• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ασφάλεια Τροφίμων

  • Αρχική
  • Blog
  • Ασφάλεια Τροφίμων
  • Βιοϋμένια, προβλήματα και αντιμετώπισή τους στη βιομηχανία τροφίμων

Βιοϋμένια, προβλήματα και αντιμετώπισή τους στη βιομηχανία τροφίμων

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ασφάλεια Τροφίμων
  • Ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
βιοϋμένια

Τα βιοϋμένια αποτελούν μικροβιακή κοινότητα κυττάρων προσκολλημένων μεμονωμένα ή ως συσσωματώματα σε αβιοτική/αδρανή επιφάνεια (π.χ. μεταλλική, πλαστική ή υάλινη) ή διεπιφάνεια π.χ. μεταξύ αέρα και τροφίμου (υγρού ή στερεού) τροφίμου και επιφάνειας ή αέρα-τροφίμου-μεταλλικής επιφάνειας ενός στρώματος εξωκυττταρικών πολυσακχαριτών.

Τα βιοϋμένια έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τους μικροοργανισμούς από δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι μικροοργανισμοί που συμμετέχουν στο σχηματισμό των βιοϋμενίων είναι οι εξής:

  • Listeria monocytogenes
  • Yersinia enterocolitica
  • Campylobacter jejuni
  • Salmonella spp., Staphylococcus spp.
  • Escherichia coli O157H7
  • Pseudomonas spp.

Τα βιοϋμένια για τη βιομηχανία τροφίμων αποτελούν σημαντική πηγή επιμόλυνσης των τροφίμων με παθογόνους μικροοργανισμούς. Είναι επίσης ιδιαίτερα αυξημένοι οι κίνδυνοι λόγω της παρουσίας βιοϋμενίου για τη δημόσια υγεία.

Οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο εσωτερικό των βιοϋμενίων παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανση. Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούν τα βιοϋμένια στον εξοπλισμό των βιομηχανιών τροφίμων τα οποία αφορούν:

  1. Διάβρωση και καταστροφή των σωληνώσεων και των μεταλλικών επιφανειών.
  1. Μηχανικές αποφράξεις.
  1. Αναποτελεσματική μεταφορά θερμότητας (βιοϋμένια καλύπτουν αρκετό πάχος των εναλλακτών).
  1. Κατανάλωση περισσότερης ενέργειας.

Η αναστολή του σχηματισμού των βιοϋμενίων στη βιομηχανία τροφίμων συνδέεται με :

Αποτελεσματικό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης όλης της γραμμής παραγωγής το οποίο οδηγεί σε παρεμπόδιση της συσσώρευσης των βακτηριακών κυττάρων στις επιφάνειες εξοπλισμού

Την πρόληψη και τον έλεγχο για το σχηματισμό βιοϋμενίου στους χώρους επεξεργασίας των τροφίμων.

Οι μέθοδοι καθαρισμού για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των βιοϋμενίων περιλαμβάνουν τη χρήση αλκαλικών και όξινων μέσων τα οποία είναι κατάλληλα για την αφαίρεση του εξωκυτταρικού βιοπολυμερούς του βιοϋμενίου.

Επίσης είναι ιδιαίτερα απαραίτητη η σωστή τήρηση των διαδικασιών δηλαδή κατάλληλες συγκεντρώσεις, χρόνος επαφής και σωστή ροή των μέσων καθαρισμού. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η χρήση των οξειδωτικών μέσων όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, υπεροξικό οξύ. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών επηρεάζεται από το pH, τη θερμοκρασία, τη συγκέντρωση, το χρόνο επαφής και την ύπαρξη οργανικών μορίων ή ακαθαρσιών στην επιφάνεια.

Η συνδυασμένη χρήση απολυμαντικών , απορρυπαντικών και ενζύμων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του σχηματισμού των βιοϋμενίων.

Μάθετε σε βάθος για τα θέματα καθαρισμού και απολύμανσης των βιομηχανιών τροφίμων στο σεμινάριο Μυοκτονία-Απεντόμωσεις του agronomist.gr!

” “

Ετικέτα:απεντομώσεις, μυοκτονία

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Οι Πιστοποιήσεις HALAL & KOSHER ως ευκαιρία εξαγωγής τροφίμων σε νέες αγορές
18 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Πρότυπα ποιότητας στη Μυοκτονία-Απεντόμωση
18 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

συστήματα_διαχείρισης_γεωργια
Τα συστήματα διαχείρισης στον γεωργικό και διατροφικό τομέα
4 Σεπτεμβρίου, 2020
ΖΩΟΝΟΣΟΙ
Οι ζωονόσοι τα τελευταία χρόνια
29 Μαρτίου, 2020
προτυπα_ποιότητας_μυοκτονία
Μυοκτονία-Απεντομώσεις: Αναγγελία έναρξης επαγγέλματος
20 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα