X

Σεμινάρια από 19€ | Η προσφορά ισχύει μέχρι 31 Μαΐου 2022!

  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin
    • Cart

      0
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin
    • Cart

      0

Blog

  • Αρχική
  • Blog
  • Blog
  • Συμπεράσματα από την επίσκεψή μου στην πυρόπληκτη Βόρειο Εύβοια

Συμπεράσματα από την επίσκεψή μου στην πυρόπληκτη Βόρειο Εύβοια

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Blog
  • Ημερομηνία 29 Μαρτίου, 2022
  • Σχόλια ο σχόλια
episkepsi evia 8322 | Agronomist.gr

Στις 8 Μαρτίου 2022 είχα την τιμή να επισκεφθώ δύο χωριά στη Βόρειο Εύβοια τα οποία δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού. Ο λόγος της επίσκεψής μου ήταν να μιλήσω σε κατοίκους που υπέστησαν ζημιές τα ελαιόδεντρα τους και να τους ενημερώσω τόσο για τις πρέπουσες ενέργειες διαχείρισης μετά τη φωτιά, αλλά και επί τη ευκαιρία να τους κάνω μια μίνι επιμόρφωση για τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στα χωράφια τους.

My Post copy 1 | Agronomist.gr
Συμπεράσματα από την επίσκεψή μου στην πυρόπληκτη Βόρειο Εύβοια 4

Έχω ετοιμάσει μια οργανωμένη παρουσίαση που θα την ενσωματώσω σύντομα στο σεμινάριο της Ελαιοκομίας, το οποίο σας προτείνω να παρακολουθήσετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Προτίμησα στο παρόν email να σας απαριθμήσω αυτά που βίωσα κατά τις επισκέψεις μου, διότι για να είμαι ειλικρινής διαπίστωσα ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να αποκτήσουμε αγροτική παιδεία στην πατρίδα μας. Και σας το γράφει ένας άνθρωπος που έχει γράψει αμέτρητες ώρες εκπαίδευσης, τα τελευταία 30 χρόνια. Και δεν σας κρύβω ότι επέστρεψα στο σπίτι μου με μια γλυκόπικρη αίσθηση. Γλυκιά διότι γνώρισα αγνούς, φιλόξενους ανθρώπους και πικρή για το απόλυτο σκοτάδι που ακόμα επικρατεί στον πρωτογενή τομέα.

Πάμε να δούμε τι αποκόμισα από τις επισκέψεις μου στα χωριά Αχλάδι και Μονοκαρυά:

My Post copy 2 | Agronomist.gr
Συμπεράσματα από την επίσκεψή μου στην πυρόπληκτη Βόρειο Εύβοια 5

Οι άνθρωποι περιμένουν την παρουσία του κράτους με τη μορφή ενισχύσεων. Μόλις βγήκε η πρώτη ανακοίνωση της επίσκεψής μου πίστεψαν ότι είμαι εκπρόσωπος κρατικής αρχής και ήταν έτοιμοι για «πόλεμο» στα social media. Καμία σχέση όμως η πραγματικότητα, πρόκειται για εξαιρετικούς ανθρώπους.

Οι νέοι άνθρωποι ερημώνουν τα χωριά και δεν πάνε να ασχοληθούν με τα χωράφια. Στο πρώτο καφενείο, από τους 10 παρόντες (ο covid δεν επέτρεψε μεγαλύτερη παρουσία) μόλις οι 3 ήταν νέοι. Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση και μάζευα τα πράγματά μου με προσέγγισε ένας νεαρός και μου είπε ότι ετοιμάζει μια ομάδα παραγωγών με άλλα δύο νέα παιδιά ώστε να καλλιεργήσουν βιολογικά.

Οι κάτοικοι βίωσαν και βιώνουν μεγάλο πόνο… Επίσης στο τέλος της συνάντησης, με συγκλόνισε ένας κύριος που μου είπε ότι έχασε σπίτι και δουλειά τον Αύγουστο του 2021 λόγω των πυρκαγιών. Είναι αλλιώς να το μαθαίνεις ως είδηση και αλλιώς να το ακούς από κάποιον που ζει αυτό τον πόνο.

Και στα δύο χωριά, όταν ρώτησα αν κάνουν ανάλυση εδάφους προτού εφαρμόσουν λίπασμα μου απάντησαν αρνητικά. Σοκαρίστηκα! Και πως ξέρετε τι λίπασμα θα εφαρμόσετε; Μας το δίνει ο γεωπόνος…Πρέπει κι εμείς οι ιδιώτες γεωπόνοι να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.

Ισχύει ακόμα η πρακτική: επειδή το έκανε ο γείτονας το έκανα κι εγώ. Μου ανέφερε ένας παριστάμενος φίλος ότι κατέστρεψε κάποια δένδρα του λόγω υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου. Τον ρώτησα για ποιο λόγο υπήρχε μεγάλη ποσότητα ασβεστίου στο έδαφος και μου απάντησε ότι το έκανε ο γείτονάς του και σκέφτηκε να το κάνει κι εκείνος. 

Συμπερασματικά, πιστεύω πως γίνεται μεγάλη σπατάλη πόρων χωρίς αιτία, η οποία αυξάνει το κόστος παραγωγής. Και ο μόνος λόγος είναι η ανεπάρκεια αγροτικής παιδείας. Μπορούμε όμως να το αλλάξουμε αυτό. Και τώρα που πλησιάζει ο επισιτιστικός κίνδυνος είναι πιο επιβεβλημένο από ποτέ να μάθουμε να καλλιεργούμε σωστά και οικονομικά.

Ετικέτα:ελαιόλαδο, ελιά, πυρκαγιές

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
29 Μαρτίου, 2022

Επόμενο άρθρο

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών
11 Απριλίου, 2022

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

Επίσκεψη στη Β. Εύβοια 8/4/22
Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών
11 Απριλίου, 2022
μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
1 Φεβρουαρίου, 2022
orthoi_xeirismoi_se_dendrwna2
Ορθοί φυτοπροστατευτικοί χειρισμοί σε δενδρώνα
10 Δεκεμβρίου, 2021

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

40.00€ 19.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€ 19.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα

Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα