Τα οφέλη από την εφαρμογή του ISO στις επιχειρήσεις
ISO (International Organization for Standardization): Είναι διεθνής οργανισμός ανάπτυξης και έκδοσης προτύπων και συστάσεων, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου όλων των Διεθνών Προτύπων. Ως σήμερα, ο ISO έχει εκδώσει πάνω από 800 πρότυπα που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
Το ISO 22000: Πρότυπο για τα Συστήματα Διαχείρισης & Ασφάλειας των Τροφίμων (Σ.Δ.Α.Τ.) το οποίο ενσωματώνει τις αρχές του HACCP και τις αρχές του management.Αποτελεί σύστημα διαχείρισης σχεδιασμένο ώστε να καθιστά τις επιχειρήσεις ικανές να ελέγχουν τους κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων σε όλη την τροφική αλυσίδα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το τρόφιμο είναι ασφαλές κατά την κατανάλωση.
To ISO 9001 είναι ένα πιο τα πιο διαδεδομένα πρότυπα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους επιχειρήσεων και οργανισμών ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δραστηριότητά τους. Η εφαρμογή συστήματος κατά ISO 9001 θέτει τα θεμέλια για ένα περιβάλλον συνεχούς βελτίωσης στην επιχείρηση.
To ISO 14001 είναι το πιο αναγνωρισμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης παγκοσμίως. Υποστηρίζει και βοηθά τις εταιρείες να διαχειρίζονται καλύτερα τις περιβαλλοντικές τους δραστηριότητες.
Τα κυριότερα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή των προτύπων ISO αφορούν τα εξής:
- Βελτίωση της δημόσιας εικόνας της επιχείρησης.
- Χρήση του προτύπου ως μέσο προώθησης και μάρκετινγκ.
- Διείσδυση στην παγκόσμια αγορά και αύξηση των εξαγωγών.
- Ελαχιστοποίηση των προστίμων.
- Αυξημένη συνείδηση των εργαζομένων της επιχείρησης σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, προστασίας περιβάλλοντος και ικανοποίησης του πελάτη.
Ετικέτα:iso, ασφάλεια τροφίμων