Διαχείριση εδάφους ελαιώνα
Όπως σε όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, έτσι και στον ελαιώνα το θεμελιωδέστερο κεφάλαιο είναι το έδαφος! Ο ρόλος του εδάφους είναι πολλαπλός και η κατάστασή του συνιστά έναν σημαντικό δείκτη βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης. Η σημασία του εδάφους σχετίζεται κυρίως με:
- Τον εφοδιασμό των φυτών με νερό και θρεπτικά στοιχεία.
- Τη μηχανική στήριξη και σταθερότητα της φυτείας.
Όταν παρατηρηθούν προβλήματα στο έδαφος αυτό σημαίνει ότι διακυβεύεται η ύπαρξη της γεωργικής εκμετάλλευσης για μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, γεγονός που επιχειρηματικά μεταφράζεται ως κίνδυνος της επένδυσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ελαιοκαλλιεργητής έχει στη διάθεσή του κάποια εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης δυνητικών ή υφιστάμενων προβλημάτων στο έδαφος του ελαιώνα.
Εκχέρσωση
Αν το έδαφος του ελαιώνα προέρχεται από εκχέρσωση τότε πριν τη φύτευση των δένδρων πρέπει να προηγείται καλλιέργεια 1-2 χρόνια με σιτηρά ώστε να αποφευχθούν σηψιρριζίες.
Ζιζάνια
Αν στο έδαφος του ελαιώνα επικρατούν πολυετή ζιζάνια τότε πρέπει να πραγματοποιούνται βαθιές αρόσεις και εφαρμογή διασυστηματικών ζιζανίων (εφόσον δεν καλλιεργούνται βιολογικά οι ελιές) για βέλτιστη αντιμετώπιση.
Επίσης πρέπει ο ελαιοκαλλιεργητής να είναι προσεκτικός στην παρατήρηση των ζιζανίων διότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ζιζάνια αποτελούν σύμμαχο και όχι εχθρό του ελαιώνα. Οπότε, αν παρατηρηθεί το ζιζάνιο οξαλίδα τότε ίσως πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο αν συμφέρει να το ξεριζώσουμε. Το συγκεκριμένο ζιζάνιο λόγω της πυκνής παρουσίας του προστατεύει το έδαφος από διάβρωση που είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα ενός ελαιώνα.
Μηχανική κατεργασία εδάφους
Σημαντική παράμετρος στη διαχείριση του εδάφους είναι η μηχανική κατεργασία. Επιλέγουμε καλλιεργητή ή άροτρο για την εδαφοκατεργασία και όχι φρέζα που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Επίσης το βάθος κατεργασίας πρέπει να είναι κατά βάση επιφανειακό (10-15 εκ), έχοντας πάντα στο νου ότι ο κύριος στόχος είναι ο αερισμός του εδάφους και η αντιμετώπιση των ζιζανίων.
Τέλος, καλό είναι να αποφεύγουμε τα τρακτέρ βαρέως τύπου διότι οι τροχοί τους είναι δυνατό να προκαλέσουν συμπίεση στο έδαφος και άρα δυνητική διάβρωση. Στην ίδια κατεύθυνση οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να σχεδιάζουν από πριν τα περάσματα του τρακτέρ στο χωράφι, με σκοπό την αποφυγή επικαλύψεων στα περάσματα.
Απολύμανση εδάφους
Η απολύμανση του εδάφους στον ελαιώνα πρέπει να διεξάγεται με φυσικά μέσα και όχι με χημικό τρόπο. Ξεχάστε το βρωμιούχο μεθύλιο ως λύση (άλλωστε είναι υπό κατάργηση) και υιοθετήστε μεθόδους που δεν είναι τόσο ακριβές όπως η ηλιοαπολύμανση και η αμειψισπορά.
Αν θέλετε να μάθετε σε βάθος την ελαιοκομική τέχνη εγγραφείτε στη Σχολή Ελαιοκομίας
” “Ετικέτα:έδαφος, ελαιοκομία, ελιά