Μαλαγουζιά: αμπελογραφικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά
Η μαλαγουζιά ή αλλιώς μαλαουζιά θεωρείται μία από τις εκλεκτότερες ποικιλίες αμπέλου στην Ελλάδα η οποία δίνει οίνους υψηλής ποιότητας είτε αυτούσια, είτε σε συνδυασμό με άλλες εγχώριες ή ξένες ποικιλίες.
Η μαλαγουζιά χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως συνιστώμενη ποικιλία για την πλειοψηφία των αμπελουργικών περιοχών της χώρας, υποδεικνύοντας το γεγονός της ανώτερης ποιότητας οίνων που προσφέρει.
Το φύλλο της ποικιλίας είναι πεντάλοβο, δηλαδή φέρει 5 λοβούς από τους οποίους οι ανώτεροι (μπλε βέλος) είναι βαθείς και οι κατώτεροι (κόκκινο βέλος) μέσου βάθους. Στην κάτω επιφάνεια του φύλλου θα παρατηρήσουμε λίγο χνούδι, ενώ η άνω επιφάνεια είναι λεία.
Η ράγα έχει μεσαίο ως μεγάλο μέγεθος, σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, ενώ το χρώμα ποικίλει από πρασινοκίτρινο έως χρυσό. Η πυκνότητα των ραγών πάνω στο τσαμπί είναι υψηλή, ενώ ο μίσχος του τσαμπιού είναι ξυλοποιημένος. Το σχήμα του βόστρυχου (τσαμπί) είναι κωνικό και κυλινδρικό και το μέγεθός του μεγάλο.
Η ποικιλία μαλαγουζιά είναι ζωηρή και κάθε καρποφόρος βλαστός δίνει δύο τσαμπιά. Γενικά θεωρείται παραγωγική ποικιλία, με σταθερότητα στις αποδόσεις. Η ζωηρότητα και παραγωγικότητά της καθορίζει το κλάδεμα καρποφορίας της.
Οπότε, η μαλαγουζιά κλαδεύεται στα 2-3 μάτια (βραχύ κλάδεμα), ενώ τα σχήματα που μπορεί να λάβει είναι είτε το κλασικό κυπελλοειδές, είτε το πιο παραγωγικό γραμμοειδές (π.χ. Royat).
Η απόδοση της μαλαγουζιάς κυμαίνεται από 500 κιλά ανά στρέμμα όταν τα πρέμνα του αμπελώνα διαμορφώνονται ως κύπελλο μέχρι 1500 κιλά ανά στρέμμα σε γραμμοειδές σχήμα. Πάντως, η απόδοση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το υποκείμενο στο οποίο έχει εμβολιαστεί η ποικιλία, καθώς και από το κλίμα και τις καλλιεργητικές συνθήκες.
Η βιομηχανική της ωρίμαση (δηλαδή πότε είναι έτοιμη για τρύγο ώστε να οινοποιηθεί) οριοθετείται συνήθως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να αποκλείονται εξαιρέσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς και με το κλίμα της περιοχής καλλιέργειας.
” “Ετικέτα:αμπέλι
Κάντε μια ερώτηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
1 Comment
Εχω εδω και τεσσερα χρονια σε ενα ιδανικο χωραφι απο αποψεως κατωφερειας ηλιοφανειας και υδατοπερατοτητας φυτεψει τις εξεις ποικιλιες: Αυγουστολίδι Μαλαγουζια Μαυροδάφνη και Μοσχατο Αμβουργου Την πρωτη χρονια απο καλή τυχη εκανα κρασι Αν και σουπερ νεος οινοπαραγωγος πετυχα να παρω μονο αυτο που λενε σχολια θαυμασμου για το αποτελεσμα Απο τοτε μηδεν Μια το ωιδιο μια το χαλαζι μια οι ασταματητες βροχες [ολα αυτα στο Ξηρομερο Αιτωλοακαρνανιας] δεν βγαζω σταγονα Να ειναι καλα τα Μεσογεια και το Κωρωπι Δυσκολη δουλεια η αμπελουργεία αν δεν κοιμασαι διπλα στο αμπέλι Απο απογνωση το εριξα στην Ιζαμπέλα Ξερω οτι δεν αφορουν τις εκδοσεις σας αλλα σσαν πελατης του Agronomist εγραψα τον πονο μου