αρχιτεκτονική Κήπων: το σχέδιο φύτευσης
19 Φεβρουαρίου, 2020
μονοπάτια_κήπου
Σχεδιάζοντας μονοπάτια στον κήπο
19 Φεβρουαρίου, 2020
γαρδένια_κιτρίνισμα
Το κιτρίνισμα φύλλων της γαρδένιας
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα