(Αρνητικά) Χαρακτηριστικά παραδοσιακού έλληνα αγρότη
Παρά το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας συνιστά ίσως το ισχυρότερο εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας, τα διαρθρωτικά προβλήματα που την ταλανίζουν όχι μόνο παραμένουν αμετάβλητα εδώ και δεκαετίες αλλά την καθηλώνουν σε επίπεδα μετριότητας.
Ένας σοβαρός παράγοντας δυσκολίας προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι η σημαντική έλλειψη παιδείας και κατάρτισης των παραγωγών. Ακόμα και σήμερα, το μορφωτικό επίπεδο των ελλήνων αγροτών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τη συντριπτική πλειοψηφία να μην έχει φοιτήσει μετά το Δημοτικό.
Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ηλικία των αγροτών αλλά και στο κληρονομικό δίκαιο που σημαίνει ότι τα τέκνα των αγροτών κληρονομούν όχι μόνο τη γεωργική εκμετάλλευση, αλλά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους.
Ποια είναι λοιπόν εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το (αρνητικό) προφίλ του «παραδοσιακού» έλληνα αγρότη;
Είναι αρνητικός στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας.
- Απαξιώνει νέα δεδομένα που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα.
Γνωρίζει τα πάντα και δεν χρειάζεται επιπλέον κατάρτιση.
- Ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις επιδοτήσεις και δεν επενδύει στον εκσυγχρονισμό της εκμετάλλευσης.
- Δεν σέβεται συμφωνίες συμβολαιακής γεωργίας και κυνηγάει την ευκαιριακά, υψηλότερη τιμή του προϊόντος του.
- Πιστεύει ότι οι πολιτικοί θα του λύσουν όλα τα προβλήματα.
Παρήγορο είναι το γεγονός ότι η κρίση γέννησε νέα πρόσωπα, που καμία σχέση δεν έχουν με το παραπάνω παρελθόν και είναι βέβαιο ότι αυτό θα καταφέρει να επιβιώσει, ως ορίζει ο νόμος της εξελικτικής πορείας των ειδών και κοινωνίων.
” “