Χαραγή της αμπέλου
Μία από τις θερινές εργασίες του αμπελοκαλλιεργητή είναι η χαραγή των κορμών και των βλαστών. Ο στόχος της χαραγής είναι η εξυπηρέτηση του ανοδικού χυμού της αμπέλου που προέρχεται από τις ρίζες, με ταυτόχρονη παρεμπόδιση του καθοδικού χυμού από τα φύλλα. Ο καθοδικός χυμός περιέχει περισσότερα σάκχαρα και αυτό σημαίνει παραγωγή μικρότερου μεγέθους ραγών. Οπότε με τη χαραγή επιτυγχάνεται η αύξηση του μεγέθους των ραγών και μάλιστα η επίδρασή της είναι σημαντική στις αγίγαρτες ποικιλίες.
Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία της χαραγής στην αμπελοκαλλιέργεια είναι τρεις:
- Το βάθος της χαραγής
- Το πλάτος του δακτυλίου και
- Ο χρόνος εφαρμογής.
Βάθος χαραγής
Τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν χωρούν επιμέρους παράμετροι. Το βάθος της χαραγής πρέπει να περιορίζεται μέχρι το ξύλο, χωρίς να το αγγίζει. Δηλαδή αφαιρούμε μόνο φλοιό και βίβλο (δείτε στο σχετικό βίντεο). Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η παρεμπόδιση του καθοδικού χυμού, χωρίς όμως να ενοχλήσουμε την κίνηση του ανοδικού ρεύματος.
Πλάτος δακτυλίου
Το πλάτος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ηλικία, η ζωηρότητα και το όργανο του πρέμνου στο οποίο εφαρμόζεται η χαραγή. Σε γενικές γραμμές ισχύει:
- Ζωηρά πρέμνα και κορμοί: 3-8 χιλιοστά
- Νεαρές κληματίδες (1-2 ετών) και ηλικιωμένα πρέμνα: 2-3 χιλιοστά. Πάντως υφίσταται και ο κανόνας ότι το ελάχιστο πάχος κληματίδας ώστε να πραγματοποιηθεί η χαραγή είναι 30 χιλιοστά.
Χρόνος εφαρμογής
Εδώ πρέπει να είμαστε λιγότερο απόλυτοι και περισσότερο προσεκτικοί. Δεν είναι ίδιος ο χρόνος για όλα τα πρέμνα μιας και υφίστανται διαφοροποιήσεις ως προς την πρωιμότητα και εν γένει τον βιολογικό κύκλο των ποικιλιών.
Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η σκοπιμότητα του αμπελουργού. Άρα:
Χαραγή λίγο πριν ή κατά την άνθηση για ποικιλίες που ανθορροούν θα περιορίσει την ανθόρροια, θα αυξήσει το μέγεθος των ραγών και μειώσει την σακχαροπεριεκτικότητά τους.
Αν η χαραγή εφαρμοστεί λίγο μετά την άνθηση σε ποικιλίες που δεν έχουν ιδιαίτερη τάση ανθόρροιας τότε θα επιδράσει ευνοϊκά ως προς το μέγεθος των ραγών.
Εφαρμογή χαραγής στον περκασμό βοηθά στον καλύτερο χρωματισμό των ραγών και σε βράχυνση του βιολογικού κύκλου (πρωίμιση παραγωγής).
Αν ο αμπελουργός εφαρμόσει την τεχνική αρκετά νωρίτερα από την άνθηση δεν θα επιτύχει το περιορισμό της πτώσης των ανθέων (άρα και να αυξήσει την παραγωγή-ποιότητα), ενώ κατά την ωρίμανση η χαραγή θα επιδράσει αρνητικά διότι θα κοκκινίσουν τα φύλλα λόγω μεταφοράς χρωστικών ουσιών σε αυτά.
Εν κατακλείδι θα πρότεινα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο στην απόφαση να χαράξετε το αμπέλι (δεν είναι άλλωστε υποχρεωτικό), όσο και στην εφαρμογή της τεχνικής.
Για να μάθετε όλα τα μυστικά της Αμπελουργίας και της Οινοποίησης εγγραφείτε στο διαδικτυακό μας σεμινάριο Αμπελουργία-Οινολογία” “
Ετικέτα:αμπέλι, αμπελουργία