• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Γεωργία

  • Αρχική
  • Blog
  • Γεωργία
  • Τα αγριόχορτα έχουν αξία!

Τα αγριόχορτα έχουν αξία!

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Γεωργία
  • Ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
τα_αγριόχορτα_έχουν_αξία

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στα αγριόχορτα του χωραφιού η σκέψη μας πηγαίνει απευθείας στο αποτελεσματικότερο ζιζανιοκτόνο, που θα τα εξαφανίσει από προσώπου γης.

Κι όμως τα ζιζάνια παρουσιάζουν ιδιότητες που είναι επωφελείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ας δούμε συνοπτικά κάποιες από αυτές:
1.    Υλικό εδαφοκάλυψης: ο πιο φτηνός τρόπος να προστατεύσουμε έναν δενδρώνα ή ένα ακαλλιέργητο χωράφι από τη διάβρωση είναι να αφήσουμε ζιζάνια έρπουσας κυρίως ανάπτυξης, να αναπτυχθούν ελεύθερα.
2.    Βελτίωση γονιμότητας εδάφους: η δραστηριότητα των ριζών βελτιώνει τη δομή και τις βιολογικές διεργασίες του εδάφους.
3.    Προώθηση ανάπτυξης καλλιεργειών: ορισμένα ζιζάνια έχει αποδειχθεί ότι προωθούν, μέσω εκκρίσεων των ριζών τους, την ανάπτυξη των γειτονικών καλλιεργούμενων φυτών.
4.    Διατροφική και κτηνοτροφική αξία: οι λάτρεις των χορταρικών εκτιμούν τη γεύση του ζωχού και άλλων ζιζανίων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζιζάνια χρησιμοποιούνται σε μίγματα σιτηρεσίων.
5.    Αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες: η καλέντουλα, τα φασκόμηλο και άλλα βότανα μπορούν να αξιοποιηθούν ως αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
6.  Διατήρηση βιοποικιλότητας: τα ζιζάνια αποτελούν κατοικία για πολλά έντομα και άλλους μικροοργανισμούς, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ωφέλιμοι για τις καλλιέργειες.

” “

Ετικέτα:αρωματικά φυτά, βιολογική γεωργία, ζιζάνια, φαρμακευτικά φυτά

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Κανόνες ορθής διαχείρισης γεωργικών φαρμάκων-Μελισσοτοξικότητα
17 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Μέντα: χρήσεις και καλλιέργεια
17 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

η_γεωργία_του_παρονομαστή
Η γεωργία του παρονομαστή
10 Δεκεμβρίου, 2020
συστήματα_διαχείρισης_γεωργια
Τα συστήματα διαχείρισης στον γεωργικό και διατροφικό τομέα
4 Σεπτεμβρίου, 2020
η_ερμηνεία_της_εδαφολογικής_ανάλυσης
Η ερμηνεία της ανάλυσης εδάφους
9 Ιουνίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα