• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ελαιοκομία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ελαιοκομία
  • Φρέζα: πως επιδρά σε ξηρικούς ελαιώνες;

Φρέζα: πως επιδρά σε ξηρικούς ελαιώνες;

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ελαιοκομία
  • Ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
Διαχείριση εδάφους ελαιώνα

Μία σύγχρονη προσέγγιση της διαχείρισης των καλλιεργούμενων χωραφιών πρέπει να βασίζεται στις ιδιότητες του κάθε χωραφιού σε συνδυασμό με την καλλιέργεια. Αυτή η αντίληψη είναι πιο επιτακτικό να υιοθετηθεί από καλλιεργητές μόνιμων καλλιεργειών που παραμένουν στον αγρό για πολλά χρόνια. Στο παρόν άρθρο θα αναλυθεί η περίπτωση ξηρικών ελαιώνων όταν εκείνοι φρεζάρονται. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται έχουν προκύψει από ελληνικούς ελαιώνες σε όλη την επικράτεια και για πάνω από δύο χρόνια.

Ο κύριος στόχος του φρεζαρίσματος είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων του ελαιώνα διότι όπως είναι γνωστό τα ζιζάνια περιορίζουν τις αποδόσεις, λόγω ανταγωνισμού σε νερό και θρεπτικά στοιχεία. Παράλληλα όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής απόδοσης. Ενδεικτικά αναφέρεται το ποσοστό οργανικής ουσίας στο έδαφος, το ποσοστό διάβρωσης, η δομή του εδάφους, η παρουσία ασθενειών στο έδαφος, η συμπίεση του εδάφους κ.ά.

Εκτεταμένες παρατηρήσεις, βασιζόμενες σε μετρήσιμους δείκτες για κάθε χωράφι (αυτό ονομάζεται ανάλυση επικινδυνότητας) έδειξαν ότι ένα εντατικό και βαθύ φρεζάρισμα οδηγεί μεν σε απομάκρυνση των ζιζανίων αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ντόμινο επιπτώσεων, που είναι πιο έντονες σε ξηρικούς ελαιώνες (η πλειοψηφία των ελληνικών).

Η συγκεκριμένη εκτίμηση επικινδυνότητας έδειξε ότι το έντονο φρεζάρισμα μειώνει σημαντικά το ποσοστό οργανικής ουσίας, υποβαθμίζει δευτερευόντως τη δομή του εδάφους και ενθαρρύνει τη διάδοση ασθενειών ενώ άλλοι παράγοντες ήταν ήσσονος σημασίας. Αν ο ελαιοκαλλιεργητής συνεχίσει την ίδια πρακτική για χρόνια, τότε οι ελιές του θα μετατραπούν σε χαμηλής παραγωγικότητας. Και με αυτό τον τρόπο θα παραβεί τον κανόνα της αειφορίας!

Τα παραπάνω συμπεράσματα δεν σημαίνουν ότι σταματάμε να φρεζάρουμε αλλά διορθώνουμε λάθος ενέργειες. Μειώνουμε το βάθος κατεργασίας, αυξάνουμε την προσθήκη οργανικών λιπασμάτων και δίνουμε μικρότερη έμφαση στην προσθήκη ανόργανων.

Προσοχή: κάθε αγροτεμάχιο έχει τις δικές του ιδιότητες, δεν ισχύει για όλα το ίδιο! Άρα παρατηρήστε την επιμέρους συμπεριφορά κάθε χωραφιού σας, σαν να είναι το κάθε παιδί σας που έχει ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής σας γι’ αυτό. Θα ανταμειφθείτε υλικά και ηθικά!

Αν θέλετε να μάθετε σε βάθος την ελαιοκομική τέχνη εγγραφείτε στη Σχολή Ελαιοκομίας

” “

Ετικέτα:έδαφος, ελαιόλαδο, ελιά

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Η εφαρμογή του HACCP στην ασφάλεια τροφίμων
19 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Θρέψη-Λίπανση της ελιάς
19 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
1 Φεβρουαρίου, 2022
παραγωγή_ελαιολάδου
Κόστος παραγωγής ελαιολάδου: παράγοντες επίδρασης και τρόποι μείωσης
19 Φεβρουαρίου, 2020
ελιά_παρενιαυτοφορία
Ελιά: πως να μειώσετε την παρενιαυτοφορία
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα