• Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
Agronomist.gr
  • Αρχική
  • Σεμινάρια & Σχολές [Πακέτα Κατάρτισης]

    Σεμινάρια & Σχολές

    • Πακέτα Κατάρτισης
    • Τρόφιμα & Ποτά
    • Αγροτική Επιχειρηματικότητα
    • Ανθοκομία – Κηποτεχνία
    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Γεωργία
    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Αρχίζοντας την αγροτική δραστηριότητα

    Δωρεάν
    Δείτε περισσότερα
  • e-books
  • Blog
  • Επικοινωνία
    • RegisterLogin

      Συνδεθείτε με τα στοιχεία πρόσβασης

      Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

      Δεν έχετε ήδη λογαριασμό; Εγγραφή τώρα

      Δημιουργήστε νέο λογαριασμό

      Είστε μέλος; Σύνδεση τώρα

    • Cart

      0

Ελαιοκομία

  • Αρχική
  • Blog
  • Ελαιοκομία
  • Η γραμμική καλλιέργεια της ελιάς

Η γραμμική καλλιέργεια της ελιάς

  • Συγγραφέας Ανδρέας Παπασταύρου
  • Θεματικές Ενότητες Ελαιοκομία
  • Ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, 2020
  • Σχόλια ο σχόλια
γραμμική_καλλιέργεια_ελιάς

Η ελαιοκαλλιέργεια διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομία των χωρών όπου έχει αναπτυχθεί, γιατί αξιοποιεί ακατάλληλες εκτάσεις για άλλες καλλιέργειες και συμβάλει στην προστασία εδαφών από τις διαβρώσεις. Η ελιά μπορεί να ευδοκιμήσει και να ριζοβολήσει ζώντας μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς καμία καλλιεργητική φροντίδα και να αναρρώνει γρήγορα ύστερα από μεγάλες δοκιμασίες. Λόγω αυτών των ικανοτήτων της ελιάς υπάρχει συνεχής ετήσια αύξηση των ελαιοφυτευτων και αυξανόμενη αγοραστική ζήτηση των ελαιοκομικών προϊόντων εξαιτίας της μεγάλης θρεπτικής αξίας του καρπού αλλά και του ελαιολάδου. Η αύξηση της παραγωγής μπορεί να επιτευχθεί με καλλιεργητικές εφαρμογές και με νέους τύπους φύτευσης. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να είναι σχετικά επίπεδο το αγροτεμάχιο (μέχρι 10% κλίση) και φυσικά αρδευόμενο.

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Έτσι ξεκίνησε από την Ισπανία αρχικά και επεκτάθηκε γρήγορα και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες η εγκατάσταση νέων & προ-υπαρχόντων ποικιλιών στη πυκνή φύτευση. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία ελιάς για τις πυκνές και τις γραμμικές φυτεύσεις είναι η ποικιλία Arbequina και η Κορωνείκη.

Πυκνές φυτεύσεις ελιάς στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια ενώ η μηχανική συγκομιδή την τελευταία πενταετία. Τα δενδρύλλια ελιάς στις πυκνές φυτεύσεις προέρχονται από τα φυλλοβόλα μοσχεύματα παραγόμενα σε υδρονέφωση. Οι αποστάσεις κυμαίνονται από 3,75-4 Χ 1,35-1,5μ

Η ηλικία των δενδρυλλίων μπορεί να είναι από 9 έως 18 μηνών μονόκλωνα και φυτεμένα σε γλαστράκια ή σακούλες. Το ύψος των δενδρυλλίων κυμαίνεται από 30-40εκ. έως 120εκ. ανάλογα με την ηλικία. Η προμήθευση τους γίνεται από το φυτώριο μας που χρησιμοποιεί σύγχρονες εγκαταστάσεις & πρακτικές (υδρονέφωση, μόνιμο γεωπόνο, κτλ).

Τα νεαρά δενδρύλλια αφού φυτευτούν διαμορφώνονται με κεντρικό άξονα που θα φτάσει τελικό ύψος έως 2,5-3μ που πλάγια θα υπάρχουν καρποφόροι βλαστοί μήκους περίπου 1,5μ και πλάτους βλάστησης αυτών άλλο τόσο, ώστε να επιτευχθεί μία κόμη τέτοια που να μπορεί να φτάσει το φως και στα κατώτερα μέρη του δένδρου.

Για την επίτευξη του καλού σχήματος κατά την ανάπτυξη των δενδρυλλίων χρειάζεται μεταλλική υποστήριξη η οποία χρησιμεύει και για την στήριξη του αρδευτικού. Προτιμάται άρδευση με σταγδην.

Η φύτευση γίνεται με κατεύθυνση Βορά-Νότο & με το ετήσιο μονόπλευρο κούρεμα επιτυγχάνουμε παράγωγη κάθε έτος.

ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Λόγω πυκνής φύτευσης χρειάζονται 2-3 ραντίσματα με χαλκό (το ένα μετά την συγκομιδή) και λίπασμα με βόριο 1-2 φορές το χρόνο.

Πρώτη παραγωγή θα πάρουμε από το 3ο έτος από την φύτευση τους, αλλά η πρώτη μηχανική συγκομιδή μπορεί να γίνει και στο 4ο. Επίσης η παραγωγή αυξάνεται ετήσια ως τον 7ο χρόνο. Η απόδοση του σε πλήρη παραγωγή κυμαίνεται από 250 έως 300 κιλά λάδι / στρέμμα. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι 20-25%. Η ανανέωση της φυτείας γίνεται με καρατόμηση.

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου φύτευσης είναι η ταχύτατη συγκομιδή με ελαιοσυλλεκτική μηχανή. Η απαίτηση σε προσωπικό συγκομιδής είναι δύο (2) άτομα και η απόδοση της ελαιοσυλλεκτικής μηχανής φτάνει το 95%. Δηλαδή, σε μία μέρα προσωπικό και μηχανή μπορούν να συλλέξουν από 4 έως 8 τόνους ανά άτομο.Το κόστος της συγκομιδής είναι € 150/ώρα. Σε μία ώρα μπορεί να μαζέψει 3 στρέμματα καρπό. Οπότε το τελικό κόστος (με τιμές 2014) ανέρχεται στα €50/ στρέμμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Η μηχανική συγκομιδή στην γραμμική καλλιέργεια ελιάς μειώνει το κόστος παραγωγής ελαιολάδου κατά €1.- ευρώ. Δηλαδή, αν η μέση τιμή τα τελευταία χρόνια είναι €3.- με το συμβατικό τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής το κόστος φτάνει € 2,80.- με € 3.- δηλαδή δεν υπάρχει κέρδος! Φυσικά, ο μη υπολογισμός της προσωπικής εργασίας του ιδιοκτήτη & της οικογένειας του δεν συνάδει με τους οικονομικούς όρους.

Το κόστος στη γραμμική καλλιέργεια ελιάς, μαζί με τις εισροές (χαλκός, λίπασμα, πότισμα, κτλ) κινείται μεταξύ € 1,80 – € 2,00. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να μείνει στο αρχικό στάδιο της επένδυσης η απόδοση θα είναι €1.- ανά λίτρο λάδι (πάντα ανάλογα με την τρέχουσα τιμή).

Η απόσβεση της επένδυσης γίνεται μετά από 5 ή 6 χρόνια και η ανανέωση της φυτείας μετά το 16ο έτος. Φυσικά μπορεί να προχωρήσει σε τυποποίηση, branding & προώθηση του προϊόντος. Έτσι θα μεγαλώσει κατά πολύ το περιθώριο κέρδους του. Αυτή η επένδυση επιδοτείται στην παρούσα φάση.

Το κόστος της αρχικής επένδυσης ορίζεται στα € 1.000 ανά στρέμμα και συμπεριλαμβάνει: δενδρύλλια ελιάς, πασσάλους, καλάμια μπαμπού, αρδευτικό & σύρμα. Υπάρχει δυνατότητα για λύσεις “με το κλειδί στο χέρι” όπως και παρακολούθηση της καλλιέργειας μετά την φύτευση, αλλά τα κόστη υπολογίζονται ανά περίπτωση.

Το κόστος της αρχικής επένδυσης ορίζεται στα € 1.000 ανά στρέμμα και συμπεριλαμβάνει: δενδρύλλια ελιάς, πασσάλους, καλάμια μπαμπού, αρδευτικό & σύρμα

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ενημερωτικό υλικό από τα φυτώρια ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ που εδρεύουν στο Μούλκι Κορινθίας

Αν θέλετε να μάθετε σε βάθος την ελαιοκομική τέχνη εγγραφείτε στη Σχολή Ελαιοκομίας

Ετικέτα:ελαιοκομία, ελαιόλαδο, ελιά, συστήματα φύτευσης

  • Κοινοποίηση:
author avatar
Ανδρέας Παπασταύρου

Γεωπόνος Msc., PhD.

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με βασική ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Κατά την 25ετή ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που άπτονται των σπουδών του, ενώ διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πανεπιστημιακού χώρου και του agronomist.gr. Παράλληλα αποτέλεσε σύμβουλο επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εκπόνηση μελετών ειδικής φύσεως, όπως κηποτεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έρευνα αγοράς ελαιολάδου στο εξωτερικό και διατήρηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και υπάλληλος στη Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημοσιεύοντας έξι ερευνητικές εργασίες. Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρονικό σχολείο, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος γεωργικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι ο βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Το κλάδεμα καρποφορίας της αμπέλου: βασικές αρχές
19 Φεβρουαρίου, 2020

Επόμενο άρθρο

Τσάι του βουνού: μυστικά καλλιέργειας!
19 Φεβρουαρίου, 2020

Πιθανόν να σας αρέσουν επίσης

μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
Μπορώ να εξάγω ελαιόλαδο;
1 Φεβρουαρίου, 2022
παραγωγή_ελαιολάδου
Κόστος παραγωγής ελαιολάδου: παράγοντες επίδρασης και τρόποι μείωσης
19 Φεβρουαρίου, 2020
ελιά_παρενιαυτοφορία
Ελιά: πως να μειώσετε την παρενιαυτοφορία
19 Φεβρουαρίου, 2020

Κάντε μια ερώτηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Παραγωγή Μπύρας

Παραγωγή Μπύρας

50.00€
Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

50.00€
Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

Σχολή Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου

200.00€ 50.00€
logo-agronomist

2109963962

info@agronomist.gr

Το agronomist.gr

  • Η επιχείρηση
  • Το agronomist.gr στον τύπο
  • Συνεργασίες
  • Γίνε εισηγητής
  • Περιοχή εισηγητών

Πληρωμές

  • Πολιτική Πληρωμών

Υποστήριξη

  • FAQs
  • Πιστοποιητικά
  • Κανονισμός γραπτών εξετάσεων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος από το Agronomist.gr

  • Ιδιωτικότητα & Cookies
  • Όροι χρήσης

Γίνε Εισηγητής

Δίδαξε αυτό που γνωρίζεις στους άλλους

Δες περισσότερα